Ψήφος αποδήμων: Προς το «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ - 291 αναμένεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο

theodorikakos-arthro

Κάμπτονται οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις δύο βελτιώσεις που έφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Μόνο το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται αμετακίνητο - 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών

Μπορεί ο στόχος των «300» που θα βρεθούν να πουν το «ναι» στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων να φαντάζει ακόμα... μακρινός, ωστόσο οι δύο βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε  ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην τρίτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, φέρνουν ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ιστορική πλειοψηφία  στην ψήφιση του νομοσχεδίου, με 291 ψήφους.

Και αυτό, καθώς ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε δύο βελτιώσεις που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με την πρώτη προβλέπεται ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις.

Στη δεύτερη βελτίωση προβλέπεται ότι «συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο υπουργός Εσωτερικών ή ο οριζόμενος από αυτόν ως πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη».

«Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του παρόντος, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παραγράφου 5, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παράγραφο 3. Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους» προβλέπεται σχετικά.

Οι βελτιώσεις αυτές φαίνεται ότι... κάμπτουν τις ενστάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του είναι πολύ πιο κοντά στο να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, έπειτα από αυτές τις δύο βελτιώσεις, καθώς ικανοποιήθηκαν ισάριθμα αιτήματά του.

«Είχαμε ζητήσει βελτιώσεις για το αδιάβλητο και τη διαφάνεια της διαδικασίας και για το αυτοτελές  δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Κατατέθηκε μία πρόταση, δεν είναι ακριβώς η δική μας, αλλά την θεωρούμε θετική και θεωρούμε ότι καλυφθήκαμε. Για το αδιάβλητο και διαφανές της διαδικασίας είχαμε ζητήσει διακομματική επιτροπή και έγινε δεκτή. Ζητάμε ακόμα την επικαιροποίηση των καταλόγων που εκκρεμεί, το έχει ζητήσει και το ΚΚΕ και το τέταρτο αίτημά μας είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων να γίνεται με διαδικασία που να εξασφαλίσει την συναίνεση. Η αρχική μας διατύπωση ήταν να περνά με ειδική πλειοψηφία από την επιτροπή αποδήμων της Βουλής. Τώρα που υπάρχει διακομματική επιτροπή έχουμε τροποποιήσει την πρότασή μας, φαίνεται ότι συμφωνεί μαζί μας και το ΚΚΕ, να υπάρχει δηλαδή ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων στη διακομματική αυτή επιτροπή» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει «λευκός καπνός» κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, καθώς, όπως ανέφερε, όταν από τα τέσσερα αιτήματα, σου ικανοποιούν τα δύο, τότε είσαι πολύ πιο κοντά στο «ναι».

«Κινήθηκαν προς την κατεύθυνση που ζητούσαμε. Θεωρούμε ότι ανταποκρίθηκαν. Όταν ζητάς τέσσερα πράγματα και σου δίνουν τα δύο, είμαστε πολύ κοντά. Θα πρέπει να ψηφιστούν επί της αρχής όλα τα άρθρα και στο σύνολο με 200 ψήφους, προκειμένου το νομοσχέδιο να ισχύσει. Εάν ένα άρθρο δεν περάσει με 200 ψήφους και είναι βασικό άρθρο, ακόμα κι αν ψηφιστεί στο σύνολό του, το νομοσχέδιο μπορεί να μην εφαρμοστεί» κατέληξε.

Καθώς φαίνεται, το μόνο κόμμα που διατηρεί τις ενστάσεις του, πλέον, είναι το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν

Μιλώντας νωρίτερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Θεοδωρικάκος παρείχε στοιχεία για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους μετά την έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ΑΦΜ είναι περίπου 407.000, από αυτούς όμως οι περίπου 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν. Στο συγκεκριμένο αριθμό εκλογέων δεν συνυπολογίζονται και χιλιάδες νέοι που έφυγαν από την χώρα την τελευταία δεκαετία για σπουδές ή εργασία, χωρίς να έχουν ΑΦΜ και, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μπορούν να ψηφίσουν, αρκεί οι γονείς τους να είναι φορολογικά ενεργοί.

Πέραν αυτών, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό να μην περιοριστούν στους χώρους των πρεσβειών και των προξενείων, αλλά να βρεθούν κατάλληλοι χώροι κοντά στις περιοχές που διαμένουν ομογενείς.

Απευθυνόμενος, δε, στους εκπροσώπους ομογενειακών ενώσεων, τόνισε ότι «εάν η ΝΔ διέθετε 200 βουλευτές, τότε το νομοσχέδιο θα προέβλεπε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι» και εξήγησε ότι το τελικό νομοσχέδιο είναι προϊόν συμβιβασμού και πολιτικών συγκλίσεων.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι παρόλες τις δυσκολίες την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πράξη ενότητας. Απαιτείται μήνυμα ενότητας γιατί η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους και πρέπει να είμαστε ενωμένοι» κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Στέφανος

Τό γεγονός καί μόνον ότι τ'αριστερά κόμματα φέρουν τήν ευθύνη τής μεταναστεύσεως νέων επιστημόνων στό εξωτερικό (brain drain), προδικάζει τό αποτέλεσμα τής ψήφου τών αποδήμων, μέ δύο λέξεις ή περαιτέρω συρρίκνωση τού ΚΚΕ, τού Πασόκ, τού Σύριζα....

ομογενης

Ποσοι απο τους 340,000 θα ψηφίσουν? Αντε η πρεσβεια να βεβαιωσει οτι εχουν ζησει για 2 χρονια στη Ελλαδα. Ο καραγκιοζης καλυτερο νομο θα εφτιαχνε Ομογενης με ΑΦΜ (αλλα με λιγοτερα απο 2 χρονια παρουσιας στην Ελλαδα τα τελευταια 30 χρονια)

Πετρογιάννης

Οι "πολιτικές συγκλίσεις" και οι κατάλογοι "εθνικών φρονημάτων" του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του ΚΚΕ, έχουν κάνει να γελάνε και τα "μπετά"! Δηλαδή τόσα χρόνια μόνο το ΠΑΣΟΚ και τελικά μια ώριμη πλέον ΝΔ το ήθελε πραγματικά! Αναγνώριση των ελληνικών κοινοτήτων και ψήφο στον (έλληνα) μετανάστη! Κρίμα ο Μήτσος και η Φώφη έπρεπε να το χειριστούν καλύτερα και να τους "ξεβρακώσουν" κανονικά αυτούς της "κομμουνιστικής αριστεράς" (για μένα και για πολλούς ακόμη έχουν ήδη "ξεβρακωθεί"), την οποία ως φοιτητής στήριξα και εγώ. Σε κάθε τοποθέτησή τους από εμένα τουλάχιστον θα ταυτίζονται με τους ακροδεξιούς που ζητούσαν παλιά "αποδείξεις εθνικών φρονημάτων¨... Μετανάστης πριν, απόδημος νυν, που θα ψηφίσει ξανά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να "αυτοεισαχθεί" σε νευρολογική κλινική ως μόνιμος τρόφιμος!! Η επίμονη προσήλωση στην φιλοσοφία του κομμουνισμού (μια φιλοσοφική τάση είναι και αυτή) μόνο κακό κάνει...Πουλάς Μακεδονία, Αιγαίο και τους απόδημους και ακόμη κρέμεσαι από τα κάκαλα το Λένιν...΄Ελεος (πρώην) σύντροφοι!

Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα

Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να ψηφήζουν δια Παντός και Υποχρεωτικά και τα τετρασέγγονα τους εφόσων οι δύο γονείς είναι Έλληνες. Τα αφγοπακιστινά, αλβανά και άλλα, τα υπερασπίζονται κάτι πρόσφυγγα τύπου τουρκοεβραίου τσίπα χαμηλής υποστάθμης, λέγε με κκε τα τσόλια. Άρε δύστυχα πως επιβεβαιώνετε με το λίγο μυαλό σας την Ιστορία μας.

Στέφανος

Οταν κάνεις μετάφραση σέ ξένη γλώσσα, πρέπει νά γνωρίζεις απταίστως εκείνην τήν γλώσσα, διότι μέ τήν μετάφραση μέσω google translate καί μόνον κινδυνεύεις νά γίνεις ρεζίλι τών σκυλιών !!

Έλληνας που ζει στις ΗΠΑ

Αλήθεια γιατί δεν πέρασε η επιστολική ψήφος : "...άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο..." άρθρο 51 §4 και 2) Γιατί χρειάζεται ΑΦΜ για τους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού; αφού "...O νόμoς δεν μπoρεί να περιoρίσει τo εκλoγικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατo όριo ηλικίας ή για ανικανότη− τα δικαιoπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης πoινικής καταδίκης για oρισμένα εγκλήματα." άρθρο 51 §3

Theo Drakopoulos

Δεν μπορω να καταλαβω αυτοι που ψηφισαν Βαρουφακη τι ειδους ελληνες ειναι. Αααα ρε ελληνα μας εχεις τρελανει!

00000000

Χαρειτε νενικηκαμεν ,συμφωνα με τα νουμερα του υπουργου ψηφιζουν καπου 500 000 ,αυτο σημαινει στο συνολο των ψηφοφόρων 10 τοις εκατο,από αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίβολο εάν πάρει 10 000 ψηφοφόρους, αυτό σημαίνει στις εθνικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 15 τοις εκατό με τα σημερινά δεδομένα, αύριο θα ειναι χειρότερα.το ειδος ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς εξαφανιση.

nik

Δηλ ρε Μητσοτάκη 350.000 Ελληνες ζούν στο εξωτερικό.?Οι άλλοι τι είναι ρε πανήβλακα που συνθηκολόγησες με τον ροζ αριστερό και πετάξατε όλους τους Ελληνες στον καιάδα?Εγώ ένα ξέρω.Οτι ούτε αυτοί οι 350000 θα ψηφίσουν .Κρίμα γιατί αλλιώς πίστευα θα κινηθείς και οχι σαν το βλαμμένο .Μέχρι τώρα με απογοήτευεις.Επρεπε να κατεβάσεις τον νόμο που να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες της διασποράς και οχι το 1/5 και όποιος θέλει το ψηφίζει στη βουλή ,οποιος δεν θέλει θα απολογηθεί στούς Συνέλληνες του εξωτερικού.

NY/DIMITRIS K.

POIOS FOBATAI TOYS APODHMOUS ELLHNES ?? BAROUFAKH DE THA SE XEXASOUME POTE ! TI ROLO SKOTEINO - BROMIKO PEZEIS??

Ο Βαρουφάκης είναι υπάλληλος του Σόρος

άπατρις και αδιάφορος για την Ελλάδα και τους Έλληνες ! Οι κομμουνιστές είναι απλά ανθέλληνες ! Τι ψάχνετε !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης