Στοιχεία σοκ στη Βουλή για τις φυλακές: Έχουν μετατραπεί σε γκέτο ανομίας

Στοιχεία σοκ στη Βουλή για τις φυλακές: Έχουν μετατραπεί σε γκέτο ανομίας

Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών έχουν εντοπιστεί 1.546 αυτοσχέδια όπλα και έχουν σημειωθεί πάνω από 500 συμπλοκές κρατουμένων - Σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

4912129
Στοιχεία που παραπέμπουν σε γκέτο ανομίας παρέθεσε για τις ελληνικές φυλακές ο κ. Λευτέρης Οικονόμου ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι στο διάστημα από 1.1.2015 εως 15.9.2019 υπήρξε αύξηση των φαινομένων ανομίας αλλά και του εντοπισμού ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι εντοπίστηκαν 1.546 αυτοσχέδια όπλα.

Αναλυτικά, στο επίμαχο διάστημα υπήρξαν:

- 525 συμπλοκές κρατουμένων

- 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους

- 7 ανθρωποκτονίες

Κλείσιμο
- 28 αυτοκτονίες

- 42 στάσεις

- 2528 κατασχέσεις κινητών

- 561 περιπτώσεις ναρκωτικών

- 1546 κατασχέσεις αυτοσχέδιων όπλων.

«Με μια τέτοια κατάσταση στις φυλακές δεν νομίζω, ότι μπορούμε να συζητήσουμε για οποιαδήποτε πολιτική, για οποιαδήποτε άσκηση σωφρονιστικής πολιτικής, για οτιδήποτε άλλο» εξήγησε ο κ. Οικονόμου για να επισημάνει πως «Είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα τη ζωή των ίδιων των κρατουμένων, τη ζωή των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ασφάλειά τους εντός και εκτός φυλακών και να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο σε ένα εύρυθμο τρόπο λειτουργίας των φυλακών».

Αναλύοντας τα στοιχεία είπε πως: ««Για το κατάστημα Κορυδαλλός 1, είχαμε αυτό το χρονικό διάστημα (σ.σ. 1.1.2015-15.9.2019): 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες και 6 αυτοκτονίες. Στάσεις δεν είχαμε. Είχαμε κατάσχεση 770 κινητών τηλεφώνων. Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν οι κατασχέσεις είναι 770, τι πάρτι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είχαμε 100 περιπτώσεις ναρκωτικών και 663 αυτοσχέδια όπλα. Θα πρέπει δε, εδώ να τονίσω, ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου ότι εισέρχεται μέσα από πλευράς ναρκωτικών κ.λπ.. Δεν υπάρχει τίποτα. Θα σας αναφέρω για τον Αυλώνα, 135 συμπλοκές κρατουμένων, 3 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 25 στάσεις, 169 κατασχέσεις κινητών, 25 περιπτώσεις ναρκωτικών, 43 αυτοσχέδια όπλα».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι πως παρά την ψήφιση νόμου το 2018 που προβλέπει την δημιουργία ομάδων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών από κρατούμενους, εως σήμερα μόνο στον Κορυδαλλό λειτουργεί τέτοια ομάδα. «Σήμερα που μιλάμε, παρόλη την επί χάρτου σύσταση των ομάδων αυτών, σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα κράτησης, μόνο στον Κορυδαλλό εκπαιδεύτηκε και συστάθηκε επί της ουσίας, φέροντας τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, επιχειρώντας πολλές φορές στο εσωτερικό των φυλακών, με πλήρη λειτουργική επάρκεια.

Η εν λόγω ομάδα του Κορυδαλλού αποτελείται από 21 άτομα, προερχόμενα από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, εξειδικευμένα στελέχη στον τρόπο και τη μεθοδολογία, με εκπαίδευση στα πρότυπα των ειδικών ομάδων της ελληνικής αστυνομίας και σε επιχειρησιακά πεδία, όπως αυτοάμυνα, οπλοτεχνική, συνοδεία κρατουμένων υψηλής επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα τα μέλη της να έχουν εμπειρία και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών..

Επίσης, είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνη, προσωπίδες, θώρακες, κλομπς, μάσκες, φίλτρα χημικών αερίων, ασπίδες, γάντια προστασίας και τα λοιπά» είπε σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική η επιτάχυνση όλων των ενεργειών για επικαιροποίηση της διαταγής προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, ώστε να ολοκληρωθεί από όλες τις φρουρές η φάση της εκπαίδευσης των νεοσύστατων αυτών ομάδων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα τοποθετηθούν συσκευές «jammer» για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων ενώ μελετάται σύστημα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων.

Πέραν αυτών ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι οι μελέτες για την μεταφορά των φυλακών του Κορυδαλλού βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. «Ο χώρος του Ασπροπύργου προτάσσεται ως πρώτος. Είμαστε, όμως, ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν είναι το τελικό πόρισμα, διότι - το θέσατε εξ υπαρχής - υπάρχουν τα χωροταξικά και όλα αυτά., που θα πρέπει να εξεταστούν. Και εφόσον εξεταστούν όλα αυτά, τότε θα υπάρξει το τελικό πόρισμα για το που θα γίνουν και ποιες άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται. Είναι συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας πως « Χθες το βράδυ, γύρισα από τη Μόρια. Νομίζω ότι θα έχουμε μπροστά μας πάρα πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε πάνω σε αυτό. Είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα εκρηκτικό, που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά εθνικής κρίσης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης