Γεννηματά για ΠτΔ: «Πρόσωπο από την παράταξή μας που ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης»

Γεννηματά για ΠτΔ: «Πρόσωπο από την παράταξή μας που ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για την προκλητική στάση της Τουρκίας, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και για τον νέο εκλογικό νόμο - Το κόμμα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

fofi2
Για πρόσωπο του ΚΙΝΑΛ που ήταν «παρών στα χρόνια της κρίσης» έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνεδρίαση στελεχών για τον προγραμματισμό δράσεων και για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. 

«Μέσα στο 2020 μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα αλλαγή! Ασκούμε μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση, που δεν περιορίζεται σε «κούφια» λόγια άρνησης, αλλά συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις για προοδευτικές λύσεις. 



Βήμα - βήμα , σκαλί – σκαλί προχωράμε μπροστά. Κοιτάμε ψηλά! Το 2020 βάζουμε πλώρη για την μεγάλη επιστροφή γιατί χρειάζεται επιτέλους μια πραγματική και  προοδευτική κανονικότητα, που δεν υπάρχει!

Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Στρατευόμαστε όλοι. Να κάνουμε  και πάλι τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, Πρωταγωνιστή», ανέφερε εισαγωγική η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. 

Για τη στάση της Τουρκίας

Κλείσιμο
Όσο για τη στάση της Τουρκίας η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για τις «γνωστές» κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές. Η παράνομη συμφωνία της με την επηρεαζόμενη από αυτήν Κυβέρνηση της Λιβύης, αναβαθμίζει την Τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων. Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιβάλλεται εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Σήμερα, είναι σκόπιμο περισσότερο από ποτέ να θυμίσουμε τι σημαίνει πραγματικά πατριωτική παράταξη στον τόπο.
Σημαίνει να βάζεις πρώτα την πατρίδα. Χωρίς να υποχωρείς στα κυριαρχικά σου δικαιώματα. Χωρίς να περιφρονείς το διεθνές δίκαιο. Χωρίς να υποτιμάς τις διεθνείς σου δεσμεύσεις και συμμαχίες. Να σέβεσαι και να προωθείς την ειρήνη, την συνεργασία, τις σχέσεις καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Να είσαι περήφανος για τη χώρα σου χωρίς να μισείς τον γείτονά σου.

Ο πατριωτισμός είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου μας. Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν δίχασαν ποτέ τους Έλληνες και το πολιτικό σύστημα. Τις κρίσιμες στιγμές, διατήρησαν αρραγές το εθνικό μέτωπο. Γιατί μόνο όταν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή, να διεκδικεί τη στήριξη των συμμάχων της και να μεταδίδει ενότητα και αυτοπεποίθηση στον λαό. Την ίδια στάση επέδειξαν στη συνέχεια οι τρεις επόμενοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος».

Για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

«Τώρα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να προχωρήσει μόνος του στα κρίσιμα Εθνικά θέματα. Αρνήθηκε την πρόταση μας για Εθνική Γραμμή. Αρνήθηκε την πρότασή μας για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δεν τον δικαιώνουν.  Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δημιούργησε εύλογο προβληματισμό και ανησυχία στον Ελληνικό λαό. Δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι Εθνικές μας θέσεις απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Απέναντι στον κ. Τραμπ που έχει αποδείξει ότι κινείται μόνο με βάση το “δίκαιο των ισχυρών”, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει διαρκώς να τονίζει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά μας για την πλήρη υπεράσπιση των Εθνικών μας δικαιωμάτων. Ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα προασπίσει η χώρα μας με τον αντίστοιχο και ανάλογο τρόπο που θα προσβληθούν από άλλη πλευρά. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ.

Να θυμίζει ότι μας συνδέουν σχέσεις συμμαχίας και όχι υποτέλειας. Και ότι αν ανέχονται από την Τουρκία παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος μας, αυτό θα αποτελεί άλλη μια τεράστια πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας στην περιοχή, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό. Με ότι αυτό συνεπάγεται».

Για την εκλογή του ΠτΔ

«Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα.  Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τοπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. 
Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. 

Η  θέση μας αυτή  δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας. Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος.  Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει.  Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι.  Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε την δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα. Στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία, αποπροσανατολίζει τη συζήτηση».

Για τον εκλογικό νόμο 

«Μας παρέδωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης την πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο. Την απορρίπτουμε και την καταψηφίζουμε. Εμείς τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που μετατρέπει μειοψηφίες στο λαό, σε κυβερνητικές αυτοδύναμες πλειοψηφίες, δεν τη δεχόμαστε. Είναι ένα άδικο σύστημα που απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. 
Αγωνιούν ότι πολύ σύντομα ο Ελληνικός θα αντιληφθεί ότι γλύτωσε από το χείρον αλλά δε βρήκε το βέλτιστο. 

Για άλλη μια φορά η ΝΔ υπονομεύει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Καλό είναι να μαζέψουν τα παπαγαλάκια τους που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Την ευθύνη επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Η Ελλάδα έχει σήμερα-όσο ποτέ-ανάγκη από ισχυρές και ικανές Κυβερνήσεις που στηρίζονται σε ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  Που έχουν την δύναμη  να εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό μας, αυτή την προοπτική εξασφαλίζει η δική μας πρόταση».



Κοπή πίτας, πηγαδάκια και μπουφές

Βουλευτές, ευρωβουλευτές, στελέχη, βετεράνοι, αλλά και φίλοι του κόμματος έδωσαν το παρόν σε μια αίθουσα που ήταν ασφυκτικά γεμάτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Στην σημερινή συνεδρίαση ήταν πολλά πρόσωπα του Κινήματος Αλλαγής. Κυρίως νέα πρόσωπα.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που είχε περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων στην Αιθιοπία. Οι βουλευτές του κόμματος, μεταξύ άλλων,  Βασίλης Κεγκέρογλου,  Νάντια Γιαννακοπούλου,  Ευαγγελία Λιακούλη, Μιχάλης Κατρινής, Xαρά Κεφαλίδου. Τα στελέχη του τομέα επικοινωνίας όπως ο Κυριάκος Κυριάκος, ο Παύλος Χρηστίδης, η Ζέφη Δημαδάμα και ο Μανώλης Χριστουδουλάκης.  Ο εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου του ΚΙΝΑΛ, Σπύρος Καρανικόλας. Αλλά και το πρώην στέλεχος ΔΗΜΑΡ και νυν του Κινήματος Αλλαγής,   Θοδωρής Μαργαρίτης.   Ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης και η πρώην βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην συνεδρίαση ήταν  σύσσωμο και το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής. 
fofi1
fofi4

Πολλά ήταν πηγαδάκια που σχηματίστηκαν πάνω από τον μπουφέ ο οποίος ήταν πλούσιος με φαγητό αλλά και γλυκά. Τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν φυσικά η αισιοδοξία για το Κίνημα Αλλαγής και η ανοδική του πορεία τη νέα χρονιά, η εκλογή ΠτΔ αλλά και οι βασιλόπιτες.

Μάλιστα, ήταν πολλές και είχαν μέσα φλουριά και τα οποία μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους. Ενώ έγινε και μια επισήμανση μέσω μικροφώνου ότι τα φλουριά είναι πολλά όπως και τα δώρα. Ουδείς δυσαρεστημένος λοιπόν.    Πάντως, από τη μεγάλη βασιλόπιτα που έκοψε η κ. Γεννηματά το φλουρί κέρδισε  ο Βασίλης Κεγκέρογλου. 

Πάντως,  το Κίνημα Αλλαγής τώρα έχει βάλει μπρος  τις μηχανές του για την Πανελλαδική  συνδιάσκεψη, που όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr, προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.


fofi2
fofi3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης