Σκευωρία Novartis: Πρεμιέρα σήμερα για την προανακριτική

Σκευωρία Novartis: Πρεμιέρα σήμερα για την προανακριτική

Στις 10 το πρωί η συνεδρίαση - Η προανακριτική βγάζει τις κουκούλες - Ανοιχτός ο κατάλογος των μαρτύρων που θα καταθέσουν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
papag-nov
Η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει τον παραδικαστικό μηχανισμό του Ρασπούτιν και την εμπλοκή του στην σκευωρία της Novartis ανοίγει στην Βουλή.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση (10:00) θα πραγματοποιηθεί εκλογή προεδρείου ενώ πιθανότατα θα επιχειρηθεί να καθοριστεί η πρώτη ατζέντα του ερευνητικού έργου.

Συνολικά στην επιτροπή μετέχουν 25 βουλευτές:

Οι 14 από την ΝΔ: Παναγής Καππάτος, Κώστας Καραγκούνης, Σταύρος Κελέτσης, Κώστας Κυρανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κώτσηρας, Αννα – Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Μπούγας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα – Πάλιουρα, Θανάσης Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Νίκος Βασίλειος Υψηλάντης.

Οι 7 από τον ΣΥΡΙΖΑ: Δωρα Αυγέρη, Γιάννης Γκιόλας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και την Ευαγγελία Λιακούλη.

Από το ΚΚΕ θα μετέχει ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, και από την Ελληνική Λύση ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος.

H Προανακριτική βγάζει τις «κουκούλες»

Κλείσιμο
«Κουκουλοφόροι» μάρτυρες, πρώην υπουργοί και εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί αναμένεται να παρελάσουν από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να μιλήσουν για γνωστές και άγνωστες πτυχές της παραδικαστικής δράσης του «Ρασπούτιν» και για το στήσιμο της «σκευωρίας Novartis».

Την ίδια ώρα και άλλα δικαστικά στελέχη εμφανίζονται έτοιμα να περάσουν από την πόρτα των ανακριτών που διεξάγουν παράλληλη έρευνα ώστε να καταθέσουν για απειλές και πιέσεις που δέχονταν από τον τέως αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκειμένου να τρέξουν συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις και να «αρχειοθετήσουν άλλες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο της λίστας μαρτύρων που καταρτίζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη συμπεριληφθεί η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν ήδη περιγράψει με λεπτομέρειες στους αρμόδιους ανακριτές την παραθεσμική δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις καταθέσεις των Αγγελή - Ράικου προκύπτει και η ανάγκη κλήτευσης του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής είχε υποστηρίξει ότι ο πρώην υπουργός εξέφραζε τη δυσφορία του για τις ενέργειες της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη, ωστόσο είχε παραδεχθεί ότι μόνο οι ανώτεροι στην κυβερνητική ιεραρχία μπορούν να αποφασίσουν την αποπομπή της.

Επιπροσθέτως, σίγουρη θεωρείται η κλήση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, της τέως προϊσταμένης της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου αλλά και της συντονίστριας ομάδας ελέγχου του ΣΟΕΕ, που σε επίσημη επιστολή-αναφορά, την οποία αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», καταγγέλλει «συγκεκαλυμμένες και ευθέως εκπεφρασμένες απειλές» προκειμένου να συντάξει άρον άρον το πόρισμα για τη Novartis.

«Κουκουλοφόροι» και Φρουζής

Επίσης, όλα τα κόμματα, πλην ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν την ανάγκη κλήτευσης των περίφημων «κουκουλοφόρων» μαρτύρων των οποίων οι καταθέσεις αποτέλεσαν τα θεμέλια για το στήσιμο της σκευωρίας. Πάντως, από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας επισημαίνεται ότι αναζητείται η καλύτερη νομική φόρμουλα ώστε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στην επιτροπή χωρίς τη δυνατότητα επίκλησης δικονομικών μέσων προστασίας. Ψηλά στον κατάλογο υποψήφιων μαρτύρων βρίσκεται και το όνομα του πρώην CEO της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος αν και καταγγέλλεται από τους προστατευόμενους μάρτυρες πως χρημάτιζε Ελληνες πολιτικούς, η αρμόδια εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δεν τον έχει καλέσει για εξηγήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου απο την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής θα ζητήσει τη διεύρυνση της λίστας με την κλήση του κ. Παναγιώτη Νικολούδη, υπουργού κατά της Διαφθοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «καρατομήθηκε» αιφνιδίως για να πάρει τη θέση του ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Πέραν αυτών, η επιτροπή αναμένεται να ζητήσει και τη διαβίβαση όλου του σχετικού υλικού που υπάρχει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως για παράδειγμα τα αιτήματα δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το FBI. Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία κατά των δέκα πολιτικών προσώπων που είχε διαβιβάσει στη Βουλή η κυρία Τουλουπάκη, στις 6 Φεβρουαρίου 2018, μόλις δύο ημέρες μετά το ογκώδες συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα, περιείχε μόνο την απάντηση των αμερικανικών αρχών και όχι το ερώτημα που η ίδια τους έθεσε.

Πάντως, μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι ο κατάλογος των μαρτύρων θα παραμένει ανοικτός ως την ολοκλήρωση των ερευνών και θα συμπληρώνεται όχι μόνο με πρόσωπα που θα εισφέρουν στοιχεία για τη μεθόδευση της Novartis, αλλά και για πιθανές παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται σίγουρη η κλήση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ Γιώργου Τερζάκη ο οποίος, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής, είχε καταγγείλει εγγράφως πως ασκήθηκαν πιέσεις από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου η εταιρεία του Δημοσίου να αποζημιώσει εθελοντικά τον ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη για την επένδυση στο Λαγονήσι. Τις πιέσεις και τις απειλές που δέχτηκε επαναλαμβάνει και σε συνέντευξη του στο σημερινό «Πρώτο Θέμα» που δημοσιεύεται στις σελίδες 8-10. Επίσης, αναμένεται να κληθεί και η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, η οποία τον Ιούλιο του 2016 είχε καταγγείλει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως «ο κύριος αναπληρωτής (σ.σ.: Δ. Παπαγγελόπουλος) μού είπε ότι θα ακολουθήσει εις βάρος μου άγριος πόλεμος και μου συνέστησε να επιστρέψω άμεσα τη δικογραφία (σ.σ.: για την υπόθεση Βγενόπουλου) και ότι έχω εις χείρας μου ένα απόστημα που θα σκάσει και θα με καταστρέψει».

Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης, δηλαδή ο κ. Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, θα εμφανιστούν πιθανότατα στις τελευταίες συνεδριάσεις της Προανακριτικής.

Η ομάδα κρούσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του προέδρου θα προταθεί ο κ. Γιάννης Μπούγας (Ν.Δ.), ενώ στη βασική ομάδα κρούσης της πλειοψηφίας θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι κύριοι Θανάσης Πλεύρης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η κυρία Ζωή Ράπτη. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα επιχειρηθεί η εξάντληση της δίμηνης προθεσμίας για την υποβολή πορίσματος και πως εντός του συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου θα κινηθούν με θεσμική και πολιτική ευπρέπεια. «Δεν θα επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών, ούτε θα στήνουμε διώξεις όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής για να προσθέσει: «Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να ερευνήσουμε εις βάθος τα υπάρχοντα στοιχεία, να εξετάσουμε τα νέα που πιθανώς θα έρθουν και, αν χρειαστεί, να διευρύνουμε τον κατάλογο μαρτύρων, τη λίστα αδικημάτων ή ακόμα και τον κατάλογο με τα ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα».

Πρόβα απολογίας στη Βουλή από τον Παπαγγελόπουλο

Με μια ομιλία που από πολλούς χαρακτηρίστηκε «πρόβα της απολογίας του» ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μοίρασε υποσχέσεις για μελλοντικές αποκαλύψεις, προσπάθησε να αποδομήσει τους εισαγγελείς Ιωάννη Αγγελή και Ελένη Ράικου που τον κατήγγειλαν και εκτόξευσε απειλές εναντίον τους αλλά και εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή πριν από την ψήφιση της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στο όνομα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή 45 φορές και στο όνομα της κυρίας Ράικου 40. Επίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πλέον ελεγχόμενος για τέσσερα αδικήματα αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επαναλαμβάνοντας το όνομά του 22 φορές.

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαγγελόπουλος επικεντρώθηκε σε προσπάθεια αποδόμησης της προσωπικότητας του κ. Σαμαρά και του κ. Αγγελή. Ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε τον κ. Σαμαρά ως δικομανή, ενώ σε ό,τι αφορά τον κ. Αγγελή τον χαρακτήρισε «άτομο με δημιουργική φαντασία» που προέβαλε «αντιφατικούς, αόριστους, αλλοπρόσαλλους και χωρίς λογικές ακολουθίες ισχυρισμούς» σε βάρος του. Εδωσε, δηλαδή, μια εικόνα για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου άκρως αντίθετη με αυτήν που είχε παρουσιάσει για εκείνον και πάλι από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2016, οπότε και τον είχε χαρακτηρίσει «ικανό, έντιμο και αδάμαστο εισαγγελέα». Τότε βέβαια, ο κ. Αγγελής ήταν «το καλό παιδί» για τον κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς είχε κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος συναδέλφων του για υπόθεση του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

«Νέα σκευωρία, όλοι ψευδομάρτυρες»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μιλούσε συνεχώς για όσα φοβάται ότι θα έρθουν για εκείνον. Κάνοντας συχνά άλματα... στο μέλλον έκανε κατ’ επανάληψη λόγο για νέα έρευνα σε βάρος του. Οπως είπε, οι διώκτες του «για να προλάβουν το φιάσκο της σκευωρίας τους (σ.σ.: Novartis) προσπαθούν με λύσσα να προκαλέσουν νέα έρευνα» για εκείνον. «Δεν αρκέστηκαν σε επικλήσεις παράνομων κασετών από μυστικές υπηρεσίες και άλλες μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους. Φανταστείτε, ομολογούν ότι ως υπουργό με παρακολουθούσαν ελληνικές υπηρεσίες», είπε, για να προεξοφλήσει στη συνέχεια ότι όσοι κληθούν να καταθέσουν στις έρευνες τόσο της Βουλής όσο και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου θα είναι «ψευδομάρτυρες», οι οποίοι δεν αποκλείεται να φτάσουν στο σημείο να μιλήσουν και για χρηματισμό του!

Η γραβάτα, ο Ρασπούτιν και η Ράικου

Εξάλλου, στράφηκε με ανακρίβειες και στρεβλώσεις και κατά της κυρίας Ράικου, επιχειρώντας εμμέσως πλην σαφώς να καταδείξει ότι είχε διασυνδέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα με τον κ. Σαμαρά και λόγω αυτών των σχέσεων τοποθετήθηκε στη συνέχεια επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς. «Δεν υπαινίσσομαι τίποτα, αλλά για να δούμε επιτέλους ποιος είναι ο ρόλος του καθενός και της καθεμιάς σε αυτόν τον τόπο. Προφανώς είναι εντελώς τυχαίο ότι όταν δημιουργήθηκε η θέση του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς [...] τοποθετήθηκε στη θέση αυτή αμέσως μετά την προαγωγή της η κυρία Ράικου. Εντελώς τυχαία», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αναφέροντας πως κάνει τις αναφορές αυτές «χάριν της ιστορίας».

Μόνο που η «ιστορία» είναι λίγο διαφορετική από αυτή που παρουσίασε. Η Εισαγγελία Διαφθοράς συστάθηκε το 2011 με τον νόμο 4022 και ενώ πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κυρία Ράικου τοποθετήθηκε πρώτη φορά επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς το 2013 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Το ίδιο δικαστικό όργανο τοποθέτησε στη συνέχεια την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και μάλιστα ανανέωσε πρόσφατα τη θητεία της στη θέση αυτή.

Επικαλέστηκε φιλική σχέση μαζί της που, όπως είπε, δεν του επέτρεπε να την πιέσει! Μάλιστα, ανέφερε ότι έβλεπε την κυρία Ράικου σχεδόν καθημερινά και δεν χρειαζόταν να την καλέσει τηλεφωνικά και να της ζητήσει να στείλει στοιχεία για πολιτικούς στη Βουλή.

Ομως για όλους αυτούς τους λόγους η κατάθεση της εισαγγελέως αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς αν πράγματι είχε φιλική σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, έφτασε στο σημείο να καταγγείλει έναν «φίλο» μη αντέχοντας άλλο τις πιέσεις που κατήγγειλε ότι της ασκούσε. Εξάλλου, αίσθηση προκάλεσε και η ομολογία του κ. Παπαγγελόπουλου ότι έβλεπε την κυρία Ράικου καθημερινά. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Πώς ο ίδιος δεχόταν τις επισκέψεις εν ενεργεία εισαγγελέα στο γραφείο του ενώ κατείχε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης;

Οπως είπε ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να είναι ο «Ρασπούτιν» γιατί εκείνος δεν έμεινε στην Ιστορία για τις μηχανορραφίες του, αλλά για τα φυσικά του προσόντα και τη θεωρία του ότι το «αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στη θέωση». «Είναι άλλη μία απόδειξη ότι εγώ πότε δεν είπα τον εαυτό μου Ρασπούτιν», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Μόνο που ο καλόγερος Ρασπούτιν έμεινε στην Ιστορία γιατί με τις ραδιουργίες του κατάφερε να κυβερνάει τη Ρωσία σαν άλλος τσάρος.

Οι έρευνες

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μάλιστα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ενταθούν οι ρυθμοί των δύο αντεισαγγελέων του Ανώτατου Δικαστηρίου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη. Πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και θα ακολουθήσει κλήση για μαρτυρική κατάθεση και στον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά. Στη συνέχεια την πόρτα του Αρείου Πάγου θα κληθεί να περάσει η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατσάνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης