ΕΕ: Στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

ΕΕ: Στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν απαγόρευση εισόδου για όσους εμπλέκονται ή είναι υπεύθυνοι για τις γεωτρήσεις – Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές

commision1
Σε συμπεράσματα για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο κατέληξαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με μήνυμα της Φεντερίκα Μογκερίνι στο twitter.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο αναφέρει:

Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη του και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο  και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας.

Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός πλαισίου περιοριστικών μέτρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη δραστηριότητα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό.

Οι 28 της ΕΕ αποφάσισαν:

  • Την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για όλους όσοι εμπλέκονται ή είναι υπεύθυνοι για τις γεωτρήσεις.
  • Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.


Κλείσιμο
Στο μήνυμα της η κ. Μογκερίνι αναφέρει πως σημειώθηκε συμφωνία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για έκδοση Συμπερασμάτων τόσο για τη βόρεια Συρία όσο και για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης