Σταϊκούρας: Τον Σεπτέμβριο η πρώτη μειωμένη δόση ΕΝΦΙΑ

4860144

«Στις προτεραιότητές μας η βελτίωση των 120 δόσεων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών

«Θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μείωση φόρων από το 2020» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επισήμανε ότι προγραμματική δέσμευση είναι «να αποκτήσει αξία το ακίνητο του έλληνα με μείωση φορολογικών βαρών, μείωση διοικητικών βαρών, θωράκιση αγοράς ακινήτων, ανάδειξη αξίας δημόσιας περιουσίας».

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


«Πρωταρχικός στόχος είναι η ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς, υγιή τραπεζικό τομέα, ψηφιακό αποτύπωμα και αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης και δίκαιη διανομή πλούτου», τόνισε ο υπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2019 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε μολις 1,3% του ΑΕΠ σε σχέση με πέρυσι. Προγραμματική δέσμευση είναι η αύξηση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα. Στόχος η βελτίωση σύνθεσης πλούτου με έμφαση στις επενδύσεις και εξωστρέφεια. Ολες οι επιλογές μας θα είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αυτών των στόχων», επισήμανε αναφερόμενος στην προγραμματική ατζέντα για την επίτευξη της ανάπτυξης.

«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα γίνει με την ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών και την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση φορολογικών δηλώσεων», είπε και συμπλήρωσε ότι η μείωση των φόρων «μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα έσοδα γιατί θα μειωθεί η φοροδιαφυγή».

«Μειωμένη κατά 22% η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ»

Σχετικά με το φορολογικό σύστημα, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι  οι οφειλές των πολιτών «προς την εφορία είναι σήμερα 104 δις ευρώ. Αυξημένες 46% από το τέλος του 2014. Προγραμματική δέσμευση είναι νέα φορολογική πολιτική με κοινωνική μέριμνα και αναπτυξαική διάσταση»

Εστίασε, δε, στις τρεις προτεραιότητες για το φορολογικό:

«Άμεση και σημαντική η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση Σεπτεμβρίου θα είναι μειωμένη κατά 22%. Δεν εξαιρείται κανείς από την μείωση φόρου. Δεν είναι οριζόντια»

Αναφερόμενος στον «λαϊκισμό» του τέως πρωθυπουργού δήλωσε: «Πόσοι είναι οι ιδιοκτήτες με περιουσία άνω του 1 εκατ ευρώ; Είναι 14,8 χιλ στα 7,3 εκατ ιδιοκτησιών. Η ελάφρυνση για αυτούς είναι 22 εκατ έναντι 465 εκατ συνολικής ανακούφισης . Όλη η βοήθεια πηγαίνει στα χαμηλα΄εισοδήματα και μεσαία τάξη που εσείς πλήξατε. Ανακουφίζουμε συμπολίτες μας με όρους φορολογικής ισότητας».

Για τις 120 δόσεις και τη μείωση φόρου επιχειρήσεων

«Δεύτερη προτεραιότητα η βελτίωση ρύθμισης 120 δόσεων. Αυτή όμως θα είναι η τελευταία. Μετά την λήξη της θα υπάρχει μόνιμο εύλογο και δίκαιο πλαίσιο. Μετά από το πρώτο φορολογικό, προγραμματική δέσμευση είναι η κατάθεση νέου με ορίζοντα υλοποίηση τετραετίας. Το σταθερό φορολογικό πλαίσιο θα ενσωματώνει όλες τις φορολογικές αλλαγές. Θα προβλέπει σταδιακή μείωση συντελεστών. Θα υπάρξει μείωση φόρου επιχειρήσεων και συγκροτημένη παρέμβαση για την αγορά παιγνίων» επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θεσμοθετείται «θέση διευθυντή για φορολογικούς ελέγχους που θα προέρχεται από την δημόσια διοίκηση και δεν θα επιλέγεται από την κυβέρνηση».

Μίλησε ακόμη επισκόπηση δαπανών σε όλους τους φορείς, θέσπιση ρεαλιστικών ορόφων δαπανών και εκτέλεση πρόγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

«Χρέος όλων είναι η τήρηση των προϋπολογισμών. Οι προσλήψεις που έχουμε πει είναι εντός προουπολογισμού» συμπλήρωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών. 


«Πάει πολύ να μας κουνάτε το δάχτυλο κ. Τσίπρα»

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Να μιλήσουμε για πεπραγμένα αλλά μακριά από αυταπάτες. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Να μιλήσουμε για αφορολόγητο που η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και κάποιοι έλεγαν ότι θα παραιτούνταν. Σήμερα η οικονομία τελεί υπο την ενισχυμένη εποπτεία των δανειστών μας. Τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε ασταθή ισορροπία. Η ανταγωνιστικότητά υποχωρεί. Το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται. Η χώρα δεν επέστρεψε σε επενδυτική βαθμίδα. Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν έχουν εκκαθαριστεί και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί υφίστανται. Τα 10 χρόνια είναι πολλά και η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί ζητόυμενο. Όμως παρόλα τα προβλήματα η οικονομία εξακολουθεί να διατηρεί δυνατά σημεία. Πάει πολύ να κουνάτε το δάχτυλο όταν σε προγραμματικές δηλώσεις λέγατε ότι θα εισπράττατε μετριοπαθώς 3 δις σε ένα χρόνο από πάταξη φοροδιαφυγής λαθρεμπορίου και τελικά εισπράξατε 300 εκατ ευρώ σε 4 χρόνια. Κομμένα λοιπόν τα λόγια όταν απέχουν από τις πράξεις».

Μετά την κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση Τσίπρα, τόνισε ότι οι τράπεζες θα αποτελέσουν εκ νέου μοχλός ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν «οι διαδικασίες για την αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.»

«Επενδύσεις και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων»

Σχετικά με την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, ανέφερε ότι αυτή θα επιτευχθεί με υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, διόγκωση των επενδύσεων, τόνωση της ρευστότητας και με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Όλα αυτά θα συμβάλλουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων», πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Συνεπώς, ό,τι είπαμε προεκλογικά, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Εντός και εκτός Ελλάδας. Και βήμα-βήμα το υλοποιούμε!Με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και αυτοπεποίθηση!», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan220

«Αν κάποιοι δεν έχουν παραδειγματιστεί από τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, θα ήθελα να γίνει γνωστό ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις αναγκαίες απαντήσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ

10
mitsomacron-0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που μετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις - «Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο».

2
olomeleia_11

Το νομοσχέδιο επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων – Δείτε τι άλλο προβλέπει

mitsotakis_mati_1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο οικόπεδο που βρίσκονταν 20.000 τόνοι καμένα υλικά  – Η καύσιμη ύλη άρχισε να απομακρύνεται με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και η μεταφορά έγινε δωρεάν, κατόπιν συνεννόησης με τρεις εταιρείες

mitso_france24

Τις πληροφορίες που ήθελαν το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, διέψευσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας την Πέμπτη στη γαλλική τηλέοραση - Ολόκληρη η συνέντευξη Μητσοτάκη στο France 24

7
theodorikakos_mesinia

Στην Καλαμάτα βρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου συναντήθηκε με τον νεοκλεγέντα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και τους νεοκλεγέντες δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας - «Η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες» είπε μεταξύ άλλων

areiospagos_0

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη θέση προκρίνονται οι Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πηνελόπη Ζωντανού και Αγγελική Αλειφεροπούλου - Υψηλοί τόνοι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής - Αύριο η πρόταση για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

6