Χρηστίδης: Το ΚΙΝΑΛ δεν θα μπει σε συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο

Χρηστίδης: Το ΚΙΝΑΛ δεν θα μπει σε συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο

«Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής δίνει αναλογικό μπόνους - Θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώνει κάθε πολιτικό κόμμα το οποίο θα είναι στην πρώτη θέση» διευκρίνησε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ

4734121
Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει σε συζήτήσεις για τον εκλογικό νόμο και παραμένει σταθερά στη πρόταση που έχει καταθέσει, τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, σε συνέντευξη στον Αθήνα 9,84.

«Ό,τι στηρίξαμε και την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον εκλογικό νόμο, θα καταθέσουμε ως πρόταση όταν ανοίξει με το θεσμικό της τρόπο εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Λαμβάνοντας υπόψη μας μία πρόταση η οποία είναι αναλογικότερη από το υπάρχον σύστημα με το οποίο πήγαμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Δεν μπορούμε να ξαναέχουμε μπόνους 50 εδρών, ανεξαρτήτως ποσοστού του πρώτου κόμματος, όπως είχε γίνει για παράδειγμα το 2012, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει με 18% 50 έδρες μπόνους. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει και ταυτόχρονα να υπάρχει μία κυβερνησιμότητα», είπε ο κ Χρηστίδης.

Διευκρίνησε ακόμη ότι η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής δίνει αναλογικό μπόνους και αύξηση αυτού, ανάλογα με το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώνει κάθε πολιτικό κόμμα το οποίο θα είναι στην πρώτη θέση, διότι η βούληση του ελληνικού λαού θα είναι αυτή. «Εμείς δεν θα μπούμε σε καμία συζήτηση, η οποία στρεβλώνει τη βούληση του ελληνικού λαού. Δεν μπορούν ποτέ τα εκλογικά αποτελέσματα που οδηγούν σε μειοψηφίες να μετατρέπονται σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Επομένως, μεγάλα μπόνους δεν χωράνε πια, η συζήτηση μπορεί να γίνει ανοικτά γύρω από ένα εκλογικό σύστημα το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά που ανέφερα προηγουμένως. Νομίζω πως όλοι θα συμβάλλουμε προς μία κατεύθυνση η οποία και στο πολιτικό μας σύστημα εδραιώνει τις συνεννοήσεις, τις συναινέσεις και τους θεσμικούς ρόλους των κομμάτων και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης».

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη θέση του ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι «μιλάμε για πλήρη αποσύνδεση της πιθανότητας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με το να πηγαίνει η χώρα σε εκλογές. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ». Επεσήμανε ότι, η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι θέση υψηλού συμβολισμού και είναι σωστό αυτό το οποίο ο συνταγματικός νομοθέτης είχε στο μυαλό του για μία ευρύτατη συναίνεση η οποία θα συγκεντρώνει τη θετική ψήφο όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών.

Ο κ. Χρηστίδης σχολιάζοντας την αμφισβήτηση του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι σε αντίθεση με αυτό το οποίο προπαγανδίζουν διάφοροι, το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι μία ένωση κομμάτων ή παραγόντων, ενώ σχετικά με την απαίτηση στελεχών για ανοικτό συνέδριο τόνισε ότι οι απαντήσεις είναι καθαρές.«Έχουμε πάρει μία απόφαση στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνει το Συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα συμβεί. Όποιος διακινεί σενάρια αυτοδιάλυσης κ.ο.κ., είναι λάθος πληροφορημένος. Δεν υπάρχει αυτό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης