Κουμουτσάκος για Σημίτη: Δηλώσεις εθνικής μικροψυχίας

Κουμουτσάκος για Σημίτη: Δηλώσεις εθνικής μικροψυχίας

«Να γίνει νηφάλια και με παρρησία συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους του Ελσίνκι - Θα έχουμε πολλά να πούμε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού - Σκληρή απάντηση του ΚΙΝΑΛ - Σε συνθήκες που απαιτείται συναίνεση δεν επιτρέπονται αυτές οι μομφές επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος

koumoutsakos
Κείμενο προτάσεων προς την ΕΕ για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών αναμένεται να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση το προσεχές διάστημα σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, είπε ότι η Τουρκία έχει μετατρέψει το μεταναστευτικό σε μοχλό πίεσης προς την ΕΕ και την Ελλάδα.

«Η συνειδητή επιλογή της Τουρκίας επιβεβαιώνεται και απο την απαράδεκτη τακτική των τουρκικών αρχών να μην ανταποκρίνονται στα ελληνικά αιτήματα. Η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας είναι δύσκολη» είπε για να προσθέσει «οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περι ανοίγματος των πυλών λειτουργούν ως διαρκής πρόκληση προς διακινητές και μετανάστες. Πρόκειται για δηλώσεις που εισπράττονται ως απειλή απο την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Ο κ. Κουμουτσάκος έστρεψε την κριτική του και προς την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η αλληλεγγύη της δεν πρέπει να εξαντλείται σε λόγια κατανόησης και κονδύλια αλλά πρέπει να επεκταθεί με σχέδιο δίκαιης κατανομής, μετεγκατάστασης και επανένωσης οικογενειών μεταναστών. «Πρέπει όλοι οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι τα σύνορά μας δεν είναι μόνο δική μας ασφάλεια αλλά και η δική τους» είπε.

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι απαιτείται εθνική ομοψυχία ενώ εκτίμησε ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και την συμβολή των άλλων πολιτικών δυνάμεων «χτίζουμε τοίχο εθνικής ενότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Παράλληλα, άσκησε κριτική για δημοσίευμα που εμφάνισε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να καταγγέλλει την κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας “Ακούστηκε ως ατόπημα το χθεσινό. Δηλώσεις εθνικής μικροψυχίας. Η χθεσινή ήταν μια μικρή παρένθεση που άνοιξε και έκλεισε αμέσως. Να γίνει νηφάλια και με παρρησία συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους του Ελσίνκι. Θα έχουμε πολλά να πούμε”

Σκληρή απάντηση του ΚΙΝΑΛ

Την σφοδρή αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσε η αιχμηρή αναφορά του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σημίτης αρθρογράφησε στην εφημερίδα “Τα Νέα” στο πλαίσιο αφιερώματος για την συμπλήρωση 20 ετών απο την απόφαση της ΕΕ του Ελσίνκι για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στην Βουλή για τον προϋπολογισμό και σχολιάζοντας το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού αναφέρθηκε σε δηλώσεις “εθνικής μειοψηφίας”.

Κλείσιμο
Η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου που σε αυστηρό τόνο είπε: “Εχουν συμπληρωθεί 20 χρόνια απο την απόφαση της ΕΕ την περίφημη του Ελσίνκι. Τα ΝΕΑ έκαναν έρευνα για την απόφαση εκείνη εις την οποία απάντησε ο κ. Σημίτης και μια σειρά απο σοβαρότατους καθηγητές όπως ο Χρ. Ροζάκης, Λιάκουρας, Τσάκωνας κ.α.. Η εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο τίτλο αρκετά αιχμηρό. Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν αυτός ο τίτλος του άρθρου του και ξαφνικά ο κ. Κουμουτσάκος σε συνθήκες που απαιτείται συναίνεση ήρθε εδώ να καταθέσει αιτιάσεις σε μορφή μομφής. Του λέω όσο πιο ευγενικά μπορώ ότι πρέπει να είναι πιο ενημερωμένος για να μιλά και να απευθύνει αυτά που απευθύνει. Όλοι όσοι αρθρογράφησαν έκαναν μια κοινή αναφορά: ότι για την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας θα έπρεπε να λυθούν τα θέματα με την Ελλάδα. Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δέχθηκε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές προϋποθέσεις με την Τουρκία χωρίς να έχουν λυθεί τα θέματα με την Ελλάδα. Θα ήθελα απο τον αναπληρωτή υπουργό να κομψίνει τις εκφράσεις του αν δεν θέλει να ανακαλέσει”.

Στην συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός αδειάζοντας εμμέσως τον κ. Κουμουτσάκο καθώς συμφώνησε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την αναμόχλευση παλιών υποθέσεων. Συμφώνησε δε και με την παρατήρηση του κ. Λοβέρδου ότι ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε σε έναν τίτλο που δεν αντικατοπτρίζει το άρθρο του κ. Σημίτη . “Κατανοώ ότι ο κ. Λοβέρδος ήρθε καλόπιστα να τοποθετηθεί. Πράγματι, ο τίτλος του άρθρου δεν αντικατοπτρίζει το περιεχόμενό του. Δεν ήσασταν εδώ το πρωί κ. Λοβέρδο που μίλησε ο κ. Δένδιας και τοποθετήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης . Ο κ. Κουμουτσάκος πρακτικά αυτό που είπε και εκφράζει την παράταξή μας είναι ότι δεν είναι η ώρα να ανοίξουμε ένα ζήτημα που επετειακά καταγράφηκε στην εφημερίδα. Νομίζω σε μια δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους και να έχουμε αίσθηση της εθνικής ενότητας. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών αλλά και του κ. Κουμουτσάκου”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης