Κύπρος: Εάν η Τουρκία εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση της υπάρχουν προοπτικές για το Κυπριακό

Κύπρος: Εάν η Τουρκία εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση της υπάρχουν προοπτικές για το Κυπριακό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου διεμήνυσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πρόθυμος και διαθέτει τη βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών - «Ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει τη λογική των προκλήσεων»

prodromos_prodromou
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει στις 25 Νοεμβρίου με ξεκάθαρη πολιτική βούληση και προθυμία ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «υπάρχει η ημερομηνία, θα γίνει η συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και πρόθυμος και διαθέτει την πολιτική βούληση, ελπίζουμε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση, τη λογική των προκλήσεων, τις πολιτικές κανονιοφόρων και ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα και με την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, που προσπαθεί να προετοιμάσει την επανέναρξη».

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει πάμπολλες φορές επαναβεβαιώσει ότι επιζητούμε μια λύση στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες και τη διάσταση της ασφάλειας της Κύπρου που για πρώτη φορά τόσο καθαρά υπογραμμίστηκε στη Διάσκεψη για την Κύπρο και βεβαίως μέσα από διαπραγματεύσεις να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένδειξη ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη στάση που τηρεί μέχρι τώρα, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό μένει να το διαπιστώσουμε και ενδεχομένως να το διαπιστώσουν τα Ηνωμένα Έθνη, στο εναπομένον διάστημα».

«Από την πλευρά μας αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο Πρόεδρος θα προχωρήσει στις 25 Νοεμβρίου με ξεκάθαρη πολιτική βούληση και προθυμία ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό, όμως, εξαρτάται και από την τουρκική πλευρά και κυρίως από την Τουρκία», είπε.

Ερωτηθείς τι αναμένεται να γίνει μετά τις 25 Νοεμβρίου και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Προδρόμου είπε «ας μην προτρέχουμε», σημειώνοντας ότι τώρα έχουμε μπροστά μας τη συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου, κάτι που «ο Πρόεδρος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιδιώξει».

Κλείσιμο
Πρόσθεσε ότι «ευτυχώς η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι σε εξέλιξη ακόμα και προσβλέπουμε ότι αναλόγως θα προχωρήσει μετά ο κ. Γκουτέρες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης