Αναστασιάδης: «Αστειότητες τα περί μελέτης διαμοιρασμού της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους»

Αναστασιάδης: «Αστειότητες τα περί μελέτης διαμοιρασμού της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους»

Ο πρόεδρος της Κύπρου αντέδρασε έντονα σε αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ - Τόνισε ότι έχει δώσει μάχες για τη θωράκιση της ΑΟΖ

anastasiadis
Έντονα αντέδρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε αναφορές που τον φέρουν να έχει δώσει οδηγίες σε συνεργάτες του να εκπονήσουν μελέτη για διαμοιρασμό της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε τηλεοπτική συζήτηση είχε αναφέρει πως έχει σχετικές πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές.

Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως αστειότητες και ανέφερε ότι ο ίδιος έχει δώσει μάχες για θωράκιση της ΑΟΖ και με δικές του οδηγίες κατατέθηκαν στον ΟΗΕ για οριοθέτηση στα δυτικά και τα βόρεια με την Τουρκία, την οποία κάλεσε να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Δήλωση Αναστασιάδη

«Ο καθένας θα πρέπει να προβληματιστεί ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί και ποιους πραγματικά βολεύει, η επαναφορά του ανυπόστατου ισχυρισμού, περί δήθεν σκέψεων μου για διχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που τουρκικά γεωτρύπανα και πολεμικά σκάφη λειτουργούν ως σύγχρονοι πειρατές στις κυπριακές θάλασσες.

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου έχω δώσει σειρά διπλωματικών και πολιτικών μαχών, για τη θωράκιση των θαλασσίων δικαιωμάτων μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει σε αυτό τον τομέα σημαντική πρόοδο, που καταγράφεται σε αποφάσεις ευρωπαϊκών Οργάνων, σε δηλώσεις ηγετών κρατών από όλο τον κόσμο και κυρίως στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες, την ΕΕ και τις ΗΠΑ το οποίο αποτελεί πρότυπο για άλλες περιοχές στον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα αστάθειας.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως με δική μου απόφαση και πρωτοβουλία προχωρήσαμε στην κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη των συντεταγμένων για την κυπριακή ΑΟΖ στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου. Με δική μου επίσης πρωτοβουλία καλέσαμε κατ΄επανάληψη την Τουρκία σε διάλογο για οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ και σε περίπτωση διαφωνίας, από κοινού να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οι ίδιοι που σήμερα με επικρίνουν γιατί τάχα προβληματίζομαι για δύο ΑΟΖ, είναι οι ίδιοι που με επικρίνουν επειδή δηλώνω ότι έχουμε θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ μας και καθημερινά απαξιώνουν τις διπλωματικές και πολιτικές μας προσπάθειες και μηδενίζουν όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει:

• Αναβαθμίζουμε τριμερείς, με συμμετοχή των ΗΠΑ και Γαλλίας.

• Προωθούμε εμβάθυνση της σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την PESCO.

• Υπογράφουμε συμφωνίες με μεγάλη διεθνή απήχηση (Καταστατικό East Med Gas Forum, Συμφωνία για κατασκευή αγωγού East Med, συμφωνία για αγωγό προς την Αίγυπτο από το οικόπεδο 12 κ.α.)

· την ίδια ώρα επιδιώκουμε να αυξήσουμε το κόστος στην Τουρκία, με κυρώσεις από την ΕΕ.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, με όλα όσα πιο πάνω έχω αναφέρει, να δικαιολογείται από τον οιονδήποτε ο ισχυρισμός ότι τάχα έδωσα οδηγίες για σενάρια διχοτόμησης της ΑΟΖ μας;

Γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα πως όλες αυτές οι ενέργειες προφανώς και δεν αποτρέπουν την Τουρκία και ούτε από μόνες τους, λύνουν το Κυπριακό.

Ενισχύουν όμως την κρατική μας οντότητα, εμβαθύνουν τους δεσμούς με γειτονικά μας κράτη και δημιουργούν δεδομένα που καθιστούν τη χώρα μας χρήσιμη στους μακροχρόνιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς, ενεργειακούς σχεδιασμούς. Με άλλα λόγια, ενισχύουν τη θέση μας στο διεθνές στερέωμα, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο Κυπριακό και τις διαδικασίες επίλυσης του.

Όσοι προτάσσουν -όπως και εγώ- την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου και την επίλυση του Κυπριακού, θα ήθελαν άραγε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποδυναμωμένοι;

Πώς συμβάλλει στην επανέναρξη των συνομιλιών η δική τους στάση με την οποία επιρρίπτουν ευθύνες στην δική μας πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού;

Πώς βοηθά τον τόπο η ισοπεδωτική τους κριτική στις διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας μας;

Τον Γενάρη του 2018 όταν είχαν προσπαθήσει να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μου, ευρισκόμασταν προ των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Η επαναφορά του ιδίου προεκλογικού τεχνάσματος, τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές, το μόνο που κάνει είναι να αποκαλύπτει τις πραγματικές τους προθέσεις.

Για να σταματήσει η προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων και δηλώσεων μου παραθέτω πιο κάτω αυτούσια τη δήλωση που έκανα στις 2 Ιανουαρίου 2018 την οποία αποσπασματικά επικαλούνται για να ισχυριστούν ότι πρότεινα διχοτόμηση της ΑΟΖ. Σας παραπέμπω στην τελευταία μου φράση:

«…Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης