Σουπιές με σπανάκι
Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό μας είναι πολλά, και οι γεύσεις των θαλασσινών, αλλά και κάποιων χορτοφαγικών πιάτων, ακόμα περισσότερες.
YΛΙΚΑ
1 κιλό σουπιές, κατά προτίμηση φρέσκες
1.200 γραμμ. σπανάκι φρέσκο
3/4 κούπας αγνό ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα λευκό κρασί
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
7-8 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις σουπιές. Αν θέλουμε, αφαιρούμε προσεκτικά και κρατάμε τα σακουλάκια με το μελάνι, που δίνουν πιο βαθιά γεύση στο φαγητό. Τις κόβουμε σε λωρίδες και χωρίζουμε στα δύο το τμήμα με τα πλοκά- μια τους. Τις στεγνώνουμε όσο μπορούμε. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι.
Το χοντροκόβουμε. Κόβουμε σε φετάκια το λευκό τμήμα από τα κρεμμυδάκια. Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμ- μύδια και το φινόκιο για 3-4’. Προσθέτουμε τις σουπιές και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2-3’ σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο. Αν θέλουμε, σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και τα δύο-τρία σακουλάκια με μελάνι από τις σουπιές διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό και περασμένο από σουρωτήρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν 30-40’. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι σουπιές και να μείνουν με το λάδι τους.
Εστιατόριο Θάμα
Μεσογείων 242, Χολαργός
www.thama.info
Επιμέλεια: Δώρα Μάστορα
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr