O Τσίπρας αλλάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα

Σε μία εμφανή προσπάθεια να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τις φθοροποιές διεργασίες που φέρνει η εκλογική ήττα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρουσίασε ήδη το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής θεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ

Την ευχέρεια να κερδίσει χρόνο, να κινηθεί με μία σχετική άνεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να δηλώσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του για σκληρή αντιπολίτευση, έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα το ποσοστό 31,6%, που πέτυχε το κόμμα του στις χθεσινές εκλογές, πέρα από κάθε προσδοκία και δημοσκοπική εκτίμηση. Έχοντας αναθαρρήσει από το ποσοστό αυτό ο κ. Τσίπρας άρχισε ήδη να καλλιεργεί στην εκλογική του βάση την προσδοκία (ή την αυταπάτη;) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σύντομα στην εξουσία, σε μία εμφανή προσπάθεια να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τις φθοροποιές διεργασίες που φέρνει εκλογική ήττα και η απομάκρυνση από το περιβάλλον της εξουσίας, που λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία για ετερόκλητες, πολλές φορές, δυνάμεις.

Πάντως η ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαινόταν μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές αναπόφευκτη και γι’ αυτό το κύριο μέλημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να περιοριστεί η διαφορά από τη ΝΔ και να εμπεδωθεί η κυριαρχία του στο χώρο της κεντροαριστεράς, έναντι του ΚΙΝΑΛ. Ο διπλός αυτός στόχος επιτεύχθηκε και, παρότι ιδεατά στην Κουμουνδούρου δεν θα ήθελαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κατακτήσει την αυτοδυναμία, τα χαμόγελα επέστρεψαν στους απερχόμενους κυβερνώντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μην διασυρθεί άλλο με διψήφια διαφορά, τουναντίον περιόρισε την έκταση της ήττας στις 8 μονάδες, κέρδισε σε σχέση με τις ευρωεκλογές οκτώ μονάδες, ενώ έχει συντριπτική υπεροπλία έναντι του ΚΙΝΑΛ στην κεντροαριστεράς. Παράδοξο μεν, αλλά με βάση τα όσα λάθη έκανε η ηγεσία του και τη συντριβή στις ευρωεκλογές, η χθεσινή ήττα αντιμετωπίζεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως… επιτυχία.

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν αναμενόταν έτσι κι αλλιώς να έχει αμφισβήτηση, αλλά πλέον χαίρει ιδιαίτερα θετικής αντιμετώπισης από τα στελέχη, ειδικά από εκείνα που εκλέχτηκαν στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έχει όλη την ευχέρεια να αναπτύξει το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα. Ένα σχέδιο, που αποτελείται από δύο μέρη: πρώτον, η δυναμική, όπως ο ίδιος είπε, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και δεύτερον, ο προοδευτικός μετασχηματισμός της παράταξης, όπως επίσης ο ίδιος τόνισε στη δήλωσή του.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρουσίασε μάλιστα το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής θεώρησης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης δεν παραλαμβάνει «καμένη γη», αλλά μία χώρα σε πολύ καλή κατάσταση και με προστατευμένη την κοινωνία. Υπό αυτή την έννοια, ναι μεν θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, υπεύθυνη κριτική στη νέα κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα η στάση του θα είναι δυναμική. Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ισχυρή αντιπολίτευση, θα αποτρέψει εκδηλώσεις ρεβανσισμού απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις, όπως είπε. Ουσιαστικά έστειλε μήνυμα ότι θα «επιστρέψουμε σύντομα», όταν δήλωσε ότι «θα δουλέψουμε σκληρά και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε η νίκη της ΝΔ να αποδειχθεί και πρόσκαιρη»!

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, ξεκαθαρίζοντας ότι θα προχωρήσει στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, με την οποία κατέβηκε σε αυτές τις εκλογές, «σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Κατά τον απερχόμενο πρωθυπουργό, το υψηλό ποσοστό, που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντολή για το μετασχηματισμό του «από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία». Περιέγραψε έτσι την πρόθεσή του να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, που θα εκφράζει την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως είπε πρόσφατα σε προεκλογική του ομιλία στην Πάτρα. Κι αν στον πρώτο άξονα, σχετικά με το ύφος και την ένταση της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας ίσως να μην συναντήσει διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο δεύτερο αυτό σχέδιό του, για την μετεξέλιξη της παράταξης, ο δρόμος μόνο εύκολος δεν θα είναι.

Δείτε βίντεο: O Τσίπρας αλλάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα
O Τσίπρας αλλάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (150)

CALLIOPE

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ!!! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ!!! ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΜΟΙΑΣΕΙ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΟΙΚΤΡΑ...!!! ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!! ΤΕΛΟΣ!!! ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΔΗΛ.!!! Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΨΕΜΜΑΤΑ !!! ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ! ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ...ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ... ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ!!! ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΔΕΞΙΟΣ ΚΕΝΤΡΩΟΣ ΠΛΑΓΙΟΜΕΤΩΠΙΚΟΣ... ΣΗΜΑΣΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!! ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!!!! ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΨΕΜΜΑΤΑ!!!!!

γεωργια

αυτοσ που εγραψε οτι το βλαμμενο τησ ΝΔ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΒΛΗΜΑ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ

γεωργια

FERTE PISO TON ALEXI TSIPRA KAI NA FYGEI H ND MONO TSIPRA MONO TSIPRA

γεωργια

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΥΤΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΟΥΦΟ ΤΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΟΣ

ChrisΑΚ

Το πιο σοβαρό βιογραφικό των παρατρεχάμενων του Τσίπρα, είναι απολυτήριο νυχτερινού Λυκείου. Ψάξτετο για να δείτε ποιοί ήταν αυτοί που διαμόρφωναν το μέλλον της Ελλάδος. Με διδακτορικό ίσως να υπάρχουν 2-3ς. Αριστερή χολέρα.

Σχολιαστής

Μετά την εκλογική καθαρή ήττα, αντί να ανακοινώσει την παραίτηση του ,έστω για τα προσχήματα ,να γίνει ένα συνέδριο να θέσει πάλι υποψηφιότητα αν θέλει ,όπως κάνουν στα δημοκρατικά κόμματα ,ανακοινώνει τις αποφάσεις του περί σοσιαλοδημοκρατικής συστημικής μετάλλαξης, με αυταρχικό ύφος "το πήρα απόφαση και αντιρρήσεις δεν σηκώνω".Δημοκρατική ευαισθησία 0

Θεσσαλονίκη Μακεδονία

Άντε, με μία Μιμή και εσύ.

freeman

O για 10 ετία ΟΛΙΚΑ προστατευμένος από ΟΛΑ τα ΚΟΜΜΑΤΑ , ΟΛΑ τα ΜΜΕ και την ΘΕΜΙΔΑ , Ραφηνάτος Λιποτάκτης Κόπρος , θα προταθεί ως ΠτΔ το 2020 από τον ///για την εξουσία ,τα κάνω ΟΛΑ και στον χώρο σου /// ψευτοκουτσαβάκι Τσιπραλήτη . . . Η ΚουλοΝΔ, θα κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και θα συμφωνήσει. Έτσι ο Ξεπλυμένος Δημοσιονομικός Εγκληματίας 2004-2009 (κατά Γιουνκέρ του ΕΛΚ) ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του Τσαιπραληταρά ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΥΛΉ σκέψη για ουσιαστικές Εξεταστικές για Πολιτικά & Ποινικά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ 2015-2019. . . Τα δε ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ τρολ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΑ, θα παιανίζουν Ραφηνάτους ύμνους Εθνικής Συμφιλίωσης και ΞΑΝΑ-ΜΑΝΑ . . . ΟΡΙΣΤΙΚΟΎ τέλους του Εμφυλίου ή Συμμοριτοπολέμου .

ΓΑΠ

Τέτοιο μένος , τέκνο μου! Ηρέμησε, θα ΠΑΣΟΚΟποιήσω / κάνω μπάχαλο τον Τσύριζα και πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θά'ναι....οι λοβιτούρες και οι ΠΑΣΟΚΟλαμογιοκονόμες! ....Τελικά, ΛΕΦΤΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ!!!

Να ευγνωμονείς τον ραφινάτο

που έκλεισε την βουλή και δεν σας έβαλε όλους φυλάκα. Μια χαρά σας βόλεψε. Και τα κλεφτοδάνεια της ολυμπιάδας ξεχρέωσε, και τα δικά σας παιδιά( stage) νομιμοποίησε . Και μετά ήρθε ο λεφτά υπάρχουν , να μας αποτελειώσει. ΣΕβάσου τώρα την άποψη του κυρίαρχου λαού και.. πού'σαι θέλω συνεργασία ε;; Όχι όλο στους δρόμους και 9/10 μέρες απεργίες.

Νίκος Β.

Απο τους ψηφοφόρους του δικαιολογώ μόνο αυτούς που είχαν ίδιον όφελος. Οι υπόλοιποι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

ετσι ακριβως.

H πιο σωστη κουβεντα!!! συγχαρητηρια σε οσους ειχαν ιδιον οφελος!!

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΑΝΌΗΤΟΥΣ

ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός για τα επόμενα 8 χρόνια μίνιμουμ!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης