Μεταναστευτικό - Μπορέλ: «Θα το δούμε αν θα δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Τουρκία»

Μεταναστευτικό - Μπορέλ: «Θα το δούμε αν θα δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Τουρκία»

Μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της

borel
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία για εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, επισημαίνοντας ότι τώρα η ΕΕ θα μπορέσει να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στους Σύρους αμάχους.

«Η εκεχειρία είναι καλά νέα. Ας δούμε πώς θα λειτουργήσει, όμως αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν σήμερα αν θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, εξήγησε ο Μπορέλ, όμως υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί αυτοί να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο.

«Θα το συζητήσουμε», είπε ο Μπορέλ. «Η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος (…) και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης», τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον ανθρωπιστικό τομέα».

Και ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών Στεφ Μπλοκ εκτίμησε ότι η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να εδραιωθεί με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

«Θα ήταν σοφό να προστεθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο. «Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απολύτως διατεθειμένες να προχωρήσουν μπροστά (…) να πείσουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Δεν θα εμποδίσει τη μάχη κατά της αλ Κάιντα, αλλά θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων», εκτίμησε ο Μπλοκ.

Δείτε επίσης: 

Μεταναστευτικό: Οι Βρυξέλλες έτοιμες να χορηγήσουν μισό δισ. ευρώ στην Τουρκία!

Ερντογάν: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Μεταναστευτικό, Δένδιας: Ζήτησε από τον Μπορέλ έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης