Προφιτερόλ Palet, 35 χρόνια πρωταθλητής
Προφιτερόλ Palet, 35 χρόνια πρωταθλητής
Στο ζαχαροπλαστείο Palet, 35 χρόνια τώρα, τον πρώτο λόγο τον έχει το προφιτερόλ, γιατί είναι φτιαγμένο από φρέσκα σου γεμισμένα με πλούσια κρέμα και αυθεντική σοκολάτα δικής τους παραγωγής. Δυο ολόκληρες μέρες αλέθουν την κακαόμαζα μαζί με το βούτυρο του κακάο, υλικά που εισάγουν οι ίδιοι απευθείας από Γαλλία και Ελβετία. Όταν η εμπειρία συναντά το μεράκι, το αποτέλεσμα είναι Palet.
Λίγα λόγια για το προφιτερόλ και την ιστορία του...
Η ιστορία του ξεκινάει στη Γαλλία του 16ου αιώνα, όταν κάποιος μάγειρας επινόησε τη ζύμη των σου, μια ζύμη που καθώς ψήνεται φουσκώνει και ροδοκοκκινίζει. Αρχικά τα σου συνόδευαν σούπες και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν να τα γεμίζουν με γλυκές κρέμες. Σήμερα αυτό που Γάλλοι απολαμβάνουν ως προφιτερόλ σερβίρεται μόνο στα εστιατόρια και όχι στις σοκολατερί του Παρισιού αφού πρόκειται για σου γεμισμένα με παγωτό περιχυμένα με σάλτσα σοκολάτας.
Η αυθεντική συνταγή του προφιτερόλ Palet!!
Yλικά για τη ζύμη των σου
250γρ. γάλα
250γρ. νερό
Η ιστορία του ξεκινάει στη Γαλλία του 16ου αιώνα, όταν κάποιος μάγειρας επινόησε τη ζύμη των σου, μια ζύμη που καθώς ψήνεται φουσκώνει και ροδοκοκκινίζει. Αρχικά τα σου συνόδευαν σούπες και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν να τα γεμίζουν με γλυκές κρέμες. Σήμερα αυτό που Γάλλοι απολαμβάνουν ως προφιτερόλ σερβίρεται μόνο στα εστιατόρια και όχι στις σοκολατερί του Παρισιού αφού πρόκειται για σου γεμισμένα με παγωτό περιχυμένα με σάλτσα σοκολάτας.
Η αυθεντική συνταγή του προφιτερόλ Palet!!
Yλικά για τη ζύμη των σου
250γρ. γάλα
250γρ. νερό
250γρ. βούτυρο
10γρ. ζάχαρη
5γρ. αλάτι
280γρ. αλεύρι μαλακό
500γρ. αβγά
Βάζουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια και δυνατά το μείγμα σιγοψήνοντάς το για 2 λεπτά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Μετά αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μίξερ και προσθέτουμε τα αβγά σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη που όταν θα τη ρίχνετε από ένα κουτάλι να πέφτει μεν, αλλά να στέκεται κιόλας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη. Κόβουμε στρογγυλά σου πάνω σε ρηχό ταψί στρωμένο σε αντικολλητικό χαρτί δημιουργώντας σειρές και αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν στο ψήσιμο. Τα ψήνουμε στους 180οC για 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
500γρ. κρέμα βανίλιας
325γρ. ζάχαρη
200γρ. νερό
125 γρ. Κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και φτιάχνουμε ένα πηχτό σιρόπι,
το οποίο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα σιγά σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
Μόλις το μείγμα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τότε το ανακατεύουμε με την κρέμα βανίλιας.
Για την κρέμα βανίλιας
220γρ. κρόκοι αβγών
100γρ. ζάχαρη
120γρ. κορν φλάουερ
4 γρ. βανίλια κρυσταλλική
1.000γρ. γάλα
100γρ. βούτυρο
240γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Χτυπάμε με αβγοδάρτη μέσα σε μια κατσαρόλα τα αβγά με την ζάχαρη, το κορν φλάουερ και τη βανίλια. Αφού ενωθούν προσθέτουμε το γάλα και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το μείγμα ρίχνουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε διαρκώς το μείγμα για να μην κολλήσει.
Όταν πήξει η κρέμα την αδειάζουμε σε ενα μπώλ και αφού έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντονς την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Τότε προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέσα την σαντιγή με ένα σύρμα.
Για την συναρμολόγηση: Κόβουμε στη μέση και γεμίζουμε τα σου με κρέμα βανίλιας. Μετά τα βάζουμε όλα μαζί σε μεγάλο μπολ ή ανά 3 σε ατομικά μπολ και μετά τα περιχύνουμε με την σάλτσα σοκολάτας
Καλή απόλαυση!
10γρ. ζάχαρη
5γρ. αλάτι
280γρ. αλεύρι μαλακό
500γρ. αβγά
Βάζουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια και δυνατά το μείγμα σιγοψήνοντάς το για 2 λεπτά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Μετά αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μίξερ και προσθέτουμε τα αβγά σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη που όταν θα τη ρίχνετε από ένα κουτάλι να πέφτει μεν, αλλά να στέκεται κιόλας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη. Κόβουμε στρογγυλά σου πάνω σε ρηχό ταψί στρωμένο σε αντικολλητικό χαρτί δημιουργώντας σειρές και αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν στο ψήσιμο. Τα ψήνουμε στους 180οC για 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
500γρ. κρέμα βανίλιας
325γρ. ζάχαρη
200γρ. νερό
125 γρ. Κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και φτιάχνουμε ένα πηχτό σιρόπι,
το οποίο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα σιγά σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
Μόλις το μείγμα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τότε το ανακατεύουμε με την κρέμα βανίλιας.
Για την κρέμα βανίλιας
220γρ. κρόκοι αβγών
100γρ. ζάχαρη
120γρ. κορν φλάουερ
4 γρ. βανίλια κρυσταλλική
1.000γρ. γάλα
100γρ. βούτυρο
240γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Χτυπάμε με αβγοδάρτη μέσα σε μια κατσαρόλα τα αβγά με την ζάχαρη, το κορν φλάουερ και τη βανίλια. Αφού ενωθούν προσθέτουμε το γάλα και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το μείγμα ρίχνουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε διαρκώς το μείγμα για να μην κολλήσει.
Όταν πήξει η κρέμα την αδειάζουμε σε ενα μπώλ και αφού έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντονς την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Τότε προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέσα την σαντιγή με ένα σύρμα.
Για την συναρμολόγηση: Κόβουμε στη μέση και γεμίζουμε τα σου με κρέμα βανίλιας. Μετά τα βάζουμε όλα μαζί σε μεγάλο μπολ ή ανά 3 σε ατομικά μπολ και μετά τα περιχύνουμε με την σάλτσα σοκολάτας
Καλή απόλαυση!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα