Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Χρειαζόμαστε τη διεθνή διπλωματία - Δεν αρκούν πάντα τα κανόνια και τα πλοία

Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Χρειαζόμαστε τη διεθνή διπλωματία - Δεν αρκούν πάντα τα κανόνια και τα πλοία

Η αναλογία της στρατιωτικής ισχύος δεν είναι «πάντοτε προς το συμφέρον» της χώρας μας, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης

4905415
Την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αναφορικά με την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο επισήμανε ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστηρίζοντας ότι η αναλογία της στρατιωτικής ισχύος δεν είναι «πάντοτε προς το συμφέρον» της χώρας μας. Απαντώντας στις πολεμικές ιαχές του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου που επισήμανε πως «το δίκαιο είναι με τον ισχυρό. Εγώ δεν είμαι ψύχραιμος. Είμαι άνθρωπος και είμαι θερμόαιμος και Μικρασιάτης που βίασαν την γιαγιά μου.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι αν υπάρξει πολιτική απάντηση και αν χρειαστεί στρατιωτική ενέργεια δεν θα ξαναπατήσουν οι Τούρκοι. Θυμηθείτε τι έγινε με το θωρηκτό «Αβέρωφ» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε «Πρέπει να χρησιμοποιούμε την διεθνή διπλωματία και το Διεθνές Δίκαιο γιατί δεν αρκούν πάντα ούτε τα κανόνια, ούτε τα πλοία, ούτε αεροπλάνα. Οι συσχετισμοί - ανεξάρτητα από το σθένος του έμψυχου δυναμικού - δεν είναι πάντοτε προς το συμφέρον μας. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τα διπλωματικά μας μέσα».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βελόπουλος ρώτησε τον κ. Βαρβιτσιώτη αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την κήρυξη ΑΟΖ. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε πως «το θέμα ΑΟΖ είναι πολύ σημαντικό. Είναι όπλο στο νομικό μας οπλοστάσιο μέσα σε όλες τις σύνθετες και δύσκολες σχέσεις που έχουμε με τους γείτονές μας. Το ξέρουν όλοι. Δεν έχουμε γείτονα με ομαλές - καλές σχέσεις. Οποιαδήποτε ενέργεια απο την δική μας πλευρά πρέπει να γίνεται στην λογική της μακροπρόθεσμης σχέσης που πρέπει να βαίνει βελτιούμενη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Το Διεθνές Δίκαιο από την πλευρά της Τουρκίας δε γίνεται σεβαστό το τελευταίο διάστημα. Οι ενέργειές της για την ΑΟΖ είναι παράνομες. Συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ΝΑ Μεσόγειο. Πρώτα από όλα να βλέπουμε με ψυχραιμία τα πράγματα γιατί αυτή μας βοηθά να κάνουμε τις σωστές ενέργειες έχοντας διαμορφώσει το νομικό υπόβαθρό». Παράλληλα , κάλεσε όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου να υιοθετήσουν στάση ομοψυχίας για τα εθνικά θέματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης