Κύπρος: Παρούσα στη μεγάλη άσκηση Ισραήλ, Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας

Κύπρος: Παρούσα στη μεγάλη άσκηση Ισραήλ, Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας

ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα συμμετείχαν πλήρως, αποστέλλοντας πλοία και προσωπικό στη Χάιφα για να λάβουν μέρος στην άσκηση μαζί με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους

imagew-7
Η Κύπρος ήταν μεταξύ των δέκα χωρών που συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα στην πολυεθνική άσκηση “Mighty Waves 19”, τη μεγαλύτερη που φιλοξένησε ποτέ το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Times of Israel, το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός ισχυρού σεισμού στο βόρειο Ισραήλ, με χιλιάδες νεκρούς και πέραν των 100.000 τραυματιών, κατεστραμμένα νοσοκομεία και υποδομές.

Προστίθεται ότι εκπρόσωποι του ναυτικού δέκα χωρών και του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Χάιφα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη ναυτική τους άσκηση. Ο ιστότοπος αναφέρει ακόμη ότι αυτή ήταν η πρώτη άσκηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία ήταν επικεντρωμένη αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού.

ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα συμμετείχαν πλήρως, αποστέλλοντας πλοία και προσωπικό στη Χάιφα για να λάβουν μέρος στην άσκηση μαζί με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους. Εκπρόσωποι από την Κύπρο, τη Χιλή, την Ιταλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ συμμετείχαν ως παρατηρητές ή έλαβαν μέρος σε πτυχές της άσκησης, όπου δεν απαιτείτο φυσική παρουσία, συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην άσκηση που διεξήχθη μεταξύ 4 και 8 Αυγούστου, η Κύπρος συμμετείχε με δύο παρατηρητές, αξιωματικούς του ναυτικού. Η πρώτη φάση της άσκησης προωθούσε την εκπαίδευση σε θέματα έρευνας και διάσωσης στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας, σε αντικείμενα πρώτων βοηθειών, καθώς και την εκπαίδευση στις βολές και στην αντιαεροπορική άμυνα. Η δεύτερη φάση αφορούσε την υποστήριξη, από πολεμικά πλοία, της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιμάνι της Χάιφα.

Στο δημοσίευμα των Times of Israel αναφέρεται εξάλλου ότι η άσκηση είχε δύο βασικούς στόχους, τη σύσταση, αφενός, μια «θαλάσσιας διόδου» για να εισέλθει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα χρειαστεί το Ισραήλ, στον απόηχο ενός μεγάλου σεισμού και αφετέρου την εκπαίδευση για αποτελεσματική συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που θα εμπλακούν στην παροχή βοήθειας.

Κλείσιμο
Επιπρόσθετα, οι ναυτικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος στις ασκήσεις, συμμετείχαν και σε ασκήσεις προσομοίωσης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.
Κάποιες πτυχές της άσκησης, όπως η δημιουργία της «θαλάσσιας διόδου», είχαν δοκιμαστεί και στο παρελθόν, όμως ποτέ πριν δεν υπήρξε προσομοίωση των αρμοδιοτήτων του ναυτικού σε σχέση με τις συνέπειες ενός σεισμού σε αυτό το επίπεδο, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Εξάλλου, σε ανάρτηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο twitter, αναφέρεται ότι το ναυτικό δέκα χωρών – μαζί και η Κύπρος – συναντήθηκαν πλάι πλάι στο Ισραήλ για τη μεγαλύτερη διεθνή άσκηση που φιλοξένησε ποτέ στο ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης