Θεοδωρικάκος : Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση ξεκινά τον Ιανουάριο

Θεοδωρικάκος : Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση ξεκινά τον Ιανουάριο

Το υπουργείο Εσωτερικών  βάζει τέλος στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ – Δείτε τις δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕπ και τις αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ανεβάζουν το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ σε 2 δισ. ευρώ

theodorikakos7
Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023 φέρνει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να βάζει τέλος στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, τόνισε πως το πρόγραμμα των 2 δισ. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μόλις 134 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν προκηρυχθεί, ύψους 450 εκατ. και ενταγμένα 1,2 δισ.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στις 6 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τροποποιούν την αρχική δανειακή σύμβαση, η οποία πήγε στα 134 εκατ. ευρώ., από 200 που ήταν αρχικώς. Η λήξη δε των έργων του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, όχι η δημοπράτηση, όχι η ένταξη, η λήξη των έργων προβλέπετο σε αυτή τη σύμβαση ρητά και κατηγορηματικά, να είναι στις 31/12/19. Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70). Στις 24 Απριλίου του 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022) η οποία αναφέρει ότι το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ είναι 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα. Και όταν ανέλαβα Υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη εντάξεις, στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ύψους 1,235 δισ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 502 έργα.

Οι εντάξεις αναφέρουν ότι τα χρήματα θα καλυφθούν από την ΕΤΕΠ κατά 75% και 25% από το ΤΠΔ .

Ποιες είναι οι δυνατότητες των δήμων

Οι δήμοι, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν τρεις δυνατότητες:

Κλείσιμο
-Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΈΣΠΑ

-Να τα εντάξουν στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ

-Να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.

Βασικές προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων είναι:
  • Η αναβάθμιση βασικών υποδομών ύδρευσης και περιβάλλοντος.
  • Η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την πραγματοποίηση έργων, κυρίως με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως με τη δραστική επέκταση της ανακύκλωσης που αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας.
  • Ο κοινωνικός τομέας, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία και η συμμετοχή με έργα και δράσεις στην αντικαπνιστική καμπάνια, σε έργα και καμπάνιες για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, σε καμπάνιες ενάντια στον αλκοολισμό και την παχυσαρκία, σε καμπάνιες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συμμετοχή στη μαζική άθληση.
  • Σημαντικά μέτρα πολιτικής προστασίας και ειδικότερα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.


Θα στηρίξουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες και πιλοτικά προγράμματα με όλες μας τις δυνάμεις, υιοθετούμε ό,τι είναι καινοτόμο και λειτουργικό επ’ ωφελεία των πολιτών.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν τα έργα»

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, «τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη» και πρόσθεσε πως «θέλω επίσης να σας ανακοινώσω, καθώς συνειδητοποίησα αυτή την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες, έχω προχωρήσει σε πολύ σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση των 134εκ.€ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η συζήτηση είναι ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουμε τα έργα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα και έχω καταρχήν την έγκριση ό,τι θα διασφαλίσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να κάνουμε πράξη το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα.»

«Ένα πρόγραμμα που θα έχει πραγματικούς πόρους, πραγματικά χρήματα, πραγματικούς και συγκεκριμένους στόχους για την κάλυψη συγκεκριμένων και πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, με πραγματικά που όλοι μαζί θα κάνουμε πράξη”, υπογράμμισε στην ομιλία του.

Δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ τις δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕπ και τις αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ανεβάζουν το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ σε 2 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης