Reuters: Έκπληκτοι οι Έλληνες από την ταχύτητα με την οποία κινείται η νέα κυβέρνηση

Reuters: Έκπληκτοι οι Έλληνες από την ταχύτητα με την οποία κινείται η νέα κυβέρνηση

Είναι πραγματικά περίεργο για την Ελλάδα, γράφει ο Ρομπ Κοξ σε άρθρο γνώμης, ενώ περιγράφει ως προτεραιότητες της κυβέρνησης το Ελληνικό και τις Σκουριές

ypourgiko_again_main
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση κινείται με απίστευτη ταχύτητα» τονίζει σε άρθρο γνώμης το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι Έλληνες έχουν μείνει πραγματικά έκπληκτοι με την ταχύτητα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, γράφει ο Ρομπ Κοξ, αρθρογράφος του πρακτορείου.

Όπως σημειώνει, «η λέξη που χρησιμοποιείται πιο συχνά από τους Έλληνες για να περιγράψουν τη νέα κυβέρνησή τους είναι... περίεργη». Και εξηγεί: «Δεν το χρησιμοποιούν υποτιμητικά. Αντίθετα, περιγράφει την ασυνήθιστη ταχύτητα και την ιδιαιτερότητα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός. Αυτό που πραγματικά εννοούν, είναι ότι "αυτό είναι πραγματικά περίεργο για την Ελλάδα"».

Ο Κοξ περιγράφει τις βασικές προτεραιότητες στις τρεις εβδομάδες από τότε που η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία κέρδισε μια σαφή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκδιώχνοντας τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Και συνεχίζει: «Ο Μητσοτάκης έχει καταθέσει, ήδη, μία σειρά νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο. Στην κορυφή της λίστας εργασιών του είναι η επένδυση στο Ελληνικό και το θέμα του ορυχείου χρυσού, περίεργες προτεραιότητες για μία νέα κυβέρνηση. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα περίεργο. Παρά τη δεκαετία της λιτότητας, το ελληνικό χρέος ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ, ενώ για να μειωθεί η οικονομία, θα πρέπει να ακολουθήσει ρυθμό ταχύτερο από το 1,9% που έχει προβλέψει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2019».

«Η νέα κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει τον παρονομαστή με φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και να συρρικνώσει τον αριθμητή» λέει ο Πάνος Τσακλόγλου, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης. «Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, μαζί με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, είναι το κλειδί του σχεδίου. Αυτό απαιτεί ορισμένες εμβληματικές νίκες για να δουν οι διεθνείς επενδυτές και εταιρείες ότι η Ελλάδα δεν έχει απλώς ανακτήσει τη δυναμική της, αλλά γύρισε την πλάτη της στη δημοσιονομική κακοδιαχείριση και την απίστευτη γραφειοκρατία. Έτσι, ξεκινάει ένα έργο αστικής ανανέωσης και κατασκευής, το οποίο προβλέπει ένα εμπορικό κέντρο και ένα καζίνο πολύ κοντά στην Αθήνα. Η ανάπτυξη των σχεδίων αυτών θα συμβάλει επίσης στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτά ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ή περίπου το 45% των συνολικών δανείων. Αν και οι Έλληνες τραπεζίτες αναφέρουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία μείωσής τους, εκτιμάται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα έχουν μειωθεί στο μισό έως το 2022. Προσθέτουν ακόμη ότι ένας καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα τους βοηθήσει να μειώσουν ταχύτερα τα NPLs και τελικά θα απελευθερώσει και τη δυνατότητα των τραπεζών να παράσχουν πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά και καταναλωτές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης