Παυλόπουλος: Επιβεβλημένη η «μεταφορά τεχνογνωσίας» από τον Ιδιωτικό στον Δημόσιο Τομέα

Παυλόπουλος: Επιβεβλημένη η «μεταφορά τεχνογνωσίας» από τον Ιδιωτικό στον Δημόσιο Τομέα

Ομιλία κατά την έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων

pak
Στη συμβολή της «μεταφοράς τεχνογνωσίας» από τον Ιδιωτικό στον Δημόσιο Τομέα στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Κράτους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων με θέμα «Για Ένα Σύγχρονο, Αναπτυξιακό και Φιλικό Κράτος», που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ ανώτατων στελεχών του Δημόσιου Τομέα -και κυρίως της Δημόσιας Διοίκησης- και του Ιδιωτικού Τομέα καθιστά ευχερέστερο τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον Δημόσιο Τομέα. «Τούτο οφείλεται ιδίως στην πολύτιμη εμπειρία, που έχουν προηγουμένως αποκτήσει επιτυχημένα στελέχη του Ιδιωτικού Τομέα και η οποία μπορεί να εξοπλίσει τα στελέχη του Δημόσιου Τομέα με τ' αντίστοιχα σημαντικά διοικητικά εφόδια» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, υποστήριξε, ότι η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, κυρίως με την μορφή βέλτιστων πρακτικών, ωφελεί και τις δύο πλευρές, πρωτίστως δε την Δημόσια Διοίκηση, όπου για ποικίλους λόγους η υιοθέτηση καινοτομιών και προοδευτικών δράσεων επέρχεται με βραδύτητα, σε σχέση με την αμεσότητα δράσεων που παρουσιάζει ο Ιδιωτικός Τομέας.

Επισήμανε, επίσης, ότι η παρουσίαση, ιδεών και δοκιμασμένων βέλτιστων πρακτικών του Ιδιωτικού Τομέα, ανοίγει ελκυστικούς ορίζοντες δράσης των επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης για αντίστοιχες εφαρμογές ή προσαρμογές που αναβαθμίζουν την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και την αποτελεσματικότητά της.

Τόνισε, ακόμη, ότι η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην Δημόσια Διοίκηση δεν προσφέρει μόνο τα μέσα για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην εξυπηρέτηση του Πολίτη, αλλά παρέχει και τεράστιο εύρος εφαρμογών σε ποικίλους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα όρια, που έχει η προαναφερόμενη «μεταφορά τεχνογνωσίας» από τον Ιδιωτικό στον Δημόσιο τομέα, πρωτίστως δε στην Δημόσια Διοίκηση και στα στελέχη της. Όπως εξήγησε, οι μέθοδοι του Ιδιωτικού Τομέα μπορούν να «μπολιάσουν» τον Δημόσιο Τομέα μόνο στο μέτρο που δεν έρχονται σε αντίθεση μα τους κανόνες -οι κυριότεροι εκ των οποίων θεσμοθετούνται από το Σύνταγμα- του Κράτους Δικαίου και της Αρχής της Νομιμότητας.

Κλείσιμο
Ακολούθως, υποστήριξε, ότι τα στελέχη του Ιδιωτικού Τομέα μπορούν να δρουν ελευθέρως, εφόσον δεν παραβιάζουν τους κανόνες, τους οποίους καθιερώνει το Ιδιωτικό Δίκαιο ως προς την ρύθμιση των μεταξύ ιδιωτών, φυσικών ή νομικών προσώπων, σχέσεων.

«Όλως αντιθέτως, τα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης, κατά το πνεύμα του Κράτους Δικαίου και της εξ αυτού απορρέουσας Αρχής της Νομιμότητας, μπορούν να ενεργούν, είτε κατά διακριτή ευχέρεια είτε κατά δέσμια αρμοδιότητα, μόνον εντός του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο διαγράφουν οι κανόνες δικαίου που καθορίζουν την αντίστοιχη αρμοδιότητα των διοικητικών οργάνων» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Συνοψίζοντας, υπογράμμισε ότι ο διάλογος μεταξύ στελεχών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα επιτρέπει στα τελευταία ν' αποκτήσουν και την επίγνωση της αλήθειας πως η κατανόηση της σημασίας του Δημόσιου Συμφέροντος τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη. «Και τούτο διότι τα στελέχη του Ιδιωτικού Τομέα πρέπει να εμφορούνται από την νοοτροπία ότι η εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί ν' αναπτύσσεται με τρόπο, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τον πυρήνα του Δημόσιου Συμφέροντος και τις επιταγές του, όπως άλλωστε προκύπτει από την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή ιδίως των διατάξεων των άρθρων 5 παρ. 1 και 25 παρ. 2 επ. του Συντάγματος» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης