Τσίπρας: «Αρσακειάδες» για τη Novartis, «μαραθώνιος» για το Πολυτεχνείο και... Deutche Welle επί κατοχής!

Τσίπρας: «Αρσακειάδες» για τη Novartis, «μαραθώνιος» για το Πολυτεχνείο και... Deutche Welle επί κατοχής!

Πάρτι στο Twitter για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο OPEN -  Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν χρειάζομαι τέτοιου τύπου νομιμοποίηση όπως η εκλογή από τη βάση»

FD5A2285
Με το «σταυρό στο χέρι» πήγε στην υπόθεση της Novartis ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άσκησε δριμεία επίθεση και κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για υπερδεξιούς υπουργούς και επαναλαμβάνοντας τα περί δόγματος «νόμος και τάξη», με αφορμή τις επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας. Μάλιστα, κατά τη συνέντευξή του στο βραδινό δελτίο του Open, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δώσει έμφαση στην κριτική του, υπέπεσε σε ένα ολίσθημα, λέγοντας για την Deutsche Welle στην Κατοχή. Η Deutsche Welle είναι γερμανικό μέσο ενημέρωσης, ενώ δεν ταιριάζει και η χρονολογία διότι άρχισε να εκπέμπει το 1953.



Ο κ. Τσίπρας, πάντως, επέμεινε στην απόδοση «αντικυβερνητικού χαρακτήρα» στην πορεία Πολυτεχνείου, κάνοντας λόγο για μία μαζική διαδήλωση, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι «μαραθώνιος, για να τερματίσεις», εξηγώντας για ποιο λόγο δεν πήγε μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σχετικά με τα Εξάρχεια, είπε ότι είναι γκετοποιημένη περιοχή και πως με αυτή τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα υπάρξει όξυνση και υποστήριξε ότι είναι πολύ φτηνό να επιχειρείται προσπάθεια πολιτικής κερδοσκοπίας πάνω σε τέτοια ζητήματα. Υποστήριξε, επίσης, ότι η βαριά εγκληματικότητα σήμερα έχει αυξηθεί.

Κλείσιμο
Επιπλέον, χαρακτήρισε «γελοία» την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τις μολότοφ, λέγοντας ότι ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα και πως με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, αν κάποιοι νεαροί κρατούν μολότοφ, θα τις ρίξουν. Κατά τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι "μπαχαλάκηδες" που φορούν γραβάτες και κοστούμια».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ΝΔ προεκλογικά παραπλάνησε με το προσφυγικό», ωστόσο υπογράμμισε ότι «παρά τις "ατσαλιές" στη διαχείριση πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά και αυτή η πολιτική πρέπει να στηριχθεί», ενώ συμπλήρωσε πως «ό,τι θετικό φέρνει η κυβέρνηση θα το ψηφίσουμε, παρά το γεγονός ότι θα κάναμε άλλες επιλογές όπως είχαμε προαναγγείλει για παράδειγμα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και όχι στοχευμένες παρεμβάσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πως «λίγο πριν το Πάσχα θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ». Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό, πρωτοποριακό κόμμα και η πολιτική του γεωγραφία είναι από την αριστερά της αριστεράς ως το χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Δεν χρειάζομαι τέτοιου τύπου νομιμοποίηση όπως η εκλογή από τη βάση. Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι καλό το "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" ή να ψηφίζουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Δεν πιστεύω στις απροσδιόριστες βάσεις των κομμάτων. Διαφωνώ κάθετα με το μοντέλο "μπάτε σκύλοι αλέστε". Όταν η βάση είναι καθορισμένη όμως στο μέλλον είναι μια άποψη που την βλέπω με συμπάθεια. Δεν έχω "παντρευτεί" τη θέση του προέδρου. Θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ κούρσα διαδοχής».

Όπως ήταν αναμενόμενο η γκάφα του Αλέξη Τσίπρα με την Deutsche Welle προκάλεσε αρκετά σχόλια στο Twitter 
















Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γιατί δεν πήγε στην πορεία

«Εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο ως πρωθυπουργός, κατέθεσα στεφάνι » και εξήγησε ότι “δεν επέλεξα όμως να πάω στην πορεία. Πίστευα ότι θα έδινα ένα συμβολισμό που θα ήταν παρεξηγήσιμος. Η πορεία για την εξέγερση έχει αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα. Ήθελα να σεβαστώ αυτό τον χαρακτήρα και επέλεξα να μην συμμετάσχω.» Επιχείρησε, δε, να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός που, όταν κατείχε το αξίωμα, δεν έκανε εκείνα που έκαναν οι προκάτοχοί του, αλλά κατέβαινε στον κόσμο. Με δόση ειρωνείας υπογράμμισε, μάλιστα, πως «με ξάφνιασε η ενόχληση ενός μεγάλου μέρους των ΜΜΕ και των πολιτικών μου αντιπάλων για την παρουσία μου στο Πολυτεχνείο. Σκέφτομαι αν είναι τόσο εύκολο να τους ενοχλώ, να το κάνω πιο συχνά”.

Υπερδεξιοί υπουργοί στην κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινόρθωση ενός συστήματος που ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας», ενώ μίλησε για «υπερ-δεξιούς υπουργούς», που έχουν επιχειρήσει να αναθεωρήσουν την ιστορία, ενώ υποστήριξε ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει κινητοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας -και ιδιαίτερα της νεολαίας.

«Αστείο στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας το δόγμα νόμος και τάξη» είπε ακόμη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ένα αντιπερισπασμό απέναντι στην αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. «Κανένας πολίτης δεν αισθάνεται ευχάριστα» με την εικόνα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραδέχθηκε ωστόσο το πρόβλημα στην περιοχή. Η εγκληματικότητα δεν έχει μειωθεί, παρατήρησε, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει βελτιωθεί και η καθημερινότητα των κατοίκων στα Εξάρχεια.



Τα Εξάρχεια είναι γκετοποιημένη περιοχή - Φτηνό να επιχειρείται πολιτική κερδοσκοπία

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «τα Εξάρχεια είναι γκετοποιημένη περιοχή. Με αυτή τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα υπάρξει όξυνση του προβλήματος. Προσπαθήσαμε να χτυπήσουμε την εγκληματικότητα. Η ΕΛ.ΑΣ διαλεύκανε υποθέσεις ναρκωτικών. Οι κάτοικοι εκεί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ζωή τους γίνεται χειρότερη. Όταν υπάρχει μία επιχείρηση ακραίας καταστολής μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές εφόδους σε καταλήψεις προσφύγων».

«Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιοχές σαν τα Εξάρχεια. Περιμένω πολλά και από τον δήμο Αθηναίων. Τα Εξάρχεια πάντα ήταν μία περιοχή όπου έμεναν λόγιοι και διανοούμενοι. Θεωρώ ότι είναι πολύ φτηνό να επιχειρείται προσπάθεια πολιτικής κερδοσκοπίας πάνω σε τέτοια ζητήματα. Επί των ημερών μας δέχθηκα πάνω από τρεις ερωτήσεις για την εγκληματικότητα. Η βαριά εγκληματικότητα σήμερα έχει αυξηθεί» πρόσθεσε.

Υπόθεση Novartis: Πήγαμε σαν Αρσακειάδες, με το σταυρό στο χέρι

«Αν είχαμε στήσει την υπόθεση Novartis, θα πήγαινε ο Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. H σημερινή κυβέρνηση μας αποδεικνύει ότι σε θεσμικά ζητήματα ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο τσαγανό. Εμείς πήγαμε σαν Αρσακειάδες, με το σταυρό το χέρι στην υπόθεση της Novartis. Ο Τζανακόπουλος πήγε στον Άρειο Πάγο γιατί δεν είχαμε ιδέα για το τι συνέβαινε. Η ύπαρξη του σκανδάλου ήταν γνωστή από πριν και αυτό ήταν παγκόσμιο σκάνδαλο με ελληνική πτυχή», δήλωσε και ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος βρίσκεται σε «δημόσια ταλαιπωρία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εγκαλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για την στάση της.

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο η κυβέρνηση έχει απορρίψει ως παραπλανητικό, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εγκληματιών του «λευκού κολάρου», όπως ανέφερε.

Χαρακτήρισε ακόμη «γελοία» την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τις μολότοφ, λέγοντας ότι ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα. Κατά τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι "μπαχαλάκηδες" που φορούν γραβάτες και κοστούμια».

Ειρωνεύτηκε, δε, την κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση για τον Ρουβίκωνα. «Δεν έλεγαν ότι θα τον έχουν τελειώσει σε μια εβδομάδα, όταν γίνουν κυβέρνηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας ωστόσο κάθε έκνομη ενέργεια.

FD5A2262


Επίθεση στο μιντιακό σύστημα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε «στο μιντιακό σύστημα που "λιβανίζει" την κυβέρνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε στο ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών. Η κυβέρνηση κάνει «deals» με επιχειρηματίες και τραπεζίτες, υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όπως είπε, πληρώνει ο ελληνικός λαός και είναι «δανεικά και αγύριστα».

Για τις τράπεζες

Οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν την οικονομία, τόνισε, γιατί «έχουν πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια τους».  Από τις 7 Ιουλίου έχουν «εκτραχυνθεί» οι τράπεζες στο να επιβάλουν υπέρογκες χρεώσεις στους καταναλωτές, υπογράμμισε σε άλλο σημείο, γεγονός που συνέδεσε με την κυβερνητική αλλαγή. Υποστήριξε, δε, ότι οι τράπεζες «ανέστειλαν μέρος των χρεώσεων και δεν τις πήραν πίσω».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, είναι «ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τίμησε τη χώρα από το αξίωμά του αυτά τα πέντε χρόνια. Είμαστε μπροστά σε μία προσπάθεια απαξίωσης και του θεσμού και του προσώπου. Όταν προτείνεις στην Αναθεώρηση ο πρόεδρος να βγαίνει με τους 130 λες ότι δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα πρόσωπο που με βάση το Σύνταγμα να συμπυκνώνει το έθνος και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ακόμα και ο κηπουρός μας να μπει πρόεδρος να εκλεγεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ για να εκλέγεται με 120 ψήφους.

«Ως πρωθυπουργός συζήτησα μαζί του. Είχαμε δημιουργική συνεργασία, αλλά είχαμε και διαφωνίες σε φυσιολογικά πλαίσια. Βρήκαμε κοινή γραμμή σε κρίσιμα ζητήματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

FD5A2259


Μεταναστευτικό/προσφυγικό: Ό,τι θετικό φέρνει η κυβέρνηση θα το ψηφίσουμε

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ΝΔ προεκλογικά παραπλάνησε με το προσφυγικό», ωστόσο υπογράμμισε ότι «παρά τις "ατσαλιές" στην διαχείριση πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά και αυτή η πολιτική πρέπει να στηριχθει», ενώ συμπλήρωσε πως «ό,τι θετικό φέρνει η κυβέρνηση θα το ψηφίσουμε, παρά το γεγονός ότι θα κάναμε άλλες επιλογές όπως είχαμε προαναγγείλει για παράδειγμα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και όχι στοχευμένες παρεμβάσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση».

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, εκλογή από τη βάση: Διαφωνώ κάθετα με το μοντέλο "μπάτε σκύλοι αλέστε"

«Λίγο πριν το Πάσχα θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας. Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό, πρωτοποριακό κόμμα και η πολιτική του γεωγραφία είναι από την αριστερά της αριστεράς ως το χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Δεν χρειάζομαι τέτοιου τύπου νομιμοποίηση όπως η εκλογή από τη βάση. Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι καλό το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» ή να ψηφίζουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Δεν πιστεύω στις απροσδιόριστες βάσεις των κομμάτων. Διαφωνώ κάθετα με το μοντέλο "μπάτε σκύλοι αλέστε". Όταν η βάση είναι καθορισμένη όμως στο μέλλον είναι μια άποψη που την βλέπω με συμπάθεια».

Απαντώντας στο ερώτημα περί Πασοκοποίησης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εποχής. Εκείνο του οραματικού και εκείνου της διαφθοράς. Είμαστε ένα κόμμα με υψηλά ποσοστά στην Ευρώπη. Έχουμε καταλάβει το χώρο από τα αριστερά μέχρι τη Σοσιαλδημοκρατία. Καλό είναι να υπάρχουν εσωκομματικές φωνές. Διαφώνησα με ένα μοντέλο εκλογής από μία απροσδιόριστη βάση. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι εύλογη. Άλλωστε θα εκλεγώ στο συνέδριο. Όταν η βάση θα έχει προσδιοριστεί τότε να το δούμε με "συμπάθεια". Δεν έχω "παντρευτεί" τη θέση του προέδρου. Θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ κούρσα διαδοχής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης