Το «τερματίζει» Τουρκία: Σύντομα στη Βουλή μας η συμφωνία με τη Λιβύη

Το «τερματίζει» Τουρκία: Σύντομα στη Βουλή μας η συμφωνία με τη Λιβύη

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το «μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν

tourkia
Ακάθεκτη η Τουρκία κάνει όλο και περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση εφαρμογής του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη, για την οποία υποστηρίζει ότι θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής. Ανησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το «μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο.

Όπως είπε η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο..

Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Τον χαβά της η Τουρκία - Συνεχίζει τις προκλήσεις: Θα κάνουμε γεωτρήσεις όπως συμφωνήσαμε με τη Λιβύη

Πριν από ένα 24ωρο πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στο πρακτορείο Anadolu ότι στα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα και ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Κλείσιμο
Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης