Παρασημοφόρηση του καθηγητή Μπίτον από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παρασημοφόρηση του καθηγητή Μπίτον από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Ρόντερινκ Μπίτον είναι καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

parasim
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Roderick Macleod Beaton σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επιδίδοντας στον κ. Beaton, το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για την εμβληματική του συμβολή στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Όπως σημείωσε, «από την συμβολή σας αυτή αρκούμαι να επισημάνω τις εξής δύο, μερικότερες, πτυχές: Εκείνη, η οποία σχετίζεται με την έρευνα της διαμόρφωσης της Εθνικής Συνείδησης των Ελλήνων και εκείνη, η οποία αποδεικνύει, κατ' αποτέλεσμα, ότι το Βυζάντιο και ο Πολιτισμός του όχι μόνο δεν είναι επιτρεπτό να θεωρηθούν μέρος του Μεσαίωνα αλλά, όλως αντιθέτως, δίχως την πνευματική συνεισφορά του Βυζαντίου δεν θα είχαμε φθάσει στην Αναγέννηση, με τα χαρακτηριστικά τα οποία τελικώς προσέλαβε».

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η συμβολή του κ. Beaton δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά γενικότερα, και την Ευρωπαϊκή Παιδεία, συνακόλουθα δε και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, «αν αναλογισθούμε ότι πρώτος και βασικός Πυλώνας του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι η Αρχαία Ελλάδα και η εν γένει Πολιτισμική Κληρονομιά της, από τις απαρχές της ως τα δεδομένα που δημιουργεί αενάως η διαχρονική της εξέλιξη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Roderick Macleod Beaton, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την παρασημοφόρηση και αναφέρθηκε με σύντομη ομιλία του στα ελληνικά, στην πρώτη του επαφή με την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, καθώς και σε όλους εκείνους τους ανθρώπους, συνεργάτες, επιστήμονες και πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, που τον βοήθησαν στο πολυετές έργο του και την έρευνά του, τόσο ως διδάσκων σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα στο King's College του Λονδίνου, όσο και ως συγγραφέας και κατέληξε καταθέτοντας για μια ακόμη φορά τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τον ελληνικό Πολιτισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης