Προανακριτική Novartis, ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομη η αφαίρεση «κουκούλας» από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Προανακριτική Novartis, ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομη η αφαίρεση «κουκούλας» από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Υπερ της άρσης της κουκούλας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων έχει τοποθετηθεί το σύνολο των μελών της προανακριτικής εκτός απο τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αυτοπρόσωπη εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» - ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ζούμε σε εποχή πολιτικών πραξικοπημάτων

proanakritiki_novartis2
Μάχη για τη διατήρηση της «κουκούλας» των προστατευόμενων μαρτύρων δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που το προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής δρομολογεί τις διαδικασίες για την αυτοπρόσωπη εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση».

Να σημειωθεί πως υπερ της άρσης της κουκούλας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων έχει τοποθετηθεί το σύνολο των μελών της προανακριτικής εκτός απο τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έδωσαν κατάθεση ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου»

Βασικό επιχείρημα της πλειοψηφίας για την αυτοπρόσωπη - χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών – εξέταση των δύο πρωταγωνιστών της σκευωρίας Novartis αποτελεί το γεγονός ότι οι «Μ. Σαράφης» και «Αικ. Κελέση» έδωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατάθεση «ενώπιον» των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη και Αν. Ζαχαρή που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως ενδεχόμενη εξέταση των δύο προσώπων απο τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου χωρίς μέτρα προστασίας της ανωνυμίας τους είναι παράνομη.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ζούμε σε εποχή πολιτικών πραξικοπημάτων

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει σε όλους «σαφές ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες».

«Για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου. Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους είναι αδιανόητα και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή Σπύρος Λάππας, σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο. Η προανακριτική ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς διαφθοράς το που και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων. Επαναλαμβάνουμε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της το επιτρέψουμε. Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης