Μέτρα-σοκ προτείνει ο Αλ. Παπαδόπουλος
«Το 30% του σημερινού κράτους είναι περιττό», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος σε ομιλία του σε εκδήλωση στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
«Το 30% του σημερινού κράτους είναι περιττό», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος σε ομιλία του σε εκδήλωση στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο πρώην υπουργός πρότεινε να εγκρίνει η Βουλή μέσα στο 2011 τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα συντάξει ένα θαρραλέο πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα κριθεί από το λαό με εκλογές. Όπως είπε την παρούσα φάση, η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, κάτι που, όπως υποστηρίζει, η ελλιπής πολιτική ηγεσία της χώρας (ανεξαρτήτως κομμάτων) φροντίζει να αποκρύπτει από τον λαό.
Μερικές από τις προτάσεις του κ. Παπαδόπουλου:
- να προωθηθεί μέσω αναθεώρησης ειδική συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
- να καθιερωθεί συνταγματικό προνόμιο στον υπουργό Οικονομικών για δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας (βέτο) επί των δαπανών στο σύνολο τις διοίκησης του κράτους.
- να καταργηθούν τα προνόμια του δημοσίου τομέα και να προσαρμοστούν τα δεδομένα της λειτουργίας του προς αυτά του ιδιωτικού τομέα.
- κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, στρατοπέδων,
- συγχώνευση μητροπόλεων
- περιορισμός του διδακτικού προσωπικού και μεγάλου αριθμού στρατηγών, ναυάρχων πτεράρχων και ταξιαρχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας
- κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων (των βολεμένων κοινωνικών συντεχνιών).
- να ανατεθεί ο φορολογικός έλεγχος των εταιριών που τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας σε πιστοποιημένα ιδιωτικά ελεγκτικά όργανα, όπως ελεγκτικές εταιρίες τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών κλπ.
- να συσταθεί σύγχρονος, αυτόνομος Οργανισμός Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΟΕΔΕ) για να παύσει η είσπραξη των εσόδων να είναι το πάρεργο των εφοριών.
- να δημιουργηθεί άμεσα αυτοτελές Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, το οποίο θα διενεργεί ουσιαστικούς και όχι τυπικούς ελέγχους σκοπιμότητας των δαπανών στο σύνολο του κράτους.
- να καταργηθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο ως δικαστήριο και να μετατραπεί σε σύγχρονη ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή, όπως σ’ άλλες χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr