Παυλόπουλος: Οι Τούρκοι να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Ποντίων και να ζητήσουν συγγνώμη

pro09

Ο Προκόπης Παυλόπουλος προσήλθε προ ολίγου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά προκειμένου να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία και τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, που αποτελεί ιερό προσκύνημα του Ποντιακού Ελληνισμού

Στην Παναγία Σουμελά Βερμίου και στην Τήνο βρίσκονται, για τους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντίστοιχα.

Ο κ. Παυλόπουλος προσήλθε προ ολίγου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά προκειμένου να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία και τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, που αποτελεί ιερό προσκύνημα του Ποντιακού Ελληνισμού. Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ποντιακή γενοκτονία.

«Γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού. Εδώ, στο Βέρμιο, στον Ιερό Χώρο της Παναγίας Σουμελά, αυτή η Μεγάλη Γιορτή αποκτά και έναν ιδιαίτερο, λαμπρό, Εθνικό συμβολισμό: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι και Ημέρα Μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό. Διότι όπως έχει λεχθεί, το 1930, από τον τότε Υπουργό του Ελευθερίου Βενιζέλου Λεωνίδα Ιασωνίδη, μαζί με την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε στην Ελλάδα και ο Πόντος.

Επιπλέον εδώ, στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, το Έθνος των Ελλήνων, απανταχού της γης, εκπληρώνοντας στοιχειώδες χρέος απέναντι στην Ιστορία μας και εκδηλώνοντας τον διαχρονικό σεβασμό του στο ν. 2193/1994, τιμά και την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Τούτο το Μνημόσυνο αποκτά φέτος ακόμη μεγαλύτερες ιστορικές διαστάσεις, δοθέντος ότι συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 ετών από την διάπραξη αυτού του στυγερού εγκλήματος, το οποίο, υπό τις συνθήκες βαρβαρότητας που το σημαδεύουν ανεξίτηλα, φέρει όλα τα στοιχεία του εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας.

Υπό τα δεδομένα αυτά εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι κατανοούμε, στο ακέραιο, την σημασία αυτής της Επετείου, οφείλουμε να αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, ιδίως για την επίτευξη των εξής στόχων:

Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη.

Και, δεύτερον, για ν’ αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιάν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων.

Διαμηνύουμε δε εμείς, οι Έλληνες, προς κάθε κατεύθυνση, πως την κατά τ’ ανωτέρω αποστολή μας δικαιολογεί, στο ακέραιο, και το γεγονός ότι μόνον έτσι η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου μπορεί να διδάσκει, ιδίως μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις, το γιατί οφείλουμε και μπορούμε ν’ αποτρέψουμε, στο διηνεκές, πράξεις αυτής της ωμότητας και βαρβαρότητας, οι οποίες θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου και υπονομεύουν, ευθέως και απροκαλύπτως, την πορεία της Ανθρωπότητας.

Αιωνία η Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Και η Υπεραγία Θεοτόκος να φωτίζει πάντα την πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την αρχιερατική θεία λειτουργία της Μεγαλόχαρης στην Τήνο παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. παναγιωτόπουλο, μετέβη με σκάφος του ΠΝ στο σημείο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη».

ΣΧΟΛΙΑ (12)

'Έλλην

Δηλώσεις για τα μάτια ! Και.. Ποια συγνώμη ; αυτές οι ψυχές έφυγαν με βάναυσο και αιμοβόρο τρόπο..τι συγνωμη ! Ουπς συγνώμη ; μας δουλεύετε ; το μαρτύριο αυτών των ψυχών δεν αλλάζει..και δεν ξαναγυρνούν. Αναγνώριση ; γνωστό παντού είναι αλλά δεν το διδάσκετε καν ιστορικά γνωστό στα σχολεία και δεν περιγράφεται ο τρόπος που έπραξαν την γενοκτονία αλλά και, τις επιδρομές Τούρκων ανταρτών στους Πόντιους πριν το 1900. Ούτε ένας ποντιακός σύλλογος δεν λέει κάτι. Το μνημείο του τοπαλ οσμαν να γκρεμισετε, να αναγνωρίσετε ότι η σημερινή Τουρκία ήταν η αρχαία Ιωνία, να δοθούν τα εδάφη πίσω, να δοθούν οι περιουσίες πίσω... Κάτι τετοια ! Αλλά, οι προδοτες οι πολιτικοί από την ελληνική επανάσταση έως σήμερα απεκρυψαν πολλά..ουτε είπαν ότι εκεί έχουμε εδάφη με Έλληνες κατοίκους (αλλά εδώ την Ικαρία ξέχασαν και την σαμοθρακη την απελευθερωσαν αφού πήραν οι Γάλλοι το αρχαίο άγαλμα της Νίκης), είχατε τον στρατό μας να είναι στην πρώτη γραμμή πόσο καιρό σε αναμονή, μετά τον βάλατε να μπει στον παγκόσμιο πόλεμο και μετά τους πήγατε στα εδάφη μας (τωρινή Τουρκία) όπου και εκεί, ασυνεννοησία μεταξύ διοικητών, αλλάζατε διοικητές, παίζατε με τις εκλογές.. Χίλια δυο εμπόδια οι ίδιοι οι Έλληνες πολιτικοί.. Αλλά, αυτός ο κουρασμένος στρατός κατάφερε να πάει στο σαγγάριο και να καταλάβει ισχυρές θέσεις και να είναι έτοιμος να μπει άγκυρα με άνεση αλλά, τον μποικοταρατε και εκεί..τροφιμα, εξοπλισμός, αφηνατε ελευθερία κινήσεων στους Τούρκους και εντέλει βάλατε τα παλικάρια μας να υποχωρήσουν. Μετά οι σύμμαχοι Γάλλοι και Ιταλοί πως βοήθησαν στην μικρασιατική καταστροφή ; Ένας Ιάπωνας άσχετος εσωνε τους Έλληνες που πετούσαν στην θάλασσα. Και οι Ρώσοι έπαψαν την κατοχή της Τραπεζούντας την στιγμή που είχε ενδυναμωθεί ο τουρκικός στρατός και ως απώτερο απωθημένο είχε την Τραπεζούντα πάντοτε. Πολιτικοί.. Αλήτες ε αλήτες ! Τόσα παλικάρια..ποντιοι, μικρασιατες, Κωνσταντινουπολιτες, καππαδοκες και τα παλικάρια του ελληνικού στρατού μας που πέθαναν άδικα.. Τόσοι θάνατοι ! Οι μεγαλύτεροι ανθέλληνες είναι οι πολιτικοί μετά ελληνικής επανάστασης με εξαίρεση λίγους μόνο.

Ενα αγαλμα στον κυριο.

Εσυ που για 30 χρονια λαμογιαζες, ροκανιζες δανεικα, ζουσες με επιδοματα και εκλεβες το κρατος, κλπ, κλπ δεν εισαι ανθελληνας; Τι οχι δεν εκανες τιποτε απο αυτα; σορυ ειμαι λαθος. Ρε ουστ κοπριες

Πακη

Ποτε θα ξανασυναντήσειΣ, τον ΕΡΝΤΟ , να τον τρελάνεις λιγο με το διεθνές δίκαιο , την διεθνή χάρτα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων κ τα λοιπά ακατανόητα που του λες ;;

Ποιών Ποντίων ρε παιδιά;

Δεν ήταν μόνο οι Πόντιοι που σφαγιάστηκαν. Ήταν οι Έλληνες του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Ιωνίας. Οι Έλληνες σφαγιάστηκαν σε όλη την Τουρκία, ε δεν ήταν όλοι Πόντιοι. Η Σφαγή της Σμύρνης δεν ήταν ποντιακή, γιατί αυτή η υποβάθμιση; Η γενοκτονία του Πόντου περιλαμβάνει γύρω στις 300.000 ψυχές. Όλων των Ελλήνων πάνω από 1.5 εκατομμύρια. Χώρια όσοι εκδιώχθηκαν. Μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξανδραποδισμού και εξόντωσης. Άμα βάλεις και τις υπόλοιπες ρατσες και πόσους έφαγαν στα Αμελε Ταμπουρου, μιλάμε για Ολοκαύτωμα. Και βοήθησε και η Γερμανία και οι Κούρδοι που σφράγιασαν κόσμο. Γιατί δεν τα λέμε όλα επίσημα όπως κάνουν οι Αρμένιοι παγκοσμίως;

Last

Και ύστερα ξύπνησε , ο δον προκόπης και οι ανεμόμυλοι !

SIAP4

Οπωσδήποτε προεδράρα!... Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ή μόνο το "διεθνές δίκαιο";...

OTAN ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΗΔΙΕΣ

...τοτε -ίσως- να γίνουμε σοβαρό κράτος!

καντε

τον προεδρο της δημοκρατιας αμισθη και θα ψαχνουμε σε αγγελιες να βρουμε νεο προεδρο. μπλα μπλα μπλα φτανει πια.

Η Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων είναι από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ποτέ να μην τα ξεχνάμε.Να τα διδάσκουμε στα παιδιά μας,όχι μόνο στο σπίτι μας,αλλά ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

@

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΛΕΚΕΤΕ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ.

ΑΚΒ

Αύριο πρωΐ με την δροσιά. Σήμερα δεν γίνεται. Σέβονται την γιορτή μας.

Παρδαλό Κατσίκι

Χαχαχαχαχαχαχα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης