Bloomberg: «Σύμμαχος κλειδί» για τις ΗΠΑ η Ελλάδα

Bloomberg: «Σύμμαχος κλειδί» για τις ΗΠΑ η Ελλάδα

Διεθνής πίεση προς την Τουρκία - Η σχέση των δυο χωρών είναι «ισχυρότερη από ποτέ», σύμφωνα με τον Τζέφρι Πάιατ - Μια ενισχυμένη εταιρική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την αμυντική στρατηγική του Τραμπ

mitstr0
Πετώντας με θόρυβο στον ουρανό, γύρω από τη σκιά του Ολύμπου, ελληνικά και αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα ολοκλήρωσαν μια στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτική τους συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Αλλά η χρονική στιγμή των κοινών αυτών ασκήσεων ήταν περισσότερο μια έμφαση στη γεωπολιτική σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή -και ένα μήνυμα προς τις αντίπαλες δυνάμεις- παρά ένα σημάδι μιας μεγάλης φιλίας.

Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως ο σύμμαχος-κλειδί στα αμερικανικά σχέδια για την ανάσχεση της επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι χώρες της περιοχής διαγκωνίζονται με έπαθλο ενεργειακούς πόρους και υποδομές. Για τους Έλληνες, οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να περιορίσει την επεκτατική διάθεση της Τουρκίας, η οποία την περασμένη εβδομάδα ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον, καθώς εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στον πόλεμο της Συρίας.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ δήλωσε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στις 19 Φεβρουαρίου ότι η σχέση των δυο χωρών, Ελλάδας και ΗΠΑ, είναι «ισχυρότερη από ποτέ» και η αμυντική συνεργασία είναι «βασικό συστατικό» αυτής της σχέσης. Μια διμερής συμφωνία επικυρώθηκε φέτος στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης