Συνέδριο ΝΔ: Το πανηγυρικό κλίμα, οι αιχμές και οι ανακοινώσεις για μέρισμα και διαδηλώσεις

Συνέδριο ΝΔ: Το πανηγυρικό κλίμα, οι αιχμές και οι ανακοινώσεις για μέρισμα και διαδηλώσεις

Με… «μπουζούκια χωρίς τσιγάρο» παραλλήλισε ο πρωθυπουργός την ατμόσφαιρα που επικράτησε στις συνεδριακές εργασίες - Πώς «βλέπουν» στην κυβέρνηση την τετραπλή διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά

mitrostaki-sinedr
Και στις τρεις μέρες που διήρκεσε το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το κλίμα που επικράτησε στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo ήταν πανηγυρικό. Οι νωπές εκλογικές νίκες της κυβερνητικής παράταξης, η αδιαμφισβήτητη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της κομματικής ηγεσίας και ο ούριος άνεμος στα πανιά της κυβέρνησης που φυσά από τις δημοσκοπήσεις δεν άφηναν περιθώρια για γκρίνιες ή αμφισβητήσεις στους περισσότερους από 5.000 μέλη και στελέχη του κόμματος που έδωσαν το παρών στα Σπάτα είτε ως σύνεδροι είτε ως παρατηρητές.

Ακόμη και στο καυτό ζήτημα του Μεταναστατευτικού, για το οποίο διατυπώθηκαν αντιτιθέμενες απόψεις από τα γαλάζια στελέχη τα οποία ανέβηκαν στο βήμα -με πιο ηχηρή τη διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος χειροκροτούμενος επιχειρηματολόγησε υπέρ του χαρακτηρισμού «λαθρομεναστευτικό»- οι τόνοι ήταν τέτοιοι που απείχαν πολύ από να μπορεί κανείς να μιλάει για διχασμό ανάμεσα στο γαλάζιο στελεχιακό δυναμικό. Η πλειονότητα, άλλωστε, των ομιλητών αναγνώριζαν ότι το μείζον αυτό πρόβλημα «ήρθε για να μείνει».

Στην καταληκτική του ομιλία, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ένα συνέδριο χωρίς τις αναγκαιότητες μιας επικείμενης πολιτικής μάχης», αλλά και χωρίς την εύλογη εσωστρέφεια των εσωκομματικών αναδιατάξεων». Χαριτολογώντας, μάλιστα, συμπλήρωσε: «Κάπου άκουσα ότι ένας σύνεδρος είπε ότι Συνέδριο χωρίς εκλογές είναι σαν κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Συμφωνώ. Ή σαν μπουζούκια χωρίς τσιγάρο, θα μπορούσα να προσθέσω…».

Δεν ανησυχούν

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θεωρούν ανησυχητική την τετραπλή διαφοροποίηση Σαμαρά -εκτός από το Μεταναστευτικό, ο πρώην πρωθυπουργός τήρησε διακριτικές αποστάσεις στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, στους χειρισμούς της τελευταίας ελληνοτουρκικής κρίσης, καθώς στην προοπτική συναινετικών σχέσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επαίνεσε την κυβέρνηση», που, όπως είπε «ξεκίνησε πολύ καλά» και το «το δείχνει αυτό, η αποδοχή της από μεγάλα ποσοστά του ελληνικού λαού» που «εγκρίνει καθαρά» τις πρωτοβουλίες της. «Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό», είπε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, όλα όσα είπε αποτελούν γνωστές προσωπικές απόψεις και θέσεις του, όπως επεσήμανε και ο ίδιος στην ομιλία του, αποσυνδέοντας την τοποθέτησή του από τη φημολογία που τον θέλει να ενδιαφέρεται για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. «Αυτές είναι οι απόψεις μου, οι ιδέες μου», ανέφερε χαρακτηριστικά «Με αυτές πολιτεύομαι πάντα. Δεν τις διαπραγματεύθηκα ποτέ. Για οποιοδήποτε αξίωμα. Ποτέ. Ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδος. Στα εύκολα και -κυρίως- στα δύσκολα. Γιατί πάντα σας μίλησα με ανοικτά χαρτιά. Αυτός είμαι. Με ξέρουν φίλοι και αντίπαλοι. Άλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν με τις απόψεις μου. Αλλά ποτέ δεν κρύφτηκα. Δεν κρύφτηκα, δεν κρυβόμαστε. Γιατί η χώρα μας, το απαιτεί».

Μέρισμα και διαδηλώσεις

Κλείσιμο
Παίρνοντας τον λόγο λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά. Επέλεξε να μιλήσει για το μάλλον, αναφέροντας ότι στο επόμενο Συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2020 «η εικόνα της Ελλάδας να είναι ακόμη πιο δυναμική κι αισιόδοξη». Και, όπως συμπλήρωσε, φιλοδοξία της κυβέρνησης του είναι «η οικονομία να προχωρά με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης», ενώ «καινούργιες επενδύσεις να προσθέτουν νέες θέσεις απασχόλησης με καλύτερες απολαβές, αλλά και να αφαιρούν ακόμα περισσότερους φόρους από την πλάτη των Ελλήνων».

Στην ίδια ομιλία του, ο πρωθυπουργός προέβη σε δύο εξαγγελίες:

*Η πρώτη αφορά το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί στους πλέον αδύναμους. Εξήγγειλε συγκεκριμένα ότι περίπου 200.000 αδύναμα νοικοκυριά θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Αποδέκτες θα είναι οι πιο αδύναμοι από τους μακροχρόνια άνεργους, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Ήταν μια κίνηση με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ενισχύσει το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησής του, αλλά ταυτόχρονα να υπογραμμίσει το ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα της πολιτικής του, όπως το όρισε στη εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο, κάνοντας λόγο για «σύζευξη του φιλελευθερισμού με την κοινωνική αλληλεγγύη»

*Η δεύτερη πρωθυπουργική εξαγγελία αφορούσε την κατάθεση μέσα στις επόμενες εβδομάδες νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν τις διαδηλώσεις.
«Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι απολύτως σεβαστό, όμως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ο όγκος της κάθε συνάθροισης και η επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί το αυτονόητο», είπε. «Δεν είναι δυνατόν μια “χούφτα” άνθρωποι με το “έτσι θέλω” να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας, να ταλαιπωρούν τους πολλούς και να αποφασίζουν για τη ζωή των κατοίκων, των καταστηματαρχών, ακόμη και των ξένων επισκεπτών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης