Συνταγή: Μακαρονάκι κοφτό με μοσχαράκι & μπεσαμέλ στον φούρνο

Συνταγή: Μακαρονάκι κοφτό με μοσχαράκι & μπεσαμέλ στον φούρνο

Η λαχταριστή συνταγή της Πέμπτης

makaronaki
Υλικά για 4-5 άτοµα
  • 1 κιλό µοσχαρίσιο στρογγυλό
  • 2 κ.σ. αλεύρι αλατοπιπερωµένο καλά
  • έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
  • 3 καρότα, τριµµένα
  • 1 κοµµάτι αστεροειδή γλυκάνισο
  • 3 κ.σ. πελτέ ντοµάτας
  • 200 ml ζωµό βοδινού (σπιτικό ή ψυγείου)
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 200 ml χυµό ντοµάτας
  • 1 µατσάκι βασιλικό, ψιλοκοµµένο
Για το κοφτό μακαρονάκι & τη μπεσαμέλ
  • 35 γρ. βούτυρο
  • 35 γρ. αλεύρι
  • 700 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 1 κ.γ. αγγλική µουστάρδα, σε σκόνη
  • 200 γρ. τσένταρ ωρίµανσης, τριµµένο
  • 100 γρ. ελβετική γραβιέρα, τριµµένη
  • 100 γρ. έµενταλ, τριµµένο
  • 250 γρ. ζυµαρικό κοραλάκι ή κοφτό µακαρονάκι

Εκτέλεση

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Ψιλοκόβουµε το µοσχάρι σε µικρά κοµµατάκια χρησιµοποιώντας δύο πολύ κοφτερά µαχαίρια ή mezzaluna. Σε ένα µπολ αλευρώνουµε το κρέας τινάζοντας καλά να φύγει η περίσσεια. Σε µια πυρίμαχη κατσαρόλα που µπαίνει και στον φούρνο (με αποσπώμενα χερούλια) ζεσταίνουµε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το κρέας µε µια σπάτουλα να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αν χρειαστεί, το ροδίζουµε σε δύο δόσεις και το ρίχνουµε όλο ξανά στην κατσαρόλα.

Κλείσιμο
Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το καρότο και τον γλυκάνισο ανακατεύοντας για 5΄. Ρίχνουµε τον πελτέ, τον ζωµό, το κρασί και τον χυµό ντοµάτας και µόλις πάρουν βράση καλύπτουµε το σκεύος µε αλουµινόχαρτο και µε το καπάκι. Ψήνουµε στον φούρνο για 3 ώρες. Μόλις το κρέας µαλακώσει καλά, ανακατεύουµε µέσα τον βασιλικό.

Κοφτό μακαρονάκι & μπεσαμέλ: Στο µεταξύ, λιώνουµε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ανακατεύουµε µέσα το αλεύρι για 3΄ µε έναν αυγοδάρτη. Σταδιακά ενσωµατώνουµε το γάλα µέχρι να γίνει µια λεία σάλτσα. Προσθέτουµε τη σκόνη µουστάρδας, όλα τα τυριά και ανακατεύουµε µέχρι να λιώσουν. Αλατίζουµε. Δυναµώνουµε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα.

Βράζουµε τα ζυµαρικά αλ ντέντε. Τα κρυώνουµε σε νερό βρύσης, τα στραγγίζουµε και τα ανακατεύουµε µε το µείγµα τυριών.

Σε ένα ευρύχωρο πιρέξ στρώνουµε τον κιµά και από πάνω τα ζυµαρικά. Ψήνουµε για 20΄-30΄ µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε στον νέο επιδημιολογικό χάρτη το επίπεδο που βρίσκεται κάθε περιοχή

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ κοντά στη Ζάκυνθο - Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αχαΐα

Λάουρα Νάργες: Δεν είναι πια ξανθιά - Έγινε ίδια η Κιμ Καρντάσιαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης