Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αλλιώς…

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αλλιώς…

Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί  αλλιώς…
Μια αλλιώτικη  εκδοχή για την αγαπημένη συνταγή  είναι η σημερινή μας πρόταση. Η γέμιση εκτός των πολυάριθμων μυρωδικών περιέχει και μελιτζάνα ενώ η ντομάτα και ο βασιλικός κάνουν μια σάλτσα υπέροχα αρωματική που δίνουν στα ντολμαδάκια μας μιαν άλλη διάσταση.

 
Ντολμαδάκια φούρνου με μελιτζάνα και ντομάτα
Από τη Γεωργία Κοφινά

1½ ώρα 
Κλείσιμο
ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

 

Υλικά για 5 άτομα:

300γρ. αμπελόφυλλα  από γυάλα ή κονσέρβα ή καλύτερα φρέσκα, ζεματισμένα για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγισμένα

2 φλιτζάνια  ντομάτες, ψιλοκομμένες και αποφλοιωμένες

2 κουτ. σούπας  βασιλικό ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό


 

Για τη γέμιση:

1 φλιτζάνι  ελαιόλαδο

1 μελιτζάνα  φλάσκα μέτρια, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη

3/4 φλιτζανιού  ρύζι γλασέ

2 σκελίδες  σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι  κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

2 κουτ. σούπας  άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας  μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας  ρίγανη

2 κουτ. σούπας  χυμό λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

 


Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το μισό λάδι και προσθέτετε τη μελιτζάνα και τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε μέχρι να απορροφήσουν το λάδι και να μαλακώσει λίγο η μελιτζάνα.
   
Προσθέτετε το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν λίγο και προσθέτετε ενάμισι φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζετε το μίγμα για 10 λεπτά και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφήσει το νερό.
   
Ξεπλένετε τα αμπελόφυλλα με νερό για να φύγει η αρμύρα και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
   
Απλώνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα με το γυαλιστερό μέρος από κάτω και βάζετε στο κέντρο ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνετε τις δύο άκρες προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγετε το ντολμαδάκι σαν τσιγάρο. Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει μόνο μία στρώση.
   
Περιχύνετε τα ντολμαδάκια με την ψιλοκομμένη ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι και 2/3 του φλιτζανιού νερό. Σκορπάτε από πάνω το βασιλικό και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε τα ντολμαδάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά και μετά για άλλα 20 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης