Επιστολή επίτιμων αρχηγών Λιμενικού: Να μην συρρικνωθούν οι αρμοδιότητες του Σώματος

Επιστολή επίτιμων αρχηγών Λιμενικού: Να μην συρρικνωθούν οι αρμοδιότητες του Σώματος

Ζητούν από τον υπουργό Ναυτιλίας να αποσύρει προωθούμενη διάταξη  η οποία αφαιρεί  από το Λιμενικό Σώμα την αστυνομική του αρμοδιότητα επί του αιγιαλού και της παραλίας

5025660
Να μην αφαιρεθεί από το Λιμενικό Σώμα η αστυνομική του αρμοδιότητα επί του αιγιαλού και της παραλίας ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, οι επίτιμοι αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος.

Οι διατελέσαντες αρχηγοί του Σώματος, εκφράζουν την ρητή αντίθεσή τους με την προωθούμενη διάταξη από το υπουργείο Ναυτιλίας υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι μόλις τον προηγούμενο χρόνο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, είχαν συνταχθεί με την ανάληψη της αστυνομικής αρμοδιότητας στον αιγιαλό και παραλία από το Λιμενικό Σώμα.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης συρρικνώνει δραματικά το Λιμενικό Σώμα και θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος αναφέρουν οι διατελέσαντες αρχηγοί του Λ.Σ.

Αναλυτικά η επιστολή τους προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Πειραιάς 25 Φεβρουαρίου 2020

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Κύριον Ιωάννη Πλακιωτάκη

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ως διατελέσαντες Αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, σας απευθύνουμε την παρούσα, για να σας εκφράσουμε την έκπληξη και την απογοήτευσή μας για την άδικη και ανεξήγητα επιχειρούμενη μείωση της τοπικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, στον αιγιαλό και στην παραλία, σε υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου σας, με την αφαίρεση από το Λιμενικό Σώμα της αστυνομικής αρμοδιότητας που υποβαθμίζει την αποστολή του και δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα του αστυνομικού του έργου.

Όπως είναι γνωστό το Λιμενικό Σώμα ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το 1919, με σκοπό την ανόρθωση της καθημαγμένης από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία διείδε την οικονομική προσφορά της στην Εθνική μας Οικονομία και στην Πατρίδα μας γενικότερα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, προσωπικότητα με όραμα και διορατικότητα, ίδρυσε έναν ιδιαίτερο και αποκλειστικό διοικητικό φορέα διοίκησης της Εμπορικής Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα, στο οποίο ανατέθηκε από την αρχή η γενική καθ’ ύλην και κατά τόπον αστυνομική και προανακριτική αρμοδιότητα, σε όλη την επικράτεια στις ακτές, στον αιγιαλό, στην παραλία, στα λιμάνια, στα πλοία και στην αιγιαλίτιδα ζώνη, χώροι άμεσα συναφείς για την ενιαία και αποτελεσματική αστυνόμευσή τους από έναν και μόνον φορέα.

Τις αρμοδιότητές του αυτές το Λιμενικό Σώμα αντλεί από τα άρθρα 11 και 12 του Β.Δ. της 4ης Ιανουαρίου 1834 «Περί Λιμενίων  Αρχών», το Β.Δ. της 15ης Δεκεμβρίου 1836 «Περί Αστυνομίας της Εμπορικής Ναυτιλίας», τον Ν. 1753/1919  «Περί τροποποιήσεως του νόμου 816/ της 31 Αυγούστου 1917 ‘’περί διοικήσεως  του Εμπορικού Ναυτικού’’ και προσθήκης  συναφών διατάξεων»,  το  άρθρο 4 παρ. 2 του Α.Ν. 1473/1950 και τον «Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου».

Αυτές τις αρμοδιότητες το Λιμενικό Σώμα τις άσκησε με επιτυχία, χωρίς καμιά διακοπή ή οποιαδήποτε αμφισβήτηση, επί 136 συναπτά χρόνια στις ακτές, στον αιγιαλό, στα λιμάνια, στα πλοία και στην αιγιαλίτιδα ζώνη, διασφαλίζοντας άψογη και χωρίς προστριβές συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ωστόσο, επί Χούντας, με το Ν. 444/1970 «Περί αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος και σχέσεων προς τας αρμοδιότητας των Σωμάτων Ασφαλείας», εντελώς αναίτια και προκειμένου να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, αφαιρέθηκε από την τοπική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος η αστυνόμευση των ακτών, του αιγιαλού και της παραλίας παρότι είχαν άμεσα επαφή και συνέχεια με τη θάλασσα, περιοχή δικαιοδοσίας του Λιμενικού Σώματος, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να ανακύψουν σοβαρά προβλήματα στα πλαίσια της εφαρμογής.

Το καθεστώς αυτό διήρκεσε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε με  τον Νόμο 4597/2019 ΦΕΚ 35 Α΄ πολύ ορθά ο αιγιαλός και η παραλία επανήλθαν στην τοπική αστυνομική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος και αποκαταστάθηκε μετά από πολλά χρόνια η κανονικότητα και οι όποιες δυσκολίες και αμφισβητήσεις σαφώς τακτοποιήθηκαν.

Όμως πρόσφατα αναρτήθηκε προς διαβούλευση νέο Σχέδιο Νόμου, στο οποίο με νέα τροποποίηση η αστυνόμευση του αιγιαλού και της παραλίας επανέρχεται και πάλι στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επειδή γνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας ως πολιτικού και ως νησιώτη, που έχει ζήσει το έργο του Λιμενικού Σώματος, σας υπενθυμίζουμε ότι το Λιμενικό Σώμα αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους διοικητικούς φορείς της επικράτειας, η ίδρυσή του υπήρξε μεγαλεπήβολο έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου και στις 22 Μαρτίου 2019 συμπλήρωσε την επέτειο των πρώτων 100 χρόνων από την ίδρυσή του, αποτελεί τον φρουρό των νοτίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επί χρόνια πρωτοστατεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση του τεράστιας σημασίας μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος της χώρας μας και της Ευρώπης.

Για τους ανωτέρω λόγους σας παρακαλούμε να απαλειφθεί αυτή η άδικη και χωρίς νόημα τροποποίηση του νόμου, που προβλέπει την αφαίρεση του αιγιαλού και της παραλίας από την αστυνομική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος, την στιγμή μάλιστα που στο εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπεται σχετική αύξηση κατά 1.500 θέσεις της οργανικής δύναμης του Λιμενικού Σώματος και που μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω.

Επομένως, δεν αντιλαμβανόμεθα ποια είναι η αιτία που οδήγησε ξαφνικά το Υπουργείο στην προώθηση τροποποίησης της σχετικής διάταξης του νόμου, δεδομένου ότι μόλις το προηγούμενο έτος το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία είχαν συνταχθεί με την ανάληψη της αστυνομικής αρμοδιότητας στον αιγιαλό και παραλία από το Λιμενικό Σώμα (άποψη που κατά πληροφορίες εξακολουθεί να ισχύει και να υποστηρίζεται ακόμα) και προς τούτο είχε ψηφιστεί ο νόμος που σήμερα επιχειρείται να καταργηθεί.

Το Λιμενικό Σώμα, οδεύοντας πλέον στην δεύτερη 100ετία, πρέπει, με τη συμπαράσταση όλων, να συνεχίσει μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων του, να υπηρετεί επιτυχώς την πρώτη σε χωρητικότητα Ναυτιλία στον κόσμο, εκπληρώνοντας την αποστολή του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεχίζει να διαχειρίζεται την υποδοχή των τουριστικών πλοίων και την ομαλή παραμονή των επισκεπτών στους χώρους της τοπικής αρμοδιότητας, η οποία περιλαμβάνει ως άρρηκτη ενότητα τις ακτές, τον αιγιαλό, την παραλία, τα λιμάνια, τα πλοία και την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη.

Κύριε Υπουργέ,

Εμπνευστείτε από την επιτυχημένη διαδρομή της πρώτης 100ετίας του Λιμενικού Σώματος και σταματήστε αυτή την άδικη τροποποίηση στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, που συρρικνώνει δραματικά το Λιμενικό Σώμα και που οπωσδήποτε θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, με την σύγχυση αρμοδιοτήτων στους άμεσα γειτνιάζοντες με το θαλάσσιο στοιχείο χώρους της ξηράς, όπως ο αιγιαλός και η παραλία.

Θα πρέπει επίσης παράλληλα να λάβετε σοβαρά υπόψη και την συνάφεια των αρμοδιοτήτων που ασκούνται στο θαλάσσιο χώρο με εκείνες που ασκούνται στον αιγιαλό και την παραλία, λόγω της φυσικής γειτνίασης, όπως π.χ. ο έλεγχος των ταχυπλόων σκαφών και των θαλασσίων μέσων αναψυχής, ο έλεγχος των επιχειρήσεων εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής, ο έλεγχος ναυαγοσωστών και των αντιστοίχων σχολών, ο έλεγχος αυθαίρετης κατάληψης και παρανόμων κατασκευών, ο έλεγχος και επιτήρηση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων κ.λ.π., που με ειδικότερες διατάξεις έχουν ανατεθεί στο Λιμενικό Σώμα.

Κύριε Υπουργέ,

Μην συνδέσετε το όνομά σας και την θητεία σας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την αφαίρεση σημαντικών αρμοδιοτήτων από το Λιμενικό Σώμα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωσή του, ενώ σας δίνετε η ευκαιρία να γράψετε ιστορία με την ενίσχυσή του και την περαιτέρω εξέλιξή του.

Η ενέργειά σας αυτή θα αποτελέσει μια ακόμη ιδιαίτερη προσφορά σας στη Ναυτιλία, αλλά και προς το Σώμα που είναι ο βασικός Φορέας που την υπηρετεί και του οποίου την προσφορά και την αποτελεσματικότητα έχετε επανειλημμένα διακηρύξει.

Με σεβασμό,

Οι Επίτιμοι Αρχηγοί Λιμενικού Σώματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης