Τα αποφθέγματα του Χίτλερ και του Γκαίμπελς, το ημερολόγιο της ΕΛΔΥΚ και η απάντηση

Τα αποφθέγματα του Χίτλερ και του Γκαίμπελς, το ημερολόγιο της ΕΛΔΥΚ και η απάντηση

Θέση για τα αποφθέγματα του Αδόλφου Χίτλερ και του Γιόζεφ Γκαίμπελς, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα-ημερολόγιο 2019 της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, πήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας 

eldik
Θέση για τα αποφθέγματα του Αδόλφου Χίτλερ και του Γιόζεφ Γκαίμπελς, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα-ημερολόγιο 2019 της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), πήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πρόκειται για την έκδοση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, την άμεση απόσυρση της οποίας ζήτησε το ΚΚΕ, θεωρώντας ότι οι αναφορές στους εμπνευστές του ναζισμού δηλητηριάζουν τη συνείδηση της στρατευμένης νεολαίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας στη σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφέρει ότι τα δύο αποφθέγματα των Χίτλερ και Γκαίμπελς, που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο της ΕΛΔΥΚ, «δεν αμαυρώνουν τις ηρωικές μάχες των Ελλήνων εναντίων των ναζιστών, τουναντίον, μεταφέρουν το μήνυμα στη στρατευμένη νεολαία ότι όλες οι απάνθρωπες αντιλήψεις θα βρίσκουν στην Ελλάδα την πιο ισχυρή αντίδραση, εκπληρώνοντας το ρόλο που η Ιστορία επιφυλάσσει στους Έλληνες ανά τους αιώνες, να παραμένουν προασπιστές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας», παραθέτοντας τα συγκεκριμένα αποσπάσματα:

«Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα... Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχηταί... Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα πτώματα... Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιός ελληνικής καταγωγής σ' αυτούς» {(Γκαίμπελς) Ημερολόγιο έτους 2019, 8 Απριλίου}.

«Η Ιστορική δικαιοσύνη μου επιβάλει να διατυπώσω ότι μεταξύ των εχθρών οι οποίοι ευρίσκοντο απέναντι μας, ο Έλλην στρατιώτης προ πάντων, επολέμησε με το μεγαλύτερο θάρρος. Παρεδόθη μόνον όταν η εξακολούθηση της αντιστάσεως δεν ήταν πλέον δυνατή και δεν είχε πλέον κανένα λόγο... Επολέμησεν εν τούτοις τόσον γενναίως ώστε και οι πολέμιοί του δεν δύνανται να του αρνηθούν την εκτίμησιν των... Ούτω οι αιχμάλωτοι Έλληνες απελύθησαν αμέσως, λαμβανομένης υπ' όψιν της ηρωικής στάσεως των στρατιωτών αυτών» {(Χίτλερ) Ημερολόγιο έτους 2019, 4 Μαΐου}.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, “τα εν λόγω αποφθέγματα, αναφέρονται σε δηλώσεις και απομνημονεύματα κατά την ιστορική περίοδο της αντίστασης των Ελλήνων στην εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στη χώρα μας τα οποία, ως ιστορικές αναφορές, χρησιμοποιούνται ευρέως σε δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σε δημόσιες εκδηλώσεις και πανηγυρικές ομιλίες της επετείου του έπους του 1940-41, προκειμένου να αναδειχθεί περίτρανα ο ηρωισμός των Ελλήνων στρατιωτών, το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής και η αυτοθυσία στο βωμό των διαχρονικών ιδανικών της πίστης, της πατρίδας και του Έθνους, χαρακτηριστικά τα οποία αναγνωρίστηκαν και από τους ίδιους τους κατακτητές και συνεπώς δεν χρησιμοποιούνται ως μέσο προβολής των ναζιστικών - δολοφονικών ιδεολογιών”.

Σε κάθε περίπτωση, “η αποστολή των ΕΔ και τα ιδανικά που πρεσβεύουν, απάδουν και ουδεμία σχέση έχουν με ιδεολογίες και χαρακτηριστικά, από τα οποία η χώρα μας, έχει υποφέρει και ανήκουν σε πάσης φύσεως ολοκληρωτικά καθεστώτα πολύ περισσότερο που όλες αυτές οι ιδεολογίες ανεπτύχθησαν αιώνες μετά”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης