Αγροτικά φωτοβολταϊκά: Η αντίδραση Φάμελλου στην ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης και το «άδειασμα» από Βορίδη

Αγροτικά φωτοβολταϊκά: Η αντίδραση Φάμελλου στην ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης και το «άδειασμα» από Βορίδη

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, ο Σωκράτης Φάμελλος… επέπληξε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να αποσβέσουν την επένδυση που έκαναν σε φωτοβολταϊκά για τις ανάγκες της γεωργικής εκμετάλλευσής τους, αυξάνοντας το ποσοστό που διαθέτουν στο δίκτυο της ΔΕΗ από το 20% στο 75%!

mvor
Μπορεί να προέρχεται από μια εκλογική περιφέρεια με έντονη αγροτική δραστηριότητα και χιλιάδες αγρότες να δίνουν καθημερινή μάχη για την παραγωγή τους, όμως ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος στις κυβερνήσεις Τσίπρα, τους γύρισε επιδεικτικά την πλάτη.

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Σωκράτης Φάμελλος… επέπληξε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να αποσβέσουν την επένδυση που έκαναν σε φωτοβολταϊκά για τις ανάγκες της γεωργικής εκμετάλλευσής τους, αυξάνοντας το ποσοστό που διαθέτουν στο δίκτυο της ΔΕΗ από το 20% στο 75%!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία «είναι εις βάρος και της αγροτικής παραγωγής και της ενεργειακής αγοράς», για να προσθέσει με πομπώδες ύφος, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, που έφερε την τροπολογία στη Βουλή: «Σμπαραλιάζετε την ενεργειακή αγορά εις βάρος όλων των παραγωγών».

Σαν να μην έφταναν τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Φάμελλος, υπήρξαν και οι γύρω του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επικροτούσαν τα όσα έλεγε. Η αντίδραση όμως του κ. Βορίδη ήταν άμεση: «Η ρύθμιση που αφορά στην τροπολογία αφορά μόνο αγρότες και μόνο ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για τις δικές τους ανάγκες. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο».

«Τι λέτε τώρα; Άλλο σας ρώτησα» προσπάθησε να αντιτείνει ο κ. Φάμελλος, όμως η ανταπάντηση Βορίδη ήταν σαφής: «Είστε και ευαίσθητος στα θέματα και εσείς από αγροτική περιοχή είστε. Σας συγκινεί το αγροτικό ζήτημα. Άρα, λοιπόν, προσέξτε. Γιατί του δίνει αυτό το παραπάνω 20%; Για να έχει τη δυνατότητα ο παραγωγός να το χρησιμοποιήσει αυτό, αποσβένοντας την επένδυσή του. Τι κάνουμε εμείς τώρα; Το 20% το κάνουμε 75%. Δεν αλλάζουμε κάτι στο σύστημα. Όπως είναι η διάταξη, παραμένει. Του δίνουμε μία πρόσθετη δυνατότητα».

Για να καταλήξει: «Θα το εξηγήσετε στους παραγωγούς αύριο, που θα σας ρωτάνε γιατί δεν θέλατε. Θα τους το εξηγήσετε. Θα τους πείτε ότι σμπαραλιαζόταν η αγορά»!

Κλείσιμο
Το θέμα βέβαια δεν τελείωσε εκεί. Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επανήλθε, απευθυνόμενος στον προκάτοχό του στο υπουργείο, Σταύρο Αραχωβίτη: «Εξεπλάγην χθες (σ.σ.: την Τετάρτη), με τη θέση του κ. Φάμελλου για ένα ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως ευνοϊκό -και εσείς ξέρετε πόσο σημαντικό είναι- για τους αγρότες μας, δηλαδή η δυνατότητά τους για τα φωτοβολταϊκά».

Θα περίμενε ότι ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ θα έσπευδε να καλύψει τον «σύντροφο» Φάμελλο. Όμως, δεν έβγαλε κουβέντα σχετικά, αφήνοντας τον βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης κυριολεκτικά έκθετο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης