Βαρβιτσιώτης: Προτεραιότητα της Ελλάδας η προστασία του περιβάλλοντος

4855634

Ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στο 4ο Περιφερειακό φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Ο ρόλος της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι σημαντικό να ενισχυθεί, με αφετηρία την υιοθέτηση κοινής υπουργικής δήλωσης, τόνισε  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας από το βήμα του 4ου περιφερειακού φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη Μεσόγειο είναι το περιβάλλον και ειδικότερα το θαλάσσιο που μας ενώνει, η προστασία το οποίου και θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους μας». 

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συμπρόεδρευε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι  συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη της Μεσογείου.

O κ. Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ένωσης για τη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του, ο αναπληρωτής Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έκθεση που παρουσίασε η Ένωση για τη Μεσόγειο, για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, οι οποίες οδηγούν σε δυσανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Επίσης, όπως γίνεται γνωστό, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κοινή περιβαλλοντική πρόκληση και σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως άμεση προτεραιότητά της την προστασία του περιβάλλοντος, υιοθετώντας δέσμη πολιτικών για το κλίμα. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για την πλήρη απαγόρευση πλαστικού μιας χρήσης έως το 2021 και την απολιγνιτοποίηση ως το 2028, «ώστε να πετύχουμε το στόχο χαμηλών εκπομπών του 2030». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε την αναγκαιότητα ανάληψης κοινών δράσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για ένα συντονισμένο σχέδιο.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, σημείωσε πως «προερχόμενοι από μια χώρα που έχει πληγεί από τη μεταναστευτική κρίση και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το μεγαλύτερα ποσοστά αιτούντων ασύλου στην ΕΕ, πιστεύουμε ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών για πολιτική σκοπιμότητα δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή, αλλά να καταδικάζεται. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για τον περιορισμό των ροών, όπως οφείλουμε και να υιοθετήσουμε πολιτικές που να οδηγούν σε ασφαλέστερες χώρες και μικρότερες ροές».

«Η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Χρειάζεται ένα κοινό, δεσμευτικό, νομικό πλαίσιο για ένα ασφαλές περιβάλλον», τόνισε. «Να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για τη θωράκιση του. Ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου που είναι μία κλειστή θάλασσα», συνέχισε.

Καταληκτικά σημείωσε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνδράμει και κάθε άλλο κράτος το οποίο θέλει να υιοθετήσει και να ακολουθήσει πολιτικές για το κλίμα και την προστασία της κοινής μας θάλασσας. Η ομοφωνία ισχυροποιεί τη θέση μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

paraktios

τι λες ρε μεγάλε άλλα είπε ο χατζηδάκης τη τετάρτη στους φορείς διαχείρισης, ετοιμάζεται να τους τελειώσει κι εσύ άλλα λες στους έξω, πες την αλήθεια ότι δεν σας νοιάζει, γεμίσατε την Ελλάδα ανεμογεννήτριες και ξεπουλάτε τα πάντα για την μεγάλη ανάπτυξη του κούλη και εσείς θα προστατέψετε το περιβάλλον και το θαλάσσιο κιόλας, τον περάσατε το τσίπρα καντάρια στο δούλεμα κιόλας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4924208

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση – Επιστολή τεσσάρων σημείων του Θεοδωρικάκου προς τα κόμματα ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής τη Δευτέρα

18
eu-summit-table-arthro

Ξεκάθαρο όχι των Ευρωπαίων ηγετών στο αίτημα για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ - Το ζήτημα της διεύρυνσης απλώς θα συζητηθεί, κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάιο του 2020 χωρίς την παραμικρή δέσμευση ότι μελλοντικά μπορεί να αποφασιστεί η είσοδος των δύο χωρών στην ΕΕ

8
socialismos

Στόχος της κίνησης αυτής, που παρουσιάζεται ανήμερα της επετείου της μεγάλης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Οκτώβρη του 1981, είναι να αγωνιστεί «για μια νέα πολιτική και ιδεολογική νίκη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ»

fofi_gennimata_1

«Στις 18 Οκτωβρίου 1981 ο λαός άλλαξε τη μοίρα του. Πίστεψε και αγωνίστηκε για μια ελπίδα που δεν διαψεύστηκε» ανέφερε για τη συγκεκριμένη επέτειο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

8