Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, Άρσεναλ-Τσέλσι 2-1: Ο Ομπαμεγιάνγκ με δύο... κανονιές της χάρισε την κούπα!

Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, Άρσεναλ-Τσέλσι 2-1: Ο Ομπαμεγιάνγκ με δύο... κανονιές της χάρισε την κούπα!

Η Άρσεναλ, πολυνίκης του θεσμού, πανηγύρισε για 14η φορά στην ιστορία της την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας με απόλυτο πρωταγωνιστική τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ -  Οι «μπλε» πήραν το προβάδισμα στο σκορ με γκολ του Πούλισικ στο 5', αλλά ο επιθετικός από την Γκαμπόν ισοφάρισε με πέναλτι στο 28' και στο 67' με απίθανη ενέργεια και πλασέ ολοκλήρωσε την ανατροπή - Έπαιξε ως αλλαγή ο Παπασταθόπουλος στο φινάλε και έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας! - Δείτε βίντεο με τα γκολ

Aubameyoung
Ήταν «do or die», «αίμα κι άμμος», «ο νικητής τα παίρνει όλα». Όλα τα κλισέ που χαρακτηρίζουν το απόλυτο διακύβευμα ενός ματς που θα έκρινε τον «καθρέπτη» της για την επόμενη σεζόν.

Η Άρσεναλ έπρεπε να νικήσει για να βγει Ευρώπη, αφού η μετριότατη πορεία στο πρωτάθλημα δεν τής είχε αφήσει κάποια άλλη επιλογή.

Αν το έκανε, θα είχε τη διπλή επιβράβευση ενός «ασημικού», στον αρχαιότερο θεσμό της ιστορίας και κόντρα σε μία εκ των παραδοσιακών αντιπάλων της. Καλύτερη συνθήκη δεν θα μπορούσε για να δηλώσει ξανά «παρούσα».

Η ομάδα του Μίκελ Αρτέτα μπορεί να πέρασε από πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά η διαδρομή τελικά οδηγούσε σε ξέφωτο.

Με οδηγό τον παίκτη που αν δεν ανανεώσει, δύσκολα φαντάζεται πως υπάρχει «αύριο», τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, οι Κανονιέρηδες στέφθηκαν Κυπελλούχοι, για τρίτη φορά σε ισάριθμες συναντήσεις κόντρα στην Τσέλσι (2-1) και θα βρίσκεται στο Europa League της ερχόμενης περιόδου, ολοκληρώνοντας με τον πιο ιδανικό τρόπο τη χρονιά.

«CAPTAIN AMERICA» ΠΟΥΛΙΣΙΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΜΠΑΜΕΓΙΑΝΓΚ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Σε έναν τελικό «κόπια» του 2017, το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Τσέλσι. Το σύνολο του Φρανκ Λάμπαρντ προηγήθηκε μόλις στο 5', με τον «Captain America», Κρίστιαν Πούλισικ να γίνεται ο πρώτος παίκτης από τις ΗΠΑ που σκοράρει σε τελικό FA Cup και ο νεότερος μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο από το 2004, σε μία φάση που τα αμυντικά κενά των τυπικά γηπεδούχων έβγαζαν... μάτι.

Κλείσιμο
Παρά το γρήγορο γκολ, όμως, η Άρσεναλ δεν άφησε το ματς να της ξεφύγει. Αφού το απίθανο σουτ του Πεπέ που κατέληξε στο «Γ» του Καμπαγιέρο ακυρώθηκε ως οφσάιντ στο 25', ήρθε ο φύσει και θέσει ηγέτης να φέρει το ματς στα ίσα. Ο Ομπαμεγιάνγκ κέρδισε το πέναλτι από τον Αθπιλικουλέτα, εκτέλεσε εύστοχα και έτσι έγινε ο γηραιότερος παίκτης της που σκοράρει σε τελικό Κυπέλλου μετά από 88 χρόνια κι έφτασε τα 69 γκολ με τη φανέλα της Άρσεναλ. Κανείς δεν έχει περισσότερα στο Νησί από την ημέρα που υπέγραψε στους Λονδρέζους (68 ο Σαλάχ).

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ «ΟΜΠΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Η Τσέλσι είχε την ατυχία να δει τον αρχηγό της, Θέσαρ Αθπιλικουέτα να αποχωρεί τραυματίας στο 34' και η «γκίνια» της στέρησε και τον Πούλισικ, που αναγκάστηκε να γίνει αλλαγή στο 50' μετά από τράβηγμα.

Σε συνδυασμό με τις καθυστερημένες διορθωτικές κινήσεις του Λάμπαρντ, η Άρσεναλ χρειάστηκε μία στιγμή για να βρει το γκολ της ανατροπής. Και τα κατάφερε με «μαγικό» τρόπο, φυσικά χάρη στον Γκαμπονέζο σταρ.

Στο 64', ο Ομπαμεγιάνγκ άδειασε τον Ζούμα αλλάζωντας κατεύθυνση και με έξοχη λόμπα, «κρέμασε» τον Καμπαγιέρο, για να κάνει το 2-1 και να χριστεί μόλις ο 5ος στην ιστορία του θεσμού που σκοράρει δύο γκολ σε τελικό περισσότερες από μία φορά (Ράιτ, Ρόμπσον, Ρας και Καντονά οι άλλοι 4).


Από κει και πέρα, η ομάδα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, ο οποίος πέρασε ως αλλαγή στο 88' και έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά Κύπελλο στην Αγγλία με το φινάλε του ματς, κράτησε το υπέρ της σκορ και πανηγύρισε το 14ο βαρύτιμο τρόπαιο της ιστορίας της (πολυνίκης).

Έτσι, ο Μίκελ Αρτέτα απολαμβάνει τη μοναξιά του μοναδικού που κέρδισε Κύπελλο ως παίκτης και ως προπονητής με την Άρσεναλ, μα περισσότερο από όλα βλέπει το έργο του να αποδίδει καρπούς, μέσω της εξόδου στους ομίλους του Europa League.

Άρσεναλ (Μίκελ Αρτέτα): Μαρτίνες, Χόλντινγκ, Λουίζ (88' Σωκράτης), Τίρνεϊ, Μπεγιερίν, Τζάκα, Θεμπάγιος, Μέιτλαντ-Νάιλς, Λακαζέτ (82' Ενκέτια), Πεπέ, Ομπαμεγιάνγκ

Τσέλσι (Φρανκ Λάμπαρντ): Καμπαγιέρο, Αλόνσο, Αθπιλικουέτα (35' Κρίστενσεν), Ρούντιγκερ (78' Χάντσον-Οντόι), Ζούμα, Τζέιμς, Κόβασιτς, Ζορζίνιο, Μάουντ (78' Μπάρκλεϊ), Πούλισικ (49' Πέδρο), Ζιρού (78' Έιμπραχαμ)



Πηγή:www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης