Το μεγάλο γιορτινό κέικ του Γιώργου Γεράρδου

Το μεγάλο γιορτινό κέικ του Γιώργου Γεράρδου

Μία δοκιμασμένη συνταγή! 

giortino_cake
«Έρχονται οι γιορτές και μαζί τους η διάθεση για κεράσματα και δώρα. Αυτό το κέικ μού το είχαν κάνει δώρο πριν αρκετά χρόνια και πραγματικά το λάτρεψα! Από τότε, κάθε χρόνο φτιάχνω αρκετά τέτοια κέικ και τα χαρίζω σε φίλους και συγγενείς. Δε λέω, καλή η ευκολία ενός έτοιμου γλυκού από ζαχαροπλαστείο όταν μας έχουν καλέσει, αλλά η αξία ενός σπιτικού είναι ανεκτίμητη. Η παρακάτω συνταγή είναι δοκιμασμένη και προσαρμοσμένη στα δικά μου γούστα. Μπορείτε να κάνετε αλλαγές στα υλικά ανάλογα με τι αρέσει σε εσάς ή τους φίλους σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σταφίδες με ξερά βερίκοκα και τα φουντούκια με αμύγδαλα» Γιώργος Γεράρδος

1 ώρα και 35 λεπτά ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
350γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350γρ. ζάχαρη καστανή
5 αβγά μεγάλα
Κλείσιμο
150γρ. φουντούκια
200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
200γρ. σταφίδες
200γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους
100γρ. κερασάκι γλασέ ή γλυκό του κουταλιού
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι,
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
5 κουτ. σούπας κονιάκ
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο:
χυμό από 1 λεμόνι
ζάχαρη άχνη


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτετε ένα ένα τα αβγά. Το μίγμα θα μοιάζει να κόβει αλλά μην ανησυχήσετε.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε τη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς, το κονιάκ, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε από σουρωτήρι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ στο μίγμα του κέικ ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα για κέικ και στρώνετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε το κέικ για 1 ώρα περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα βυθισμένη στο κέντρο να βγαίνει καθαρή όταν τη βυθίσετε.
Αφήνετε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρετε το κέικ προσεκτικά σε πιατέλα.
Σουρώνετε το χυμό και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας νερό. Προσθέτετε λίγη λίγη τη ζάχαρη άχνη ανακατεύοντας παράλληλα με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να φτιάξετε ένα γλάσο με μέτρια πυκνότητα, όταν το ρίξετε δηλαδή στο κέικ να μπορέσει να σταθεί, όχι να τρέξει και να φύγει εντελώς.
Απλώνετε το γλάσο ρίχνοντάς το με ένα κουτάλι και δημιουργώντας πιτσιλιές εδώ κι εκεί, και αφήνετε να στεγνώσει εντελώς πριν το σερβίρετε. Διακοσμείτε με λίγο ξύσμα από πορτοκάλι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης