Η Κεντροαριστερά σε έναν κόσμο που αλλάζει

Η Κεντροαριστερά σε έναν κόσμο που αλλάζει

Τη συζήτηση διοργάνωσε η Πολιτική Κίνηση Ανανεωτική Αριστερά ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής

KETROARISTERA
Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και συμβολή στο διάλογο που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε η εκδήλωση με θέμα « η Κεντροαριστερά σε ένα κόσμο που αλλάζει», την οποία οργάνωσε η Πολιτική Κίνηση Ανανεωτική Αριστερά, εν όψει διεξαγωγής της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής και την παρακολούθησαν στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνης και Κ. Σκανδαλίδης, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Γ. Μπουλμπασάκος, Χρ. Πρωτόπαππας, Ν. Σαλαγιάννης, ο Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου Π. Βλάχος. Επίσης ο Ν. Μπίστης, μέλος του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Θράσος Φωτεινός, συντονιστής της Πράσινης Αριστεράς και ο πρ. Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Σε μια κατάμεστη από ενεργούς πολίτες αίθουσα, στο Ξενοδοχείο Τιτάνια, οι εισηγητές κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για την επείγουσα ανάγκη η σύγχρονη κεντροαριστερά να σχεδιάσει αποτελεσματικά την προοπτική για το μέλλον με θεσμικές μεταρρυθμίσεις και να δώσει προοδευτικές λύσεις στις προκλήσεις της νέας εποχής, που δημιουργούν ιδιαιτέρως η κλιματική κρίση και η ψηφιακή επανάσταση.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Φώφη Γιωτάκη και οι εισηγητές μεταξύ άλλων τόνισαν:

Θόδωρος Μαργαρίτης:

Κλείσιμο
Για την Κεντροαριστερά είναι επείγουσα ανάγκη  να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά την προοπτική για το μέλλον με βάση τέσσερα προγραμματικά θέματα: τα μεγάλα ζητήματα  της αλλαγής του  κυρίαρχου  οικονομικού μοντέλου με αφορμή  τις  κλιματικές καταστροφές, την  στήριξη της απασχόλησης, την προώθηση των ατομικών ελευθέριων και την ρεαλιστική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Η φυγή προς τα εμπρός, η ανανέωση των μηνυμάτων, οι σταθερές  κοινωνικές αναφορές είναι τα δεδομένα  για έναν πιο προωθημένο ρολό. Αρκεί να μην περιοριστεί στο σύνδρομο της δικαίωσης του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Αρκεί να εργαστεί αποφασιστικά, με αναστοχασμό για λάθη και αδυναμίες  του παρελθόντος, στην κατεύθυνση που έχει δρομολογήσει το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Έναν ευρύ φορέα των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, του Προοδευτικού Κέντρου, της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μια νέα πολιτική και κοινωνική συμμαχία που να αντιπροσωπεύει την επόμενη Ελλάδα.

Μανώλης Χριστοδουλάκης:

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, κρίνεται από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, από δημοκρατικό έλεγχο, με απαραίτητη προϋπόθεση της αξιοκρατία παντού, για όλους. Η προοδευτική κατεύθυνση αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι πάντα το ζητούμενο. Η ανοιχτή κοινωνία, με την δημόσια διοίκηση πρωτοπόρα σε αυτόν το στόχο, δυστυχώς ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Η κλιματική κρίση δεν επηρεάζει απλά τη ζωή μας, είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που θα διαμορφώσει το κατά πόσο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα είναι βιώσιμο, προσανατολισμένο στην καθαρή ενέργεια και στο σεβασμό του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον δίκαιο τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί, σε κοινωνικό και διεθνές επίπεδο.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δείχνει να χωλαίνει. Με μια ελλειμματική ηγεσία, η ΕΕ δεν σχεδιάζει το μέλλον με φαντασία και αυτοπεποίθηση, αναλισκόμενη σε συντηρητικές πολιτικές, που δεν μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις ασφάλειας, στο πρόβλημα της μετανάστευσης, στην διαχείριση της εθνικής ατζέντας, των κρατών μελών.

Η όσμωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με την ανανεωτική αριστερά έχουν μια ατζέντα που ταιριάζει στις προκλήσεις των καιρών, εν τούτοις ήρθε η ώρα να καταρτιστεί ένα σταθερό ιδεολογικό πλαίσιο της σύγχρονης κεντροαριστεράς από το οποίο θα προκύψουν προοδευτικές λύσεις.

Γιάννης Μεϊμάρογλου:

Η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις των λαθών και των καθυστερήσεων στην επίλυση των εθνικών μας εκκρεμοτήτων επί δεκαετίες. Οι διαδοχικά χαμένες ευκαιρίες στο Κυπριακό, η μη οριοθέτηση των θαλασσίων συμφερόντων μας και η διακομματικά ιδεοληπτική αντιμετώπιση του προσφυγικού έχουν δημιουργήσει μπλοκ ασφυκτικών πιέσεων.

Η χώρα χρειάζεται να χαράξει επειγόντως μια ρεαλιστική εθνική στρατηγική, μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις και «πατριωτικούς» λαϊκισμούς και να αξιοποιήσει τις διεθνείς της συμμαχίες ώστε να κατοχυρώσει τον ρόλο της ως δύναμης σταθερότητας και λογικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε μια τέτοια πολιτική θα διευρύνει και την αναγκαία κοινωνική της στήριξη.

Παναγιώτης Καρκατσούλης:

Η σχέση του κράτους δικαίου και της σοσιαλδημοκρατίας είναι οργανική και διηνεκής. Το κράτος δικαίου αποτελεί το μέσον δια του οποίου η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να παράσχει τις εγγυήσεις ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων για την ανάπτυξη και την διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης καθώς και της κατοχύρωσης των ατομικών δικαιωμάτων. Προκειμένου το κράτος να ανταποκριθεί στην αποστολή του αυτή πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς μεταρρύθμισης με σκοπό την διασφάλιση της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας.

Στην Ελλάδα τέτοιες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις έγιναν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την δημοκρατική παράταξη. Αντίθετα από την συντηρητική παράταξη, αυτή δρομολόγησε μεγάλης εμβέλειας μεταρρυθμίσεις πετυχαίνοντας την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους και την κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα, απέναντι στις νέες προκλήσεις του αυταρχισμού και του λαϊκισμού, της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής επανάστασης, η δημοκρατική παράταξη επιδιώκει τους ίδιους στόχους με νέα μέσα. Η επιτυχία της στη νέα εποχή θα σημάνει και την ολική επιστροφή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης