Διακήρυξη Κεντρικής Επιτροπής: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει

tsipras_18

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά περιοδείες στην περιφέρεια όπου θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις – Ο ΣΥΡΙΖΑ «εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτοκόλλου, της επετηρίδας και της ρουτίνας» 

Στην έγκριση της πολιτικής διακήρυξης προχώρησε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας τη διήμερη συνεδρίαση. Η έγκριση έγινε χωρίς «κατά» ενώ το κείμενο θα αποτελέσει τη βάση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα αύριο το βράδυ στο φεστιβάλ Σπούτνικ, της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός». Ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στη διακήρυξη, «οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των "φωτισμένων". Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας».

Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε συζήτηση για τον οδικό χάρτη για το συνέδριο. Στο κλείσιμο υπήρξε συζήτηση για τροπολογίες, κυρίως με επεξηγηματικό χαρακτήρα.

Έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα να γίνουν εκδηλώσεις στην περιφέρεια. Σε αυτές θα παρευρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και στελέχη. Πρόκειται για «μια διαδικασία συνελεύσεων όπου να μπορούν οι άνθρωποι να μιλήσουν», «μια συνολική εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία».

Η διακήρυξη, με τίτλο «Δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» αποτελεί κείμενο κάλεσμα που στοχεύει να απευθυνθεί σε νέους άνεργους, εργαζόμενους, επισφαλείς εργαζόμενους. Δίνεται βάση στην οικολογία και τίθεται η κλιματική κρίση ως ένα βασικό πρόταγμα για την εποχή μας, στο πώς πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα κάλεσμα που αποσκοπεί όχι μόνο να τους εκπροσωπήσει αλλά «μαζί να συνδιαμορφώσουμε τη νέα προοδευτική πλειοψηφία στη χώρα».

Η Διακήρυξη

Ειδικότερα, στο κείμενο-κάλεσμα διακηρύσσεται η πρόθεση όλων όσοι συμφωνούν με τα προτάγματα της, «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας» και καλούνται όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. «Και στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή, του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας».

«Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος των πολλών», υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι «η Αριστερά, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο σε κάθε της εκδοχή, υπήρξε από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της δύναμη προοδευτικής αλλαγής», ενώ σημειώνεται η κεντρική επιδίωξη: «Να δημιουργήσουμε δηλαδή μια μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία με στόχο μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση».

«Εμείς, η Προοδευτική Συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική Αριστερά, θέλουμε να διακηρύξουμε ότι: Η ιστορία δεν έχει τελειώσει!», τονίζεται και διατυπώνεται το «βασικό δίλημμα» στη νέα εποχή: «Ή ο γερασμένος κόσμος του ύστερου καπιταλισμού θα εξακολουθεί να καταστρέφει εκατομμύρια ανθρώπους, κοινωνίες, λαούς, το κλίμα, την ίδια τη γη, το κοινό μας σπίτι. Ή οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ενός νέου διαφωτισμού, ενός νέου ανθρωπισμού και πολιτισμού, μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας και αντίστασης, με την Αριστερά σε θέση ευθύνης και μάχης ανάμεσά τους, θα βάλουν φραγμό στην καταστροφή, θα αλλάξουν τη ροή της ιστορίας προς τη κοινωνική χειραφέτηση».

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο «ιστορικό ορόσημο» της δημιουργίας για πρώτη φορά μιας κυβέρνησης μέσα στην ΕΕ με πυρήνα ένα κόμμα της Αριστεράς, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στην πολιτική συγκυρία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

«Τώρα είναι η σειρά μας να εμπιστευτούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε. Όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη, που θα εκφράζει τα όνειρα και τις ανάγκες του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου {…) που μέσα από τον συνδυασμό της κυβερνητικής ευθύνης και της ζωντανής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών θα μετασχηματίσει την Ελλάδα σε μια χώρα με ισότητα και αλληλεγγύη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει»

Μια εκ των ενοτήτων της διακήρυξης είναι αφιερωμένη στην «επιστροφή της πολιτικής οργάνωσης» και στο «κόμμα που χρειαζόμαστε». «Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός». Ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται, «οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των "φωτισμένων". Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας».

Σε αυτόν τον δρόμο «συναντηθήκαμε με συντρόφους και συντρόφισσες που συγκρότησαν την Προοδευτική Συμμαχία. Αριστεροί, σοσιαλιστές, οικολόγοι, ακτιβιστές και ακτιβίστριες της κοινωνίας των πολιτών. Μια νέα κατάσταση, που βάζει μπροστά σε όλους μας νέα καθήκοντα», σημειώνεται, μαζί με την επισήμανση ότι «για να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής μας χρειαζόμαστε έναν πολιτικό φορέα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, ανήσυχους πολίτες…», έναν φορέα που λειτουργεί δημοκρατικά, συλλογικά, «με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας αλλά σέβεται και προστατεύει τις μειοψηφίες», που «λειτουργεί πλουραλιστικά, και είναι ανοιχτός στην ύπαρξη ιδεολογικών και ιστορικών ρευμάτων σκέψης». «Έναν φορέα», τονίζεται, «που θα εκφράζει διαφορετικές παραδόσεις αριστερών, σοσιαλιστών, κομμουνιστών, σοσιαλδημοκρατών, ελευθεριακών, καθώς και αυτές του οικολογικού και φεμινιστικού κινήματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτοκόλλου, της επετηρίδας και της ρουτίνας»

Ένα κόμμα, μεταξύ άλλων, μαζικό, «που εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτόκολλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας, και γίνεται εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων», «που ανοίγει την πόρτα του χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους», «ένα κόμμα που θα μπορεί να συμπυκνώνει από την σκοπιά του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας».

«Κάνουμε όλοι μαζί το αποφασιστικό βήμα. Κάνουμε δική μας υπόθεση την συγκρότηση της σύγχρονης μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτή και μόνο αυτή είναι που μπορεί να γίνει ηγεμονική δύναμη και να αλλάξει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ισότητας και της αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία», καταλήγει η Διακήρυξη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη τη διακήρυξη

ΣΧΟΛΙΑ (56)

άλλαξε ο μανωλιός

εάν δεν αλλάξετε μυαλά δεν γίνεται τίποτα, οι περισσότεροι είστε άσχετοι και ανίκανοι με ηλίθιες ιδέες που δεν εφαρμόζονται πουθενά. κάντε το κόμμα των μεταναστών ίσως έχετε περισσότερο ρεύμα

Άγις

ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ (οι του ΣΥΡΙΖΑ).___Νεανικοί και Δροσάτοι!___Ως ο άρτι αφυπνισθείς, με νέες Δυνάμεις, ΛΕΩΝ, ερχόμαστε!___Σε 1 χρόνο (ίσως λέω και πολύ) ΔΕΝ θα υπάρχει Έλλην ψηφοφόρος που να ΜΗΝ μας θέλει!

Χρυσαυγουλα και Συριζαυγιτες σε απογνωση

Οσο καλη συσκευασια και να βαλεις σε μια σακουλα με σκουπιδια και παλι σκουπιδια θα παραμεινουν.

Γιώργος

Οι Συριζαίοι είναι ψεύτες ή ανίδεοι ή απατεώνες, ή όλα αυτά μαζί. Πιστεύω ότι η αριστερά με τις γνωστές θέσεις τους είναι ανίατη αρρώστια, κόμμα αποκομμένο από τις πλατιές μάζες του λαού , κόμμα για βαρεμένους περιθωριακούς.

Πινοκιο

Μα συντροφοι αλλαξαμε γνωρισαμε τα κοτερα τα λιαρ τζετ τα ιδιωτικα σχολεια την Αμερικη αλλα και το νερο για τα μεταξωτα βρακια και τους μεταξωτους.........σε σας προτειναμε λυσεις με τα γεμιστα Φωτιου και μετα ηρθε η Τσεο λιγο ειναι.........

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

ΑΝΤΕ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΟΥΜΕ

Όχι στο ρεφορμισμό

Γιατί να αλλάξει; Αφού ήταν απολύτως σωστά όσα έκανε. Άμα δηλώνεις ότι θα αλλάξεις, κάποιοι θα σκεφτούν ότι ομολογείς και λάθη. Όχι στο ρεφορμισμό σύντροφοι

e

Έτσι είναι. Για αυτό το λόγο η ΝΔ μετά από κάθε κυβέρνηση της, δηλώνει "αλλάξαμε", για να αρπάξει την ψήφο των ανίδεων.

ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ

ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ,ΑΝΙΚΑΝΟΣ,ΤΕΜΠΕΛΟΧΑΝΑΣ

Λελα

Μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στον Πινόκιο και στον βαρωνο Μυνχαουζεν. Καλό θα ήταν να πήγαινε σε έναν πλαστικό να του κόψει την τεράστια μύτη ή καλύτερα να εξαφανιστεί εντελώς μέσα στο μπαούλο ενός μάγου.

Εαν

βγει ο Τσιπρας για περιοδία μετα το ποθεν εσχες των συριζαιων κ δεν φαει ντοματες οπως γινετε το εθιμο στην ισπανια θα χασω καθε ιδεα που εχω για τους Ελληνες τους πραγματικους ομως τους γνησιους οχι τους κοματικους...

Η αποστολή τους

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΆΦΕΡΕ ΝΑ ΕΠΙΠΛΈΕΙ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΌΛΟ ΤΙΣ ΦΟΥΡΤΟΎΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΕ........... ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΠΙΠΛΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΟΥΡΤΟΎΝΕΣ, ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ....ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ............ ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΈΧΗ ΤΟΥ ............ΕΙΝΑΙ ΦΕΛΟΊ

@ ΓΙΩΡΓΗΣ

Οι Συριζαιοι ειναι βεβαιως φελλοι, αλλα τις φουρτουνες τις αντιμετωπισαν οι προηγουμενοι του Τσιπρα, που ειχαν οδηγησει το πλοιο ΕΛΛΑΣ απο τα μανιασμενα κυματα των μνημονιων, εως την εισοδο της στο λιμανι της σωτηριας. Εμενε ακομη μονο 1 δις για να ''δεσει''...οποτε αναλαμβανει ο ανιδεος Τσιπρας, και ξαναανοιγεται στη φουρτουνιασμενη θαλασσα των μνημονιων με 200 δις χρεος, και για 4,5 χρονια παλευαμε να μην πνιγουμε. Ποτε πια παιδια, ταξιδια με αυτους τους σκυλοπνιχτες, τους συριζαιους!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theodorikakos_main

Για όσους πολίτες έσπευσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν από την ψήφιση της ρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και αναμένει την εισήγησή της για το θέμα