Λευκωσία: Εμείς συνεχίζουμε το γεωτρητικό πρόγραμμα, παρά τα όσα λέει η Τουρκία για το τεμάχιο 7

Λευκωσία: Εμείς συνεχίζουμε το γεωτρητικό πρόγραμμα, παρά τα όσα λέει η Τουρκία για το τεμάχιο 7

Το να διεκδικεί η Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν το μισό, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιφάσκει και με συγκλίσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

kypros_aoz
Η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ καλά γνωστό ότι ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, και κληθείς να σχολιάσει αναφορές από πλευράς Τουρκικής Κυβέρνησης για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ καλά γνωστό ότι ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, με συμφωνίες που έχουν γίνει με όλα τα γειτονικά κράτη για τον καθορισμό της ΑΟΖ και σε συνεργασία με πολύ μεγάλες εταιρείες που διεθνώς δραστηριοποιούνται, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Εκείνο που λείπει είναι η Τουρκία, αν θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω από όλα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Και βεβαίως αυτά όλα που εκφέρονται κατά καιρούς από την Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μας διαφωτίζουν για την απάντηση της Τουρκίας στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για να καθορίσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ μέσα από διαπραγματεύσεις και στη βάση της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό είναι μέρος της ΑΟΖ. Το να διεκδικεί η Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν το μισό, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιφάσκει και με συγκλίσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπου υπήρξε συμφωνία για το ότι θα ισχύει η διεθνής Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί».

Κλείσιμο
Ερωτηθείς για την αναχώρηση του Γιαβούζ από τα ανοικτά της Καρπασίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θέλουμε προς το παρόν να κάνουμε εκτιμήσεις Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι εφόσον φτάσουμε στον επιζητούμενο στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων – και αυτό το υπενθύμισε με πολύ εμφαντικό τρόπο ο ΓΓ του ΟΗΕ με την τελευταία του δήλωση – δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και ούτε βεβαίως οι προκλήσεις που προαναγγέλλει για την Αμμόχωστο».

Σε ερώτηση αν θα τεθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κατά τις επαφές του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος θα θέσει βεβαίως όλα τα θέματα με την ευκαιρία της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση και με επίκεντρο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Προφανώς θα φανεί και ο ρόλος, και οι κωλυσιεργίες και οι παρελκυστικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης