Θεοδωρικάκος: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Θεοδωρικάκος: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε το σενάριο των διπλών εκλογών - Δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τόνισε στη Βουλή

5005670
Το σενάριο των διπλών εκλογών προκειμένου να ακυρωθεί η απλή αναλογική διέψευσε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για εκλογικό νομοσχέδιο είπε μεταξύ άλλων “Είμαστε πολύ μακριά από εκλογές οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της θητείας καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόωρης προσφυγής”.

Ειδικότερα, ανέφερε: “η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι συνεπής σε όσα είπε προεκλογικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί στο πρώτο διάστημα της κυβερνητικής δραστηριότητας και αυτό κάνει. Είχε πει ότι ο εκλογικός νόμος θα είναι αναλογικότερος και θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Πιστεύω ότι η πράξη κατάθεσης του εκλογικού νόμου σε αυτό το διάστημα και με αυτό το περιεχόμενο αποτελεί πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας απέναντι στην κοινωνία και τους πολιτικούς μας αντιπάλους σε ότι αφορά τον χρόνο κατάθεσης αλλά και το περιεχόμενο” και πρόσθεσε “με αυτό το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζουμε τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού 3,5 χρόνια πριν την λήξη της θητείας μας. Είμαστε πολύ μακριά από εκλογές οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της θητείας καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόωρης προσφυγής”.

Πέραν αυτών ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ υπερ της απλής αναλογικής είναι προσχηματική καθώς εαν πραγματικά επιθυμούσε το συγκεκριμένο σύστημα θα το είχε νομοθετήσει το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησή του. “Αν ήταν τόσο σπουδαίο το ζήτημα θα το είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν δοκιμάζατε την πολιτική και προσπαθούσατε να πείσετε πως ότι λέτε το κάνατε. Δεν το κάνατε. Αν το κάνατε και βρίσκατε 200 ψήφους δεν θα ήσασταν κυβέρνηση το Ιανουάριο 2015” ενώ εκτίμησε πως “ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρούσα φάση είναι όμηρος εσωκομματικών ισορροπιών που περιλαμβάνουν μια τάση που για λόγους ιδεολογικούς υπερασπίζεται την απλή αναλογική. Δεν πιστεύω ότι αυτό βασιλεύει στο εσωτερικό σας. Θα έχετε 3,5 χρόνια να το διαβουλευτείτε”.

Αναφορικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο είπε “Το σχέδιο που καταθέτουμε είναι εξέλιξη – βελτίωση των νόμων που είχαν διαμορφώσει ο Σκανδαλίδης και στην συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος . Πιστεύω ότι το σημερινό είναι πιο αναλογικό.

Με συστήματα λιγότερα αναλογικά απο το σημερινό κυβέρνησαν κόμματα όλου του ιδεολογικού φάσματος. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Με νόμους λιγότερο αναλογικούς απο αυτό που φέρνουμε εξελέγησαν πρωθυπουργοί ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας, Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν εμποδίζει και δεν εμπόδισαν τέτοιοι νόμοι να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας όπως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και η τρικομματική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ.

Αρα εκείνος που αποφασίζει ανεξάρτητα απο τους εκλογικούς νόμους για την ισχύ των κυβερνήσεων είναι ο ίδιος ο λαός. Μπορεί να με την ψήφο του να δώσει τις κυβερνήσεις που επιλέγει”.

Να σημειωθεί ότι απο τις τοποθετήσεις των εισηγητών και εκτός της ΝΔ μόνο η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης