ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Μητσοτάκης: «Η πολιτική μας κερδίζει την εμπιστοσύνη»

Μητσοτάκης: «Η πολιτική μας κερδίζει την εμπιστοσύνη»

Η ταχύτητα με την οποία η νεοεκλεγείσα ΝΔ λειτουργεί και προχωρά το νομοθετικό έργο έχει εντυπωσιάσει τον διεθνή τύπο αλλά και τους οίκους αξιολόγησης

mitsotakis-neo
Με γοργό βηματισμό κινείται η κυβέρνηση προς την υλοποίηση των άμεσων δεσμεύσεων της, με πρώτο βήμα τη ψήφιση του πρώτου πακέτου φοροελαφρύνσεων και της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η ταχύτητα με την οποία η νεοεκλεγείσα Νέα Δημοκρατία λειτουργεί και προχωρά το νομοθετικό έργο έχει απασχολήσει το διεθνή Τύπο, αλλά και τους οίκους αξιολόγησης, που υπογραμμίζουν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η «φόρα» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του να προχωρήσουν εξαγγελίες και έργα, όπως το Ελληνικό και τα ορυχεία χρυσού.

Η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει το στοίχημα και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του διεθνούς ευνοϊκου κλίματος, με το οικονομικό επιτελείο να γνωρίζει πολύ καλά πως απαιτούνται προσεκτικά, μελετημένα βήματα. Από την πλευρά των δανειστών, οι πληροφορίες αναφέρουν πως, στην παρούσα φάση, είναι υψηλός ο βαθμός αξιοπιστίας που δείχνουν οι πιστωτές στην κυβέρνηση. Εμφανίζονται πρόθυμοι να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να εφαρμόσει τις πολιτικές της, ώστε να φέρει θετικό αποτέλεσμα. Κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας στο ΘΕΜΑ αναφέρει πως το πρώτο εξάμηνο - κάτι που το είχαν συνυπολογίσει στον σχεδιασμό - είναι κρίσιμο για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Αυτό που θα γράψει η πρώτη αυτή φάση της διακυβέρνησης - η τέταρτη αξιολόγηση του φθινοπώρου αλλά κυρίως το πρώτο τρίμηνο του 2020- θα δώσει πόντους στο πολιτικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο για τα επόμενα χρόνια και στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η αίσθηση που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στους Θεσμούς είναι πως θα δοθεί πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση για να δείξει δείγματα γραφής, με κρίσιμο μήνα το προσεχή Φεβρουάριο.

Παρέμβαση Μητσοτάκη και το πρώτο δείγμα κοινοβουλευτικού έργου


Η κυβέρνηση έχει καταθέσει, ήδη, μία σειρά νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο, με κορυφή των προτεραιοτήτων το φορολογικό, τις αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, στην τοπική αυτοδιοίκηση και το πανεπιστημιακό άσυλο. Το σήμα των προθέσεων κατέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ξεκινάμε με τις μειώσεις φόρων» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «δεν σκοπεύουμε να κάνουμε αυξήσεις φόρων».


«Η πολιτική μας κερδίζει την εμπιστοσύνη»


Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του στη Βουλή, κατα τη χθεσινή ψηφοφορία για το φορολογικό, έστειλε το μήνυμα, τόσο στους πολίτες, όσο και στο εξωτερικό: Η πολιτική μας κερδίζει και την εμπιστοσύνη του λαού, καθώς υλοποιούμε νωρίτερα όσα έχουμε υποσχεθεί. Όταν μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστεύονται οι εταίροι μας; Κυρίως, ζητώ να μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας.

Κατά την ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις πρώτες μειώσεις φόρων, που εφαρμόζει άμεσα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στη νέα, βελτιωμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως, όπως είχε δεσμευτεί η ΝΔ, η ελάχιστη δόση στις 120 δόσεις πέφτει από τα 30 στα 20 ευρώ και «ανακουφίζει» έτσι ακόμα περισσότερους οφειλέτες.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε, έχει στόχο να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, και αυτό δημιουργεί «αμηχανία» στην αντιπολίτευση.

Κλείσιμο
«Το νομοσχέδιο είναι η πρώτη απάντηση στα προβλήματα των πολιτών που δεν μπορούν να περιμένουν. Απόδειξη ότι είχαμε και έχουμε σχέδιο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η ταυτότητά μας, καθώς για ό,τι δεσμευτήκαμε, το κάνουμε πράξη -και μάλιστα νωρίτερα» τόνισε. «Το σχέδιο νόμου έχει σαφές και ξεκάθαρο πρόσημο, με ελαφρύνσεις που αφορούν όλους και κυρίως τους πιο αδύναμους: αναγέννηση παραγωγικής μεσαίας ταξης, αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, ανάπτυξη και καλές δουλειές, μεγέθυνση του ΑΕΠ, ώστε να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα».


Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αναλύθηκαν εκτενώς. Η πρώτη παρέμβαση:


- 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν τελείως από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.


- 1,3 εκατ. συμπολίτες μας θα δουν σημαντικά μεγαλύτερη ωφέλεια. Σημαντική ανακούφιση για τους πολίτες, τόνωση της αγοράς ακινήτων, βελτίωση.


Η πρώτη παρέμβαση είπε, «μειώνει 22% τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά με κόστος δημοσιονομικά 205 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν εξαιρείται από τη γενναία ελάφρυνση που κλιμακώνεται δίκαια, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. 4.000.000 συμπολίτες μας θα δουν αμέσως ελαφρύνσεις στη φορολογία. Ανάμεσά τους, 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν τελείως από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και περίπου 1,3 εκατ. που θα δουν μεγαλύτερη ωφέλεια. Σημαντική ανακούφιση για πολίτες, τόνωση αγοράς ακινήτων, αλλά και βελτίωση χαρτοφυλακίου τραπεζών».

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το επιτόκιο «που σήμερα επιβαρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά πέφτει στο 3% για λόγους ισότητας, όσο είναι και το επιτόκιο που καταβάλλει το Δημόσιο στις οφειλές σε ιδιώτες. Στα 20 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή. Δίνονται κίνητρα, ώστε οι συνεπείς οφειλέτες να έχουν πρόσβαση σε απαλλαγές και εκπτώσεις.

«Χαλαρώνει επιτέλους η θηλιά που έπνιγε εκατομμύρια συμπολίτες μας στα χρόνια της κρίσης» συνέχισε, ενώ μίλησε για «ξεπάγωμα λογαριασμών που έμεναν σε καθεστώς κατάσχεσης. Δίνουμε ανάσα σε επιχειρηματίες, που τώρα έχουν δεύτερη ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν και πάλι».

Προειδοποίησε ωστόσο: «Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι και η τελευταία, πρέπει λοπόν να αξιοποιηθεί απ' όλους, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη. Πολύ σύντομα θα φέρουμε μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων, που δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά. Καλώ όλους τους οφειλέτες να εκμεταλευτούν αυτή τη τελευταία ευκαιρία, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη, τόσο γενναιόδωρη ρύθμιση».

«Η ανάπτυξη μπορεί να πετύχει τον στόχο 3%-4% που έχουμε υπολογίσει. Η πολιτική μας κερδίζει και την εμπιστοσύνη του λαού, καθώς υλοποιούμε νωρίτερα όσα έχουμε υποσχεθεί. Ερχεται το νέο φορολογικό, που θα καθιερώνει ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές μας -μια σημαντική τομή. Δύο λέξεις-κλειδιά της πολιτικής μας: αποτελέσματα - εμπιστοσύνη. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά στους πολίτες και η εμπιστοσύνη ανακτάται. Όταν μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστεύονται οι εταίροι μας; Κυρίως, ζητώ να μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας. Αυτούς υπηρετούν τα νομοσχέδιά μας. Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Δεν θα σταματήσω να το λέω, γιατί δεν θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε μπροστά» υπογράμμισε.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ ο Επικεφαλής Ευρώπης της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης τόνισε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυναμική της αγοράς με το μέρος της. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της δυνατής έναρξης της κυβέρνησης, της οποίας η προετοιμασία και η αποφασιστικότητα είναι ικανοποιητική, αλλά και λόγω του ράλι στην διεθνή αγορά, από την υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει, οι αγορές θέλουν να δουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια που έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, ένα σαφές σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υλοποίησαν στο παρελθόν, για να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη. Η πρόσφατη έντονη απόδοση σε μετοχές και κλίμα θα συνεχιστεί μόνο εάν η πολιτική δράση σε αυτούς τους τομείς συμβαδίσει με τις μεγάλες ελπίδες.

Reuters: Η κυβέρνηση κινείται με απίστευτη ταχύτητα


«Η νέα ελληνική κυβέρνηση κινείται με απίστευτη ταχύτητα» τονίζει σε άρθρο γνώμης το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι Έλληνες έχουν μείνει πραγματικά έκπληκτοι με την ταχύτητα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, γράφει ο Ρομπ Κοξ, αρθρογράφος του πρακτορείου.

Όπως σημειώνει, «η λέξη που χρησιμοποιείται πιο συχνά από τους Έλληνες για να περιγράψουν τη νέα κυβέρνησή τους είναι... περίεργη». Και εξηγεί: «Δεν το χρησιμοποιούν υποτιμητικά. Αντίθετα, περιγράφει την ασυνήθιστη ταχύτητα και την ιδιαιτερότητα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός. Αυτό που πραγματικά εννοούν, είναι ότι "αυτό είναι πραγματικά περίεργο για την Ελλάδα"».

Ο Κοξ περιγράφει τις βασικές προτεραιότητες στις τρεις εβδομάδες από τότε που η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία κέρδισε μια σαφή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκδιώχνοντας τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Και συνεχίζει: «Ο Μητσοτάκης έχει καταθέσει, ήδη, μία σειρά νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο. Στην κορυφή της λίστας εργασιών του είναι η επένδυση στο Ελληνικό και το θέμα του ορυχείου χρυσού, περίεργες προτεραιότητες για μία νέα κυβέρνηση. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα περίεργο. Παρά τη δεκαετία της λιτότητας, το ελληνικό χρέος ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ, ενώ για να μειωθεί η οικονομία, θα πρέπει να ακολουθήσει ρυθμό ταχύτερο από το 1,9% που έχει προβλέψει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2019».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης