Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό νόμο: «Στόχος μας η μείωση του καπνίσματος κατά 25% μέχρι το 2023»

Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό νόμο: «Στόχος μας η μείωση του καπνίσματος κατά 25% μέχρι το 2023»

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους τέσσερις άξονες του εθνικού σχεδίου του υπουργείου Υγείας

mitsotakis-antikapnistikos0
Τους τέσσερις άξονες της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην οποία εισέρχεται επισήμως από σήμερα η χώρα μας, παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επισημαίνοντας ότι η επιτυχής έκβασή της απαιτεί ευρεία κοινωνική συμμαχία και προσήλωση στον στόχο, που είναι πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας.

Η διαμόρφωση αντικαπνιστικής κουλτούρας, με προτεραιότητα στους αυριανούς πολίτες, τα παιδιά και τους εφήβους, η προστασία των παθητικών καπνιστών, η οργανωμένη μέριμνα για τους καπνιστές που επιθυμούν να (προσπαθήσουν να) κόψουν το κάπνισμα και τέλος η ρύθμιση της κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων, είναι οι βασικοί άξονες επάνω στους οποίους θα δρομολογηθεί η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Έθεσε δε ως εναν πρώτο χρονικό ορίζοντα αυτης της εκστρατείας, το 2023, έτος στο οποίο «θέλουμε να πετύχουμε μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα κατά 25%».


Στο πλαίσιο αυτό θα ξεδιπλώνονται συνεχώς επιμέρους δράσεις για την ενίσχυση της αντικαπνιστικής εκστρατείας. «Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1142 η οποία απο σήμερα θα προσφέρει σημαντική ενημέρωση για τον αντικαπνιστικό νόμο και το κάπνισμα αλλά θα δέχεται και τις καταγγελίες των πολιτών για τις παραβάσεις, εντάσσεται στις δράσεις μας», ανέφερε από την πλευρά του, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατα του καπνίσματος, ο κ. Κικίλιας.

Σημαντικό «επιχειρησιακό» σκέλος αποτελούν και οι έλεγχοι στους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος - μάλιστα ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνη, ο οποίος θα συντονίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό και επισήμανε το πρώτο θετικό αποτελεσμα σε ό,τι αφορα την τήρηση του νόμου από τους ελέγχους που έγιναν σε περιπου 180 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κλείσιμο
«Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αυστηροί. Δεν αφορούν καπνιστές και μη καπνιστές. Μας αφορούν ολους. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση για έναν εθνικό στόχο υγείας, για μια νέα κοινωνική συμμαχία ζωής και υγειας. Καπνιστές και μη λέμε "όχι" στο κάπνισμα, με ξεκάθαρους κανόνες για όλους και σεβασμό στον διπλανό μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας.



4957841


Μητσοτακης: Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο...

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, που από το 2009 η Ελλάδα συνεχώς σβήνει το τσιγάρο, όπως σχολίασε δηκτικά τη σχετική καμπάνια που είχε εγκαινιαστεί επί υπουργίας Αβραμόπουλου. «Έντεκα νομοθετήματα τα τελευταία δέκα χρόνια με μηδενικό αποτέλεσμα: αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της χώρας μας σε ό,τι αφορά τον αντικαπνιστικό νόμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες, ιδιαίτερες ομάδες όπως πχ οι γιατροί, τους κοινωνικούς φορείς, τους επιχειρηματίες χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, να δουν την εφαρμογή του νόμου, στην πραγματική της διάσταση η οποία «δεν είναι απειλητική, δεν ειναι τιμωρητική, δεν είναι περιοριστική. Είναι ένας νέος τρόπος ζωής, είναι θέμα υγείας».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε ένα θλιβερό συμβάν από την παιδική του ηλικία, όταν στην ηλικία των 11 χρόνων, επισκέφθηκε τον παππού του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με καρκίνο του πνεύμονα. «Εμείς δεν γνωρίζαμε, εσείς ομως τωρα ξέρετε τι προκαλεί το κάπνισμα, μού είχε πει ο παππούς. Κι αυτό αισθάνομαι πλεόν, ότι απέναντι σε αυτή τη γνώση ο καθένας μας αλλά και η πολιτεία δεν μπορούν να μένουν αδρανείς και απαθείς», είπε ο πρωθυπουργός.

4957943
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης