ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ελλάς-Γαλλία συμμαχία: Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία: Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης

Οι κρίσιμες συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν - Οι συζητήσεις για φρεγάτες και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα - Τι περιμένουν συνεργάτες του πρωθυπουργού - Στήριξη από το Παρίσι και για την οικονομία - Αποστολή 10 υπουργών και υφυπουργών συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

makronmhtsotakhsarth
Επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στο πρωθυπουργικό γραφείο το αν σήμερα, στις 16:45, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν να αναλάβουν τα γαλλικά κρατικά ναυπηγεία την κατασκευή δύο φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ.

«Στη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου "Charles de Gaulle" με την ελληνική φρεγάτα "Σπέτσαι" από την Τουλόν μέχρι τα στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου "Dixmude"» έλεγε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την Αθήνα εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το μήνυμα που θα βγει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Τους πέντε μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, όπου είχε συναντηθεί και πάλι με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η τουρκική κυβέρνηση έδειξε εμπράκτως ότι θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τα γεγονότα έχουν οδηγήσει την Αθήνα στην απόφαση να επιταχύνει σχεδιασμούς που θα ήθελε να υλοποιήσει στο μέλλον, όταν οι οικονομικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχουν καθημερινές, πολύωρες διαβουλεύσεις για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το χτίσιμο δύο φρεγατών FDI ή Belh@rra που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν από 1,5 έως 2 δισ. ευρώ με τον πλήρη οπλισμό τους που οι Γάλλοι αποδεσμεύουν για το πολεμικό ναυτικό.

Την ελπίδα του ότι το θέμα της προμήθειας των δύο φρεγατών θα προχωρήσει διότι «μας ενδιαφέρουν» εξέφρασε ο νέος αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Η γαλλική πλευρά θεωρεί ότι η επιστολή προθέσεως (LOI – Letterof Intent) που συνυπέγραψαν στις 10 Οκτωβρίου 2019 στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί ενέχει θέση προσύμφωνου και μάλιστα έχει κινητοποιήσει μια σειρά από παράγοντες για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και αποπληρωμή των πολεμικών πλοίων σε βάθος χρόνου.

Διπλωματικά και στρατιωτικά θέματα στο επίκεντρο των συζητήσεων

Κλείσιμο
«Θα συζητήσουμε για διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά θέματα» λέει στο protothema.gr κυβερνητικό στέλεχος για την ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Μακρόν, στις οποίες μπορεί να περιληφθούν κι άλλα θέματα, όπως αυτό των γαλλικών βλημάτων Exocet.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Μεσόγειο, με πρώτα θέματα τις παράνομες γεωτρήσεις τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, το μνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ερντογάν ότι τα νησιά του Αιγαίου -ακόμα και η Κρήτη- δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα πέραν της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων που αποτελεί την ελληνική χωρική θάλασσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει στον Εμανουέλ Μακρόν την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει την βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας με το Παρίσι σε κάθε επίπεδο, αμυντικό, πολιτικό και οικονομικό.

Δέκα υπουργοί συνοδεύουν τον Μητσοτάκη στη Γαλλία

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 3,5% από το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακούς σκοπούς και την καθιέρωση του μηχανισμού μέσω του οποίου τα υπερπλεονάσματα θα μπορούν να μεταφέρονται από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο (smoothing mechanism).

Μετά τις συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με Γάλλους επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν στο φόρουμ με τίτλο «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται» που διοργανώνεται από το ελληνογαλλικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο.

Στην επιχειρηματική συνάντηση που γίνεται στο Παρίσι με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παραστούν πολλοί υπουργοί με πρώτους τους κυρίους Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Καραμανλή, Θεοχάρη, Βαρβιτσιώτη, Σκυλακάκη, Καράογλου, Παπαθανάση και Τσακίρη, οι οποίοι προτίθενται να παρουσιάσουν στις γαλλικές επιχειρήσεις τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων στην Ελλάδα σε αυτή την χρονική στιγμή. Στο επιχειρηματικό φόρουμ θα εκπροσωπηθούν μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Vinci, L'Oreal, Group Naval, Thales και Gican.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης