Συνεχίζουν οι Τούρκοι: «Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους»

Συνεχίζουν οι Τούρκοι: «Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους»

Στο  «παιχνίδι» των χαρτών και το πρακτορείο Anadolu με νέα, προκλητική ανάλυση αρθρογράφου -  «Δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί» αναφέρει ο αρθρογράφος, που επαναφέρει το δόγμα Ατατούρκ

yavuz
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες, δίπλα από ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κάρπαθος.

Βασισμένη στην παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, η Άγκυρα ανέπτυξε δικούς της χάρτες, που διαμορφώνουν τη δική της λογική για την περιοχή της Μεσογείου, η οποία καμία σχέση δεν έχει με όσα προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

Μετά τους χάρτες που παρουσίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, ένα νέο άρθρο - ανάλυση του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, που υπογράφει ο Mehmet A. Kanci, παρουσιάζεται άλλος ένας χάρτης που αποτυπώνει τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία φέρεται να αδιαφορεί για τη βασική νομική αρχή ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.


Αρχικά, ο Kanci αναλύει τη «συμφωνία» με τη Λιβύη, την οποία χαρακτηρίζει «χαστούκι» στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, που επιχείρησαν να βγάλουν εκτός ενεργειακού παιχνιδιού την Τουρκία.

Κλείσιμο
Στο κείμενο, επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ («Δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), ενώ επισημαίνεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους», σε μια περιοχή που «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής "ασπίδας"», η οποία, κατά τον αρθρογράφο ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Ακολούθως, αναφέρεται στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας («Κλάδος Ελαίας», «Πηγή της Ειρήνης» στη Συρία), ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της χώρας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Τα νέα drone ενισχύουν τη θέση της Τουρκίας

Ο αρθρογράφος αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια και στα νέα drone της Τουρκίας, που «έχουν χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά από την Αγκυρα». Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο drone είχε απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, όταν στα μέσα Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με το Anadolu, αυτή η πτήση ήταν «μια απάντηση στα τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της "ΤΚΒΚ" (σ.σ. Κατεχόμενα)».

Μάλιστα, το δημοσίευμα του Anadolu επισημαίνει ότι τις ημέρες πτήσης του UAV «η Ελλάδα συνέχιζε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας με F-16 στην άσκηση "Ατσάλινο Βέλος" που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία ρίχνει "λάδι" στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες».

Αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Ο Kanci αναφέρθηκε και στην παρουσία Τούρκων στρατιωτών στα λιβυκά εδάφη, τονίζοντας πως «από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (Εθνική Κυβέρνηση της Λιβύης) απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία».

Και ολοκληρώνει, λέγοντας: «Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη έως τη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το σύνθημα "δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευτεί", αυτή η "περιοχή" πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης