Προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Στα συμπεράσματα της Συνόδου θα υπάρξει ρητή αναφορά ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα δήλωσε ο ΑΝΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνεδρίαση  του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ  το οποίο ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις 

4957907
Στο σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρβιτσιώτης.



«Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά -όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε και τόνισε πως η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Πηγές ΕΕ: Άκυρη η συμφωνία

Στο μεταξύ, το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα χαρακτηρίζεται ως άκυρη.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

«Το μνημόνιο κατανόησης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται, όπως σημειώνεται, στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης