Γρίφος το πρόσωπο του Επιτρόπου λόγω... φον ντερ Λάιεν

«Απομακρύνεται το ενδεχόμενο» να οριστεί ο Αντώνης Σαμαράς μετά τα εμπόδια που φαίνεται να βάζουν οι σχεδιασμοί της Γερμανίδας Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν

kyriakis_anto
«Θολώνει» το σενάριο της μετάβασης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες για να αναλάβει τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στη νέα Κομισιόν που σχεδιάζει να συγκροτήσει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εφόσον, όπως όλα δείχνουν πάρει «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης ψηφοφορία για την έγκριση της υποψηφιότητάς της.

Ο κ. Σαμαράς είχε το απόγευμα της Δευτέρας συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία, όπως επισήμως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου έγινε «σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα». Εκεί εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από τις διαβουλεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν. Αν και από τις δύο πλευρές τηρούνταν «σιγή ιχθύος» για τα διαμειφθέντα στο τετ α τετ των δύο πολιτικών ανδρών, εντούτοις η εκτίμηση που διατύπωναν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές μετά τη συνάντηση ήταν ότι «απομακρύνεται το ενδεχόμενο» να προταθεί για Επίτροπος ο Μεσσήνιος πολιτικός.

Από τις φειδωλές πληροφορίες που διέρρευσαν προκύπτει ότι «δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη που δεν επιθυμεί την ανάληψη του αξιώματος από τον κ. Σαμαρά». Όπως, αντιθέτως, αφήνονταν να εννοηθεί το ζήτημα έχει να κάνει με τους σχεδιασμούς της προτεινόμενης για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γερμανίδας πολιτικού, η οποία, προκειμένου να λάβει την έγκριση της Ευρωβουλής, επιθυμεί να στείλει μηνύματα ότι προτίθεται σχηματίσει ένα Κολλέγιο των Επιτρόπων με πολλές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν.

Ένας, εξάλλου, από τους λόγους που οδηγεί στην πιθανότητα να μην προταθεί ο κ. Σαμαράς σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν είναι αυτονόητη η ανάληψη, εκ μέρους του, θέσης αντιπροέδρου της Κομισιόν, όπως ίσχυε κατά το παρελθόν για τους διατελέσαντες στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης είχε από ημερών διακηρύξει ότι προτίθεται να διεκδικήσει για τη χώρα μας κάποιο από τα «παραγωγικά» χαρτοφυλάκια και ότι, αφού εξασφαλιζόταν κάτι τέτοιο, μετά θα συζητούσε για το πρόσωπο που θα προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το οποίο θα πρέπει να έχει «καλές γνώσεις του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι».

Υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον αποκλεισθεί οριστικά η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, πηγές που γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές ισορροπίες υποστηρίζουν ότι κερδίζει έδαφος η περίπτωση του πολύ έμπειρου περί τα ευρωπαϊκά Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στο παρελθόν έχει διατελέσει ευρωβουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης