Πέτσας: Οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν από τη φυλακή τον Κορκονέα
Πέτσας: Οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν από τη φυλακή τον Κορκονέα
«Θα αλλάξουμε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και μας βρίσκουν απέναντι» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Η υπόθεση των «χρυσών συντάξεων» ήταν σε γνώση της Αχτσιόγλου σημείωσε - Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης
Νέα σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση Κορκονέα εξαπέλυσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο Κορκονέας βγαίνει έξω με τις αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση για τον νέο Ποινικό Κώδικα τον οποίο όπως σημείωσε ψήφισε μόνη της. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Κορκονέας αποφυλακίζεται γιατί άλλαξε η παράμετρος των ελαφρυντικών και μειώθηκε το μέγιστο ύψος της ποινής.
«Θα αλλάξουμε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και μας βρίσκουν απέναντι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε ότι αφορά την υπόθεση των «χρυσών συντάξεων» υπογράμμισε ότι η υπόθεση ήταν σε γνώση της Αχτσιόγλου ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα
Είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα μπορούμε, να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλες μας τις δεσμεύσεις ώστε οι πολίτες να δουν τη ζωή τους να γίνεται καλύτερη. Αυτή είναι η βασική μας δέσμευση.
Η γήρανση του πληθυσμού ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις απαιτεί μια σωστά σχεδιασμένη δημογραφική πολιτική, η οποία θα δίνει κίνητρα στους Έλληνες πολίτες να κάνουν οικογένεια, να μεγαλώσουν περισσότερα παιδιά και ει δυνατόν αυτά τα παιδιά να έχουν προοπτικές στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων ώστε να βρουν τα παιδιά μας δουλειά εδώ, να μην φεύγουν στο εξωτερικό και όσα έφυγαν να γυρίσουν πίσω. Αυτό επιχειρούμε με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και όσα ήδη ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα.
Τα 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού είναι ένα πρώτο βήμα. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια μέχρι να φτάσει το παιδί στην ηλικία των δύο ετών. Και αφορά κάθε οικογένεια της οποίας ο ένας εκ των δύο γονιών είναι Έλληνας πολίτης. Φροντίζουμε επίσης το παιδί να βρει μια θέση στον βρεφονηπιακό σταθμό ώστε να απελευθερωθεί ο δεύτερος εργαζόμενος στο σπίτι, που συνήθως είναι η γυναίκα, να μπει στην αγορά εργασίας και να ενισχύσει το εισόδημα του νοικοκυριού. Δίνουμε επίσης 1.000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο επιπλέον για κάθε παιδί. Υπάρχουν άλλα θέματα όμως. Ποντάρουμε πολύ στις επενδύσεις και στην ταχύτερη ανάπτυξη ώστε οι Έλληνες να βρουν δουλειά στον τόπο μας και τα παιδιά που έφυγαν έξω να γυρίσουν πίσω.
Μεσαία τάξη
Η μεσαία τάξη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τρεις στους τέσσερις πολίτες, επλήγησαν σοβαρά από την κρίση. Είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται πάρα πολύ και έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους. Η πρώτη προσπάθεια άρσης όλων αυτών των καταστάσεων που τους έφεραν σε αδιέξοδο και απόγνωση, είναι η μείωση των φόρων και των εισφορών. Αυτό ξεκινήσαμε να το κάνουμε από χθες, με την ψήφιση, ευτυχώς, με ευρεία πλειοψηφία, του νόμου για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση των 120 δόσεων, ώστε να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία και να φύγει ο βραχνάς των κατασχέσεων από 1,1 εκατομμύριο οφειλέτες. Και θα συνεχίσουμε με τις επόμενες μειώσεις φόρων, οι οποίες θα έρθουν με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε λίγες εβδομάδες.
Για οικονομία
Το αφορολόγητο διατηρείται και θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μειώσεις φόρων αφορούν το τι πάει στην οικογένεια, αλλά και το τι δημιουργούν στην οικονομία. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου μπορούν να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, αυξάνεται με βιώσιμο τρόπο το εισόδημα όλων των νοικοκυριών.
Οι αγορές δίνουν τώρα ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Δανειστήκαμε επταετές ομόλογο 2,5 δις με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, κάτω από 2%, δηλαδή 1,9%. Και ήδη στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται οι ελληνικοί τίτλοι με πολύ χαμηλά επιτόκια. Τι δείχνει αυτό; Ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας μας. Δεν βλέπουν στατικά, βλέπουν τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Εκθέσεις διεθνών οίκων, όπως της Moody’s χθες, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην επόμενη δεκαετία. Αυτά τα στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσουμε στις συζητήσεις με τους εταίρους και δανειστές μας. Αναγνωρίζονται ήδη, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του κ. Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Είπε συγκεκριμένα πως το προφίλ του χρέους με την ανάγκη διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του Α.Ε.Π. σχεδιάστηκε με την υπόθεση εργασίας ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος στις αγορές θα ήταν της τάξης του 5%. Τώρα είναι κάτω από 2%.. Αυτό αλλάζει όλη την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, καθώς μπορεί να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά κυρίως θα χρησιμοποιήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα φέρουν την ανάπτυξη της χώρας εκεί που πρέπει, δηλαδή στο 3 με 4%.
Αποφυλάκιση Κορκονέα
Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που σχετίζεται δυστυχώς με αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Έχει να κάνει με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Και η αποφυλάκιση Κορκονέα, η μικρότερη ποινή, οφείλεται βασικά σε δύο λόγους: Πρώτον ότι άλλαξε το θέμα των ελαφρυντικών με τρόπο που επιβάλλει στο δικαστήριο να εξετάσει τον πρότερο σύννομο βίο και για αυτό του αναγνώρισε ελαφρυντικό. Και το δεύτερο ότι χαμήλωσε το μέγιστο ύψος της ποινής, από τα 20 έτη στα 15. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί ο Κορκονέας. Εμείς έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και μας βρίσκουν απέναντι. Θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αυτό θα κάνουμε. Θα αλλάξουμε αστοχίες εξαιτίας των οποίων ακόμη και καταδικασθέντες για ειδεχθή εγκλήματα βγαίνουν έξω.
Συντάξεις
Δημοσιεύματα, με σχετικά έγγραφα, αποδεικνύουν ότι ήταν σε γνώση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας όλη αυτή η κατάσταση με τις συντάξεις που αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης. Ήταν πολύ καιρό πριν γνωστό στην κυρία. Αχτσιόγλου η οποία με τις δηλώσεις της, επιβεβαίωσε ότι το γνώριζε. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα όριο όσον αφορά και τις εισφορές και τις παροχές για τη σύνταξη.
«Ελληνικό»
Για να προχωρήσει το έργο στο «Ελληνικό» έπρεπε να βγουν τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Έχουμε δεσμευτεί ότι αυτές οι ΚΥΑ -η μία για το Μητροπολιτικό Πάρκο, η άλλη για τις Ζώνες Ανάπτυξης και η άλλη για τις Ζώνες Πολεοδόμησης- θα βγουν μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μόλις εκδοθούν θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει το βασικό προαπαιτούμενο που είναι ο διαγωνισμός για το καζίνο. Είναι πάνω από 10 με 12 τα βήματα που έπρεπε να γίνουν για να βγει κάθε μία από αυτές τις ΚΥΑ.
Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που έχει μπει από χθες σε διαβούλευση, γίνεται μια προσπάθεια από το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για απλούστευση των διαδικασιών. Η Κυβέρνηση, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έλαβε εντολή να απλοποιήσει όλες τις διαδικασίες για να φέρει επενδύσεις στη χώρα. Όταν λοιπόν λένε ότι διευκολύνουμε επενδύσεις, αυτό μάλλον δεν είναι για να μας κατηγορούν, αλλά να μας επαινούν. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, σεβασμός στο περιβάλλον, στο Σύνταγμα και τους νόμους.
Πανεπιστημιακό άσυλο
Η παρέμβαση για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου έχει να κάνει με την ανάγκη ανάκτησης της ελευθερίας έκφρασης εντός των πανεπιστημίων μας. Και αυτό γίνεται μόνο με κατάργηση του σημερινού υποτιθέμενου ασύλου, που είναι τελικά μόνο άσυλο βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Για όσα λέει το ΚΙΝΑΛ η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Η διάταξη στο νόμο Διαμαντοπούλου έλεγε ότι μπορούσε να γίνεται η παρέμβαση εντός των ιδρυμάτων για αδικήματα που τελούνται εντός των ιδρυμάτων. Με τη νέα διάταξη μπορεί να γίνεται όποια παρέμβαση χρειαστεί ακόμη και για αδικήματα που έχουν τελεστεί εκτός των ιδρυμάτων, αλλά οι δράστες βρήκαν καταφύγιο εντός των ιδρυμάτων. Αυτό δεν υπήρχε στην προηγούμενη διάταξη. Τώρα υπάρχει. Άρα όλοι οι δημόσιοι χώροι θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων. Αυτή είναι η διαφορά και δεν υπάρχει καμία κακή αντιγραφή.
Τεκμήρια διαβίωσης
Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Και εμείς έχουμε στον πυρήνα του σχεδιασμού μας την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Φοροδιαφυγή
Εμείς κάνουμε δύο κινήσεις. Πρώτον, μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους. Το κάναμε στο παρελθόν με τον Φ.Π.Α. εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Παράλληλα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μην στοκάρονται πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή. Δεν υποσχόμαστε τρία δισεκατομμύρια, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μην εισπραχθεί τελικά τίποτα.
Έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν.
Για το 2021
Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός έκανε μια πολύ σημαντική αναφορά. Τόνισε ότι με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση πρέπει να ξαναβρούμε την εθνική μας ταυτότητα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβιώσουμε όλοι μας στιγμές υπερηφάνειας και να βρούμε ξανά πού θέλουμε να είμαστε στον κόσμο. Αυτό που θέλουμε κυρίως να αναβιώσουμε είναι όλο αυτό το πνεύμα του να είσαι υπερήφανος και να προσφέρεις στην Πατρίδα σου. Το είχαμε δει το 2004, για παράδειγμα, τότε που είχαμε το όραμα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και κινήθηκε αυθόρμητα ένα κύμα εθελοντισμού που δεν είχαμε ξαναβιώσει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θέλουμε να το αναβιώσουμε και θα βάλουμε κάτω από την ομπρέλα μιας Εθνικής Επιτροπής όλο αυτό το πλέγμα των δράσεων, που θα πρέπει να συντονιστούν από τώρα μέχρι το 2021. Έτσι ώστε στα 200 χρόνια από το ξεκίνημα της Επανάστασης, να ξαναβρούμε ένα όραμα για την Πατρίδα για τις επόμενες δεκαετίες.
«Θα αλλάξουμε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και μας βρίσκουν απέναντι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε ότι αφορά την υπόθεση των «χρυσών συντάξεων» υπογράμμισε ότι η υπόθεση ήταν σε γνώση της Αχτσιόγλου ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα
Είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα μπορούμε, να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλες μας τις δεσμεύσεις ώστε οι πολίτες να δουν τη ζωή τους να γίνεται καλύτερη. Αυτή είναι η βασική μας δέσμευση.
Η γήρανση του πληθυσμού ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις απαιτεί μια σωστά σχεδιασμένη δημογραφική πολιτική, η οποία θα δίνει κίνητρα στους Έλληνες πολίτες να κάνουν οικογένεια, να μεγαλώσουν περισσότερα παιδιά και ει δυνατόν αυτά τα παιδιά να έχουν προοπτικές στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων ώστε να βρουν τα παιδιά μας δουλειά εδώ, να μην φεύγουν στο εξωτερικό και όσα έφυγαν να γυρίσουν πίσω. Αυτό επιχειρούμε με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και όσα ήδη ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα.
Τα 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού είναι ένα πρώτο βήμα. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια μέχρι να φτάσει το παιδί στην ηλικία των δύο ετών. Και αφορά κάθε οικογένεια της οποίας ο ένας εκ των δύο γονιών είναι Έλληνας πολίτης. Φροντίζουμε επίσης το παιδί να βρει μια θέση στον βρεφονηπιακό σταθμό ώστε να απελευθερωθεί ο δεύτερος εργαζόμενος στο σπίτι, που συνήθως είναι η γυναίκα, να μπει στην αγορά εργασίας και να ενισχύσει το εισόδημα του νοικοκυριού. Δίνουμε επίσης 1.000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο επιπλέον για κάθε παιδί. Υπάρχουν άλλα θέματα όμως. Ποντάρουμε πολύ στις επενδύσεις και στην ταχύτερη ανάπτυξη ώστε οι Έλληνες να βρουν δουλειά στον τόπο μας και τα παιδιά που έφυγαν έξω να γυρίσουν πίσω.
Μεσαία τάξη
Η μεσαία τάξη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τρεις στους τέσσερις πολίτες, επλήγησαν σοβαρά από την κρίση. Είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται πάρα πολύ και έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους. Η πρώτη προσπάθεια άρσης όλων αυτών των καταστάσεων που τους έφεραν σε αδιέξοδο και απόγνωση, είναι η μείωση των φόρων και των εισφορών. Αυτό ξεκινήσαμε να το κάνουμε από χθες, με την ψήφιση, ευτυχώς, με ευρεία πλειοψηφία, του νόμου για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση των 120 δόσεων, ώστε να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία και να φύγει ο βραχνάς των κατασχέσεων από 1,1 εκατομμύριο οφειλέτες. Και θα συνεχίσουμε με τις επόμενες μειώσεις φόρων, οι οποίες θα έρθουν με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε λίγες εβδομάδες.
Για οικονομία
Το αφορολόγητο διατηρείται και θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μειώσεις φόρων αφορούν το τι πάει στην οικογένεια, αλλά και το τι δημιουργούν στην οικονομία. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου μπορούν να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, αυξάνεται με βιώσιμο τρόπο το εισόδημα όλων των νοικοκυριών.
Οι αγορές δίνουν τώρα ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Δανειστήκαμε επταετές ομόλογο 2,5 δις με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, κάτω από 2%, δηλαδή 1,9%. Και ήδη στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται οι ελληνικοί τίτλοι με πολύ χαμηλά επιτόκια. Τι δείχνει αυτό; Ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας μας. Δεν βλέπουν στατικά, βλέπουν τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Εκθέσεις διεθνών οίκων, όπως της Moody’s χθες, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην επόμενη δεκαετία. Αυτά τα στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσουμε στις συζητήσεις με τους εταίρους και δανειστές μας. Αναγνωρίζονται ήδη, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του κ. Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Είπε συγκεκριμένα πως το προφίλ του χρέους με την ανάγκη διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του Α.Ε.Π. σχεδιάστηκε με την υπόθεση εργασίας ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος στις αγορές θα ήταν της τάξης του 5%. Τώρα είναι κάτω από 2%.. Αυτό αλλάζει όλη την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, καθώς μπορεί να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά κυρίως θα χρησιμοποιήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα φέρουν την ανάπτυξη της χώρας εκεί που πρέπει, δηλαδή στο 3 με 4%.
Αποφυλάκιση Κορκονέα
Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που σχετίζεται δυστυχώς με αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Έχει να κάνει με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Και η αποφυλάκιση Κορκονέα, η μικρότερη ποινή, οφείλεται βασικά σε δύο λόγους: Πρώτον ότι άλλαξε το θέμα των ελαφρυντικών με τρόπο που επιβάλλει στο δικαστήριο να εξετάσει τον πρότερο σύννομο βίο και για αυτό του αναγνώρισε ελαφρυντικό. Και το δεύτερο ότι χαμήλωσε το μέγιστο ύψος της ποινής, από τα 20 έτη στα 15. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί ο Κορκονέας. Εμείς έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και μας βρίσκουν απέναντι. Θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αυτό θα κάνουμε. Θα αλλάξουμε αστοχίες εξαιτίας των οποίων ακόμη και καταδικασθέντες για ειδεχθή εγκλήματα βγαίνουν έξω.
Συντάξεις
Δημοσιεύματα, με σχετικά έγγραφα, αποδεικνύουν ότι ήταν σε γνώση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας όλη αυτή η κατάσταση με τις συντάξεις που αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης. Ήταν πολύ καιρό πριν γνωστό στην κυρία. Αχτσιόγλου η οποία με τις δηλώσεις της, επιβεβαίωσε ότι το γνώριζε. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα όριο όσον αφορά και τις εισφορές και τις παροχές για τη σύνταξη.
«Ελληνικό»
Για να προχωρήσει το έργο στο «Ελληνικό» έπρεπε να βγουν τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Έχουμε δεσμευτεί ότι αυτές οι ΚΥΑ -η μία για το Μητροπολιτικό Πάρκο, η άλλη για τις Ζώνες Ανάπτυξης και η άλλη για τις Ζώνες Πολεοδόμησης- θα βγουν μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μόλις εκδοθούν θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει το βασικό προαπαιτούμενο που είναι ο διαγωνισμός για το καζίνο. Είναι πάνω από 10 με 12 τα βήματα που έπρεπε να γίνουν για να βγει κάθε μία από αυτές τις ΚΥΑ.
Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που έχει μπει από χθες σε διαβούλευση, γίνεται μια προσπάθεια από το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για απλούστευση των διαδικασιών. Η Κυβέρνηση, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έλαβε εντολή να απλοποιήσει όλες τις διαδικασίες για να φέρει επενδύσεις στη χώρα. Όταν λοιπόν λένε ότι διευκολύνουμε επενδύσεις, αυτό μάλλον δεν είναι για να μας κατηγορούν, αλλά να μας επαινούν. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, σεβασμός στο περιβάλλον, στο Σύνταγμα και τους νόμους.
Πανεπιστημιακό άσυλο
Η παρέμβαση για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου έχει να κάνει με την ανάγκη ανάκτησης της ελευθερίας έκφρασης εντός των πανεπιστημίων μας. Και αυτό γίνεται μόνο με κατάργηση του σημερινού υποτιθέμενου ασύλου, που είναι τελικά μόνο άσυλο βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Για όσα λέει το ΚΙΝΑΛ η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Η διάταξη στο νόμο Διαμαντοπούλου έλεγε ότι μπορούσε να γίνεται η παρέμβαση εντός των ιδρυμάτων για αδικήματα που τελούνται εντός των ιδρυμάτων. Με τη νέα διάταξη μπορεί να γίνεται όποια παρέμβαση χρειαστεί ακόμη και για αδικήματα που έχουν τελεστεί εκτός των ιδρυμάτων, αλλά οι δράστες βρήκαν καταφύγιο εντός των ιδρυμάτων. Αυτό δεν υπήρχε στην προηγούμενη διάταξη. Τώρα υπάρχει. Άρα όλοι οι δημόσιοι χώροι θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων. Αυτή είναι η διαφορά και δεν υπάρχει καμία κακή αντιγραφή.
Τεκμήρια διαβίωσης
Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Και εμείς έχουμε στον πυρήνα του σχεδιασμού μας την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Φοροδιαφυγή
Εμείς κάνουμε δύο κινήσεις. Πρώτον, μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους. Το κάναμε στο παρελθόν με τον Φ.Π.Α. εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Παράλληλα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μην στοκάρονται πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή. Δεν υποσχόμαστε τρία δισεκατομμύρια, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μην εισπραχθεί τελικά τίποτα.
Έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν.
Για το 2021
Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός έκανε μια πολύ σημαντική αναφορά. Τόνισε ότι με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση πρέπει να ξαναβρούμε την εθνική μας ταυτότητα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβιώσουμε όλοι μας στιγμές υπερηφάνειας και να βρούμε ξανά πού θέλουμε να είμαστε στον κόσμο. Αυτό που θέλουμε κυρίως να αναβιώσουμε είναι όλο αυτό το πνεύμα του να είσαι υπερήφανος και να προσφέρεις στην Πατρίδα σου. Το είχαμε δει το 2004, για παράδειγμα, τότε που είχαμε το όραμα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και κινήθηκε αυθόρμητα ένα κύμα εθελοντισμού που δεν είχαμε ξαναβιώσει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θέλουμε να το αναβιώσουμε και θα βάλουμε κάτω από την ομπρέλα μιας Εθνικής Επιτροπής όλο αυτό το πλέγμα των δράσεων, που θα πρέπει να συντονιστούν από τώρα μέχρι το 2021. Έτσι ώστε στα 200 χρόνια από το ξεκίνημα της Επανάστασης, να ξαναβρούμε ένα όραμα για την Πατρίδα για τις επόμενες δεκαετίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα