Σχέδιο Κυριάκου: Κάθε μέρα και μία θετική έκπληξη

Σχέδιο Κυριάκου: Κάθε μέρα και μία θετική έκπληξη

Οι πρώτες ρυθμίσεις ανακουφίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως ήταν ο στόχος με τη δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ και το διευρυμένο σχέδιο των 120 δόσεων - Με το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια,  στον χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Επίσης, επιλύεται ο γόρδιος δεσμός με το πανεπιστημιακό άσυλο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mhtsotakis_r
Κάθε μέρα και, τουλάχιστον, μια θετική έκπληξη επιφυλάσσει στους πολίτες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία -«σαν έτοιμη από καιρό»- πριν καν συμπληρωθούν τέσσερις εβδομάδες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, διαδικασία για την οποία σε παλαιότερες εποχές χρειάζονταν πολλοί μήνες, και έχει αρχίσει να δίνει άμεσες και δραστικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Υπό την καθοδήγηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν περνά μέρα που να μη βρεθεί σε ένα διαφορετικό υπουργείο, τα κυβερνητικά στελέχη αναλαμβάνουν εμπροσθοβαρείς νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες κινούνται συχνά με ρυθμούς ταχύτερους από τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις, στοχεύοντας να δημιουργήσουν ένα «θετικό σοκ» στην ελληνική κοινωνία και να ενισχύουν έτι περαιτέρω το κλίμα αισιοδοξίας που φαίνεται να έφερε η πολιτική αλλαγή.

Η ακαριαία παρέμβαση στο Μάτι με την προώθηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έδωσε λύσεις σε επείγοντα θέματα, όπως το ξεμπλοκάρισμα των λιμναζόντων χρημάτων από τις δωρεές και το καθάρισμα του οικοπέδου με τα συσσωρευμένα αποκαΐδια, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ένα χρόνο νωρίτερα από τα προβλεπόμενα στο Πρόγραμμα της Ν.Δ., η αλλαγή-εξπρές στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις ώστε να αυξηθούν οι επωφελούμενοι, η πύκνωση των αστυνομικών περιπολιών στους δρόμους των πόλεων, η υλοποίηση της παρότρυνσης προς τις τράπεζες για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, η ενασχόληση του πρωθυπουργού με τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια του μετρό της πρωτεύουσας, η μείωση του ΦΠΑ στα κράνη των μοτοσικλετιστών, η προώθηση λύσης για τα σκουπίδια της Κέρκυρας, είναι μερικές μόνο από τις κινήσεις της κυβέρνησης που, όπως υποστηρίζουν επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελούν ένα «μικρό πρώτο δείγμα γραφής για όσα θα ακολουθήσουν».

Χωρίς να αρνούνται ότι πολλά από αυτά που γίνονται το τελευταίο διάστημα «κινούνται στη σφαίρα του αυτονόητου», κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι «μία από τις διαχρονικές πληγές που ταλάνιζαν τη χώρα και έγιναν καθεστώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αδράνεια, η οποία βασίζεται στην εμπεδωμένη νοοτροπία ότι “τα πράγματα δεν αλλάζουν”».
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της κυβερνητικής δραστηριότητας, οι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν:

■ Πρώτον, οι πολίτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης.

Κλείσιμο
■ Δεύτερον, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι συγκροτήθηκε και λειτουργεί η κυβερνητική μηχανή σε χρόνο-ρεκόρ.

■ Τρίτον, ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιείται, όπως έδειξε η αντίδραση που υπήρξε σε όλες τις πρόσφατες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (πλημμύρες στη Χαλκιδική, σεισμική δόνηση στην Αττική, πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές).

■ Τέταρτον, προωθούνται τα νομοσχέδια που κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.

■ Πέμπτον, η αξιοπιστία της χώρας επιστρέφει στις διεθνείς αγορές και οι πολίτες μπορούν, επιτέλους, να προσδοκούν μια καλύτερη ζωή.

«Ποτέ στο παρελθόν μέσα στον πρώτο μήνα μιας κυβέρνησης δεν προωθήθηκαν τόσα εμβληματικά νομοσχέδια και δεν έγιναν τόσες άμεσες ενέργειες που να δηλώνουν ότι η χώρα κινείται και πάλι», αναφέρουν.

Οι πρώτες αυτές ρυθμίσεις «ανακουφίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», όπως ήταν ο στόχος με τη δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ και το διευρυμένο σχέδιο των 120 δόσεων. Παράλληλα, «δίνουν σχέδιο και ρυθμό στην κρατική μηχανή», καθώς για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο για το «επιτελικό κράτος», που την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι νόμος του κράτους.
«Με επίκεντρο τον άνθρωπο»

Αλλά και με το -τρίτο κατά σειρά- νομοσχέδιο, το λεγόμενο «διυπουργικό», το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και προγραμματίζεται να ψηφιστεί επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας, «υλοποιούνται δεσμεύσεις της κυβέρνησης με επίκεντρο τον άνθρωπο, διορθώνονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και απενεργοποιούνται νάρκες που άφησε στον δρόμο η προηγούμενη κυβέρνηση». Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου:

1. Ανοίγει ο δρόμος για να γίνει πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
2. Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων, ώστε να επισπευστεί η απονομή τους.

3. Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%.

4. Αντιμετωπίζεται η αδυναμία λήψης αποφάσεων στις περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

5. Επιλύεται ο γόρδιος δεσμός με το πανεπιστημιακό άσυλο, τερματίζοντας το καθεστώς της ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και, συνάμα, κατοχυρώνοντας και προστατεύοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία. 

Τα φάρμακα με κούριερ στο σπίτι

Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου προδιαγράφονται οι πρώτες κινήσεις του υπουργείου Υγείας με στόχο να μπει ένα «τέλος στις ουρές της ντροπής που παρατηρείται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Με βάση σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, το οποίο θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών, τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται άμεσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών.

Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στο εξής «οι ασθενείς θα πηγαίνουν κατευθείαν στην ιδιωτική κλινική για να υποβληθούν στη θεραπεία τους και επομένως αυτή η ευπαθής ομάδα πληθυσμού θα σταματήσει να ταλαιπωρείται».

Στο ίδιο νομοσχέδιο καθορίζεται και η επόμενη φάση υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου, καθώς προβλέπεται ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που λαμβάνουν οι συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς επιβάρυνση.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση στο σύνολο των δικαιούχων. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση στην οποία θα καθορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι, εξάλλου, και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα. Διανομή που θα γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Το πανεπιστημιακό άσυλο

Από τις πλέον εμβληματικές διατάξεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου είναι εκείνη για το πανεπιστημιακό άσυλο, με την οποία υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού με στόχο, όπως επισημαίνεται, «την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος».

Στο σχετικό άρθρο υπογραμμίζεται ότι «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας».

Η κυβέρνηση επέλεξε να λύσει τον γόρδιο δεσμό χωρίς να υιοθετήσει τη ρύθμιση που είχε εισαχθεί με τον νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά κρίθηκε ανεπαρκής στις νέες συνθήκες. Κι αυτό διότι επέτρεπε παρέμβαση εντός των ιδρυμάτων για αδικήματα που τελούνταν εντός, αλλά την απέκλειε για αδικήματα που τελούνταν εκεί και οι δράστες κατέφευγαν εντός των ιδρυμάτων.

Για παράδειγμα, όπως εξηγούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αν κάποιος έμπορος ναρκωτικών δρούσε στο εξωτερικό ενός ιδρύματος, αλλά στη συνέχεια εισερχόταν στο εσωτερικό του, με τον νόμο Διαμαντοπούλου δεν μπορούσε να συλληφθεί, καθώς οι Αρχές δεν μπορούσαν να εισβάλουν στο εσωτερικό ιδρύματος. Το ίδιο ίσχυε και για όσους εξαπέλυαν επιθέσεις με μολότοφ και κατέφευγαν σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Με τη νέα διάταξη μπορεί να γίνεται παρέμβαση ακόμη και για αδικήματα που έχουν τελεστεί εκτός των ιδρυμάτων, αλλά οι δράστες κατέφυγαν σε αυτά. Αρα, «όλοι οι δημόσιοι χώροι -συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων- θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», επισημαίνουν από την κυβέρνηση.

Αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες

Με τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου ενισχύεται, εξάλλου, η κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών της χώρας που υπονομεύτηκε από το σύστημα της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση:

■ Θεσπίζεται δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφε­ρειάρχη.

■ Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην Επιτροπή Οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

■ Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων και των περιφερειών έτσι ώστε  να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή.

■ Μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε ένα έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιο-λογημένης αντικατάστασής τους μετά την πάροδο 6 μηνών.

■ Κάθε περιφέρεια, σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την κεντρική κρατική δομή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης