Μητσοτάκης για Σκόπια: Στηρίζουμε την πορεία τους προς την ΕΕ, αρκεί να σέβονται τις συμφωνίες

Μητσοτάκης για Σκόπια: Στηρίζουμε την πορεία τους προς την ΕΕ, αρκεί να σέβονται τις συμφωνίες

Με έμμεση αναφορά στην υποχρέωση των Σκοπιανών να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών η ελληνική στήριξη για έναρξη διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την ΕΕ - Πρόταση για «decoupling», αποσύνδεση δηλαδή της υποψηφιότητας των Σκοπίων από της Αλβανίας

mitsotakis-brussels-arthro
Μετά την συμφωνία για το Brexit, οι ισχυροί της ΕΕ προσπαθούν να επανενεργοποιήσουν το σχέδιο για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, προοπτική που έμοιαζε ουτοπική μετά το βέτο της Γαλλίας στη διεύρυνση με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η προειδοποίηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζάεφ ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι συνυφασμένη με την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θεωρήθηκε μήνυμα ότι η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να παγώσει, εάν η γειτονική χώρα δεν λάβει την πολυπόθητη ημερομηνία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ, τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες ότι το Παρίσι δέχεται πιέσεις να αποσύρει το βέτο στη διεύρυνση της ΕΕ, δηλαδή στην έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι διακινείται εντόνως η πρόταση για αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων Αλβανίας και Σκοπίων, το λεγόμενο «decoupling», προς όφελος της κυβέρνησης Ζάεφ, προκειμένου οι Σκοπιανοί να μην δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Παρίσι, κατά τις ίδιες πηγές, δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει εύκολα από την γραμμή του βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ωστόσο στην περίπτωση των Σκοπίων η γερμανική πίεση μπορεί να έχει αποτέλεσμα, ιδίως αν οι Γάλλοι εξασφαλίσουν ανταλλάγματα από το Βερολίνο σε άλλα θέματα.

Η ελληνική πλευρά, που είχε ταχθεί κατά του «decoupling», της αποσύνδεσης δηλαδή των υποψηφιοτήτων Σκοπίων και Αλβανίας, προετοιμάζεται πλέον για όλα τα ενδεχόμενα. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης