Ράικου στην Προανακριτική για Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος μετέτρεψε την έρευνα σε σκευωρία με ψευδομάρτυρες

Ράικου στην Προανακριτική για Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος μετέτρεψε την έρευνα σε σκευωρία με ψευδομάρτυρες

Ο Παπαγγελόπουλος απαιτούσε τη δίωξη πολιτικών με fake στοιχεία - Με τις ενέργειές του «το Δημόσιο είχε απώλεια εσόδων αρκετών εκατομμυρίων» - «Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικής» - Νομικοί, μέλη της προανακριτικής μιλούν για ισχυρές ενδείξεις κακουργηματικών πράξεων

raikou-novartis20
Με καταιγιστικούς συνέχισε η κυρία Ελένη Ράικου τις αποκαλύψεις στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την οικοδόμηση της σκευωρίας Novartis από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να διωχθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με fake στοιχεία.

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς αποκάλυψε τις ωμές παρεμβάσεις του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατασκευαστούν πλαστές κατηγορίες με ψευδομάρτυρες εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, μίλησε για εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις με επιχειρηματικό και οικονομικό υπόβαθρο, προκειμένου να μην διερευνηθούν.

Η κυρία Ράικου ανέφερε ότι απο τις δικές της έρευνες προέκυψε λίστα εμβασμάτων της Novartis, συνολικού ύψους 118 εκατ. ευρώ, προς συγκεκριμένα πρόσωπα -κυρίως ιατρούς- η οποία δεν αξιοποιήθηκε απο την διάδοχό της, Ελένη Τουλουπάκη, και η οποία, όπως είπε, καθ' υπόδειξη του κ. Παπαγγελόπουλου, μετέτρεψε την υπόθεση σε σκευωρία.

Η ίδια ανέφερε ότι στη λίστα εμβασμάτων εντόπισε πρόσωπο συνεπώνυμο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Ραγκούση, ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, πρόκειται για συνωνυμία, καθώς το έμβασμα αφορά ιατρό της Πάρου.

Ο διάλογος που διημείφθη έχει ως εξής:

Β.Κεγκέρογλου: Το Κίνημα Αλλαγής κ. πρόεδρε ζητά να έρθει η λίστα με τους παραλήπτες των 118 εκατομμύριων ευρώ στην προκαταρκτικη επιτροπή. Θυμάστε τώρα κυρία Ράικου το όνομα από τους παραλήπτες που είχε τις περισσότερες καταβολές; Θυμάστε το εύρος των ποσών προς γιατρούς ή όποιους άλλους;

Ε.Ράικου: Ξεκινούσαν από 400 ή 500€ και αυξάνονταν μέχρι τα 1000€ ή και περισσότερα. Σε κάποιους επαναλαμβάνονταν ωστόσο οι καταβολές. Εγώ πάντως, όταν έφυγα, κάλεσα τους συνεργάτες μου και τους είπα να μην σταματήσουν ούτε λεπτό την έρευνα. Μετά είδατε τι έγινε. Είδατε πουθενά στοιχεία; Μόνο για τον άνδρα μου και τους πολιτικούς λένε. Το είπα και πριν, η έρευνα μετατράπηκε σε σκευωρία.

Κλείσιμο
Β.Κεγκέρογλου: Σε αυτή τη λίστα είδατε όνομα πολιτικού;

Ε.Ράικου: Ναι, είχα δει ένα όνομα και διεύθυνση που ταίριαζε με όνομα Έλληνα πολιτικού, αλλά μετά έφυγα από την Εισαγγελία και δεν ξέρω τι έγινε

Β.Κεγκέρογλου: Το όνομα αυτό ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα;

Ε.Ράικου: Όχι, δεν ήταν από τους δέκα.

Να σημειωθεί ότι, λίγο πριν τις 16:30, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη κατάθεση της κυρίας Ράικου. Θα υπάρξει και τρίτο μέρος την Τετάρτη 22/1 στις 10 το πρωί.

Πάντως, νομικοί που μετέχουν στην Προανακριτική επιτροπή υποστηρίζουν ότι οι έως τώρα αναφορές της κυρίας Ράικου παραπέμπουν σε λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος με ενορχηστρωτή τον κ. Παπαγγελόπουλο και εκτελεστικά όργανα συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη της Δικαιοσύνης και δημοσιογράφους. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, από την έως τώρα κατάθεση της κυρίας Ράικου, προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς, όπως υποστήριξε η εισαγγελέας, η δράση του πρώην αναπληρωτή υπουργού ζημίωσε το Δημόσιο.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ανέφερε ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαιτούσε τη δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με κατασκευή πλαστών στοιχείων.

Σπ.Λάππας: Μα, ο Παπαγγελόπουλος είπε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Γιατί λέτε δεν ήθελε τη διερεύνησή του;

Ελ.Ράικου: Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο, τον ενδιέφερε με κάθε τρόπο να στήσει πολιτικά πρόσωπα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της διημείφθη ο εξής διάλογος:

Θ.Πλεύρης: Πάμε στο επίμαχο τηλεφώνημα με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Σας δίνει εντολή να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή;

Ε.Ράικου: Ήταν απαίτησή του, ενώ γνώριζε οτι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτησή του να κατασκευαστούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κυρία Τουλουπάκη.

Θ.Πλεύρης: Σας προσδιόρισε για ποια πρόσωπα;

Ε.Ράικου: Μα, δεν χρειαζόταν. Είχε έρθει η κα Παπαδάκου και μου είχε μιλήσει για πολιτικούς. Όλοι γνωρίζαμε οτι η κα Παπαδάκου ήταν η φωνή του Παπαγγελόπουλου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο.

Η κυρία Ράικου ανέφερε ότι τα στοιχεία που είχαν προκύψει απο τις δικές της έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία απο τη διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη.

Θ.Πλεύρης: Ποιες ήταν οι σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε.Ράικου: Υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα: «Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης». 12/4/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ.

Θ.Πλεύρης: Θεωρείτε οτι η κυρία Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε.Ράικου: Εσείς τι νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.

Σε άλλο σημείο, δε, ανέφερε: «Με την παρέμβαση να πάει πολιτικά το σκάνδαλο ουσιαστικά διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου. Χάθηκαν εκατομμύρια για τη χώρα. Άλλες χώρες πήραν λεφτά από τη Νοβάρτις. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα εξαιτίας όλων αυτών».

Παρεμβάσεις και σε άλλες υποθέσεις

Η κυρία Ράικου αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, είπε: «Θεωρώ πως υπήρξε σχέδιο ενορχηστρωμένο θεσμικά από τον Παπαγγελόπουλο. Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικής. Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Καθαρή παρέμβαση. Δεν ξέρω τι απέγινε η υπόθεση με την Τράπεζα Αττικής».

Πέραν αυτών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είπε ότι επί ημερών της οι έρευνες οδήγησαν σε εμβάσματα της εταιρείας ύψους 118 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκείνη την εποχή ο κ. Νίκος Μανιαδάκης προσφέρθηκε να συνδράμει στο ερευνητικό έργο της Εισαγγελίας, ωστόσο «του είπαμε πως έχουμε το επιστημονικό δυναμικό για να προχωρήσουμε την υπόθεση. Επίσης εκείνη την εποχή τον είχαμε ύποπτο. Δεν μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Ήταν ύποπτος λοιπόν».

Θ.Πλεύρης: Θεωρείτε πως η κα Τουλουπάκη θα μπορούσε να εκτελέσει αντί για εσάς εντολές του Παπαγγελόπουλου;

Ε.Ράικου: Εσείς τι λέτε; Στους τρεις μήνες σας είπα πόσα στοιχεία συγκεντρώσαμε. Αυτά που βρήκαμε διερευνήθηκαν; Η λίστα διερευνήθηκε; Βρήκαμε φαρμακευτική εταιρεία ότι έδινε λεφτά σε άλλη φαρμακευτική. Αυτά ελέγχθηκαν;

Σε άλλο σημείο η Ράικου αποκάλυψε:

Θ.Πλεύρης: Μας είπατε οτι ο κ. Παπαγγελοπουλος σας ζητούσε πράγματα και για άλλες υποθέσεις.

Ε.Ράικου: Ναι. Και για άλλες, αρκετές. Για την Τράπεζα Αττικής μου ζήτησε να την κρατήσω πίσω. Να μην την περαιώσω. Αυτό προφανώς δεν είναι νόμιμο.

Θ.Πλεύρης: Ηταν ο κ. Καλογρίτσας σε αυτή την υπόθεση;

Ε.Ράικου: Ναι. Ήταν ο πρώτος σε αυτή τη λίστα. Δεν ξέρω τί απέγινε. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να συγκαλύψει τη διευρεύνση του σκανδάλου. Έπρεπε να είχαν ήδη βγει τα πρώτα στοιχεία. Η χώρα πρέπει να πάρει χρήματα από αυτό. Ακούσατε εσείς τίποτε; Μόνο για πολιτικούς ακούμε τρία χρόνια.

Η διπλή κατάθεση

Σε άλλο σημείο αποκάλυψε ότι «η Τουλουπάκη, ο Ντζούρας, ο Καλούδης και ο Ζαγοραίος με τη συνοδεία της Γιάννας Παπαδάκου αρχές Σεπτεμβρίου πήγαν να πάρουν κατάθεση στο Παρίσι από τον Φαλτσιανί (λίστα Λαγκάρντ). Πήγαν κρυφά από τον Άρειο Πάγο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία. Και επειδή η κυρία Δημητρίου διαμαρτυρήθηκε, γιατί δεν ήταν σε γνώση της, μετέβη ο Παπαγγελόπουλος στον Άρειο Πάγο και τους έτριξε τα δόντια».

Αναφορικά με την διπλή κατάθεσή της στην τακτική Δικαιοσύνη είπε:

Θ.Πλεύρης: Γιατί δώσατε δεύτερη φορά κατάθεση μέσα στην ίδια μέρα στον κ. Ζαχαρή;

Ε.Ράικου: Γιατί φεύγοντας και φθάνοντας στο γραφείο μου, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα μιλήσει για τον Ρασπούτιν. Και γύρισα αμέσως πίσω για να συμπληρώσω την κατάθεση.

Θ.Πλεύρης: Είπατε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν της σχολής «Προχώρα και θα τα βρουν οι παρακάτω».

Ε.Ράικου: Ναι. Ήταν φράσεις αυτές που τις χρησιμοποιούσε ανέκαθεν και τις εφάρμοζε κιόλας. Σε όσους άσκησε δίωξη ο Παπαγγελόπουλος, όλοι μετά απηλλάγησαν με βούλευμα.

Πέραν αυτών, η κυρία Ράικου απαντώντας σε ερώτηση του Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) για το αν οι αμερικανικές αρχές την ενημέρωσαν για έρευνες Ελλήνων πολιτικών απάντησε «όχι».

Η έρευνα έγινε σκευωρία με στημένους ψευδομάρτυρες

Σε άλλο σημείο η κυρία Ράικου επανέλαβε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος μετέτρεψε την υπόθεση Novartis σε σκευωρία με στημένους ψευδομάρτυρες, μόνο και μόνο για να ασκήσει διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα. Προσέθεσε όμως ότι με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο είχε απώλεια εσόδων αρκετών εκατομμυρίων

Σπ.Λάππας: Πώς σας ζητούσε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσετε στοιχεία για πολιτικούς και τον κ. Βενιζέλο;

Ε.Ράικου: Όπως τελικά τα κατασκεύασε στη συνέχεια με την κυρία Τουλουπάκη.

Σπ.Λάππας: Πώς δηλαδή;

Ε.Ράικου: Το πώς ακριβώς δεν το ξέρω, γιατί δεν έδωσα εγώ κάποια συνέχεια. Εγώ του είπα ότι δεν κάνω τέτοια. Όπως έγινε μετά και το πέτυχε αυτό με την Τουλουπάκη. Έτσι κατασκεύασαν μάρτυρες.

Σπ.Λάππας: Εννοείτε ότι μετά οι μάρτυρες ψευδομαρτύρησαν;

Ε.Ράικου: Το είπα από την αρχή. Διέκοψε ο Παπαγγελόπουλος την έρευνα του σκανδάλου και το μετέτρεψαν σε σκευωρία.

Σπ.Λάππας: Άρα λέτε οτι όλα αυτά είναι σχέδιο Παπαγγελόπουλου;

Ε.Ράικου: Εννοείται. Και με τις ενέργειές του αυτές το ελληνικό Δημόσιο έχασε πολλά χρήματα.

«Επί Τουλουπάκη, ο Παπαγγελόπουλος έκανε ό,τι ήθελε στην Εισαγγελία»

Μεθοδεύσεις κατήγγειλε η κυρία Ράικου και όσον αφορά στην προαγωγή της κυρίας Τουλουπάκη, λέγοντας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αύξησε τις θέσεις κατά δύο με τον σκοπό αυτό.

Β.Κεγκέρογλου: Ο κ. Παπαγγελόπουλος, όταν σας έκανε τις παρεμβάσεις, ήλπιζε οτι θα ικανοποιήσετε τα αιτήματά του;

Ε.Ράικου: Έκανε την προσπάθειά του. Όταν κατάλαβε οτι δεν θα το κάνω, προετοίμασε την κα Τουλουπάκη. Από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους αύξησε τις θέσεις των εισαγγελέων κατά δύο, για να πάρει προαγωγή η Τουλουπάκη. Μετά τις επισκέψεις Παπαδάκου και τα τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου έβγαλαν το πρωτοσέλιδο εναντίον μου, ώστε ή να εξαναγκασθώ σε παραίτηση, είτε αν δεν το έκανα, να μου ασκήσουν πειθαρχικές διώξεις για να μπει η Τουλουπάκη. Επί Τουλουπάκη ο Παπαγγελόπουλος έκανε ό,τι ήθελε στην Εισαγγελία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης