Tο μπλοκάκι του Μητσοτάκη: Οι υπουργοί και τα πρώτα νομοσχέδια

Σαρωτικές αλλαγές από την επομένη των εκλογών - Νόμοι-εξπρές για φορολογία, πανεπιστημιακό άσυλο, διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα, λειτουργία τοπικής αυτοδιοίκησης, εκλογικό σύστημα - Ποια ονόματα παίζουν για τα βασικά υπουργεία - Με ποιους θα γίνει η διεύρυνση πέραν της ΝΔ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mhtsotakis_art
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τις τάσεις της εποχής, κάνοντας ευρεία χρήση των σύγχρονων μέσων της ψηφιακής περιόδου που διανύουμε, αλλά σε ορισμένα πράγματα ακολουθεί τις παραδοσιακές νόρμες επειδή θεωρεί ότι είναι πιο αποτελεσματικές. Oσοι, για παράδειγμα, τον επισκέπτονται στο γραφείο του στον 3o όροφο των κεντρικών γραφείων της οδού Πειραιώς, συχνά τον βλέπουν να σημειώνει σε ένα μπλοκάκι που έχει δίπλα του όποια ενδιαφέρουσα ιδέα ακούσει από τον συνομιλητή του.

Σε αυτό, λοιπόν, το μπλοκάκι, το οποίο ορισμένοι παρομοιάζουν με εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν πρόσωπα που είναι κοντά του, τις τελευταίες ημέρες γράφει και σβήνει ονόματα προσώπων τα οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει στη στελέχωση τόσο της κυβέρνησης, που θα σχηματίσει την επομένη των εκλογών, όσο και του κρατικού μηχανισμού.

Ο ίδιος, σε κάθε ευκαιρία, αφού διακηρύσσει την πρόθεσή του να είναι απολύτως έτοιμος για να μοιράσει ρόλους, διευκρινίζει ότι η σπουδή που επιδεικνύει «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϊόν αλαζονείας». Αντιθέτως, εξηγεί, θεωρεί πως είναι υποχρέωσή του έναντι των πολιτών που θα πάνε στην κάλπη της επόμενης Κυριακής να γνωρίζουν, εκ των προτέρων, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει έτοιμο τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας και να κάνουν τις επιλογές τους και με το συγκεκριμένο κριτήριο.

Πεποίθηση, άλλωστε, του επιτελείου που πλαισιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι «η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά», με γνώμονα ότι, αφενός, «έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο» και, αφετέρου, «απαιτείται από την πρώτη στιγμή να δοθούν νέα και ισχυρά δείγματα γραφής που να ικανοποιούν τις υψηλές προσδοκίες που, παρά τις φειδωλές υποσχέσεις, διατηρεί η ελληνική κοινωνία».

Επικαλούμενοι και τις σχετικές μετρήσεις, συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. «διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο που υπερβαίνει τα ποσοστά του κόμματός του». Το δείχνουν, εξηγούν, οι έρευνες που λένε ότι ένας στους δύο Ελληνες επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση της Ν.Δ., είτε αυτοδύναμη κατά πλειοψηφία, είτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι κυβέρνηση της Ν.Δ. επιθυμεί και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και οι αναποφάσιστοι.

Το περίγραμμα της νέας κυβέρνησης

Εχοντας επίγνωση αυτού του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προδιέγραψε τις προηγούμενες ημέρες τα βασικά χαρακτηριστικά που θα διέπουν το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο προτίθεται να σχηματίσει. Με βάση τα λεγόμενά του, η επόμενη κυβέρνηση της χώρας:

Κλείσιμο
1. Θα συγκροτηθεί με νέο οργανόγραμμα το οποίο θα περιέχεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό από την καινούρια Βουλή.

2. Θα είναι ομοιογενής και με πνεύμα συναντίληψης, κάτι που επιβάλλεται από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν συναρμοδιότητες, αλλά και την ανάγκη καλής εσωτερικής λειτουργίας κάθε υπουργείου.

3. Δεν θα σχηματιστεί ως αποτέλεσμα ισορροπιών -γεωγραφικών ή και εσωκομματικών τάσεων- αλλά με τη λογική μιας σφιχτής ομάδας εργασίας που θα υπηρετεί μια ενιαία μεταρρυθμιστική στρατηγική.

4. Θα καταργηθούν -με εξαίρεση ίσως μία θέση- οι αναπληρωτές υπουργοί ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ανά υπουργείο, καθώς οι υφυπουργοί θα αναφέρονται στον υπουργό και κάθε ένας θα έχει απολύτως διακριτό χαρτοφυλάκιο και ρόλο.

5. Θα υπάρχουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και τεχνοκράτες κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.

6. Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στη Βουλή, σηματοδοτώντας τον σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Θα μετέχουν, όπως ορίζει το πνεύμα του Συντάγματος, μόνο οι υπουργοί ώστε, λόγω του περιορισμένου αριθμού, να είναι και πιο ουσιαστικές οι συζητήσεις.

Ετοιμα νομοσχέδια αλά Ρούζβελτ

Επειδή, ωστόσο, λίγο ως πολύ όλα αυτά έχουν ειπωθεί από αρκετούς προκατόχους του, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει από καιρό και μία ακόμη καινοτομία με την οποία θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα για την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, κάθε υπουργός θα παραλάβει φάκελο με νομοθετήματα από τους τομείς αρμοδιότητάς του, τα οποία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ώριμα «ώστε να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εξαμήνου».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπει στο ανάλογο προηγούμενο του Αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας του μετά την κρίση του 1929 και τη Μεγάλη Υφεση που ακολούθησε. «Δεσμεύομαι για μια νέα κοινωνική συμφωνία με τον αμερικανικό λαό. Και αυτό είναι κάτι περισσότερο από προεκλογική εκστρατεία. Είναι κάλεσμα στα όπλα», είχε υπογραμμίσει στην ιστορική ομιλία που εκφώνησε όταν ανέλαβε το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Αμέσως μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ρούζβελτ έθεσε σε εφαρμογή το «Πρόγραμμα των 100 ημερών», εισάγοντας στο Κογκρέσο δεκαπέντε νομοσχέδια, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση του λεγόμενου «New Deal», που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να βγουν από τη χειρότερη ως τότε οικονομική κρίση της ιστορίας τους.

Σε αυτό το μοτίβο, ο κ. Μητσοτάκης μιλάει συχνά το τελευταίο διάστημα για το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» που αντανακλάται μέσα από το Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Ν.Δ. «Αν μας εμπιστευτούν οι πολίτες, η δουλειά της νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσει αμέσως», τονίζει σε κάθε ευκαιρία.

Το χρονοδιάγραμμα και τα επείγοντα νομοθετήματα

Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο πιθανότατα στις 22 Ιουλίου.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές της Πειραιώς, θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης που θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, καθώς η Βουλή θα λειτουργήσει σε Ολομέλεια όλο το καλοκαίρι και θα κλείσει μόνο για λίγες ημέρες περί τις 10 Αυγούστου.

Με βάση τα όσα έχει διακηρύξει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες από το επιτελείο του, το πρώτο νομοθέτημα που θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στη νέα Βουλή θα αφορά τη νέα δομή της κυβέρνησης που θα προέλθει με συνενώσεις υπουργικών χαρτοφυλακίων, ανακατανομή αρμοδιοτήτων, καθώς και δημιουργία ενός ισχυρού Μεγάρου Μαξίμου με ενίσχυση των συντονιστικών αρμοδιοτήτων του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ασυλο, αποφυλακίσεις και Αυτοδιοίκηση

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», με το ίδιο νομοσχέδιο θα προωθηθούν και άλλες διατάξεις που αφορούν ζητήματα τα οποία αφενός απαιτούν άμεση δράση και αφετέρου θα δώσουν το στίγμα της πολιτικής αλλαγής που όλα δείχνουν ότι θέλουν οι ψηφοφόροι με το μήνυμα το οποίο θα στείλουν μέσα από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες:

1 Προωθούνται οι αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε στο άψε-σβήσε η απερχόμενη κυβέρνηση και η εφαρμογή του οποίου από αύριο, Δευτέρα 1η Ιουλίου, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης με έντονες κοινωνικές επιπτώσεις εξαιτίας των μαζικών αποφυλακίσεων.

2 Καταργείται οριστικά το πανεπιστημιακό άσυλο, έτσι ώστε να μπορούν οι διωκτικές αρχές να επεμβαίνουν άμεσα και παντού τερματίζοντας το καθεστώς ανομίας που έχει μετατρέψει τους χώρους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε εστίες εγκληματικότητας και άντρο παραβατικότητας.

3 Τροποποιούνται οι διατάξεις για τη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών που απειλεί, όπως υποστηρίζουν από την Πειραιώς, «η άφρων επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Θα ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ με στόχο να υιοθετηθούν μέτρα αποτροπής της διοικητικής παραλυσίας μέσω της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων δημάρχων και περιφερειαρχών, καθώς και με τη διευκόλυνση της συνένωσης παρατάξεων ώστε να προκύψουν πλειοψηφίες επί τη βάσει θεσμικών κριτηρίων.
Το δεύτερο, κατά σειρά, νομοσχέδιο που σκοπεύει το «γαλάζιο» επιτελείο να καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση στη νέα Βουλή είναι το φορολογικό, με το οποίο θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για μείωση των φορολογικών συντελεστών που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν και το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει ότι οι φοροελαφρύνσεις (30% μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους εντός διετίας, 9% συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 κ.λπ.) θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τα ψηφίσει από τώρα για να σταλεί το μήνυμα ότι κρατά τις δεσμεύσεις του και να λειτουργήσει ως σήμα για την προσέλκυση επενδύσεων που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για να τηρηθεί το Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Ν.Δ.

Ποιοι αναμένεται να ράψουν υπουργικά κοστούμια

Ο αρχηγός της Ν.Δ. δηλώνει ότι έχει καταλήξει σχεδόν στα μισά από τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση και μεταξύ αυτών και στο στέλεχος στο οποίο θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Από τις λιγοστές πληροφορίες που με το σταγονόμετρο βγαίνουν από τα χείλη όσων συνομιλούν με τον κ. Μητσοτάκη ή τον έχουν δει να γράφει και να σβήνει στο μπλοκάκι που έχει στο γραφείο του προκύπτει ότι επικρατέστερος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών είναι ο νυν αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας. Θα πλαισιώνεται πιθανότατα από τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Στέλιο Πέτσα, ο οποίος θεωρείται βαθύς γνώστης του αντικειμένου. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι την τελευταία εβδομάδα δεν θα προκύψει ένα πρόσωπο-έκπληξη που λέγεται ότι από καιρό ψήνει ο κ. Μητσοτάκης προτού οδηγηθεί στη δοκιμασμένη λύση του προαναφερθέντος διδύμου.

Ρόλο-κλειδί στο νέο κυβερνητικό σχήμα λέγεται ότι θα έχει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης που θα αναλάβει πιθανότατα ένα νέο υπουργείο Επενδύσεων με ενισχυμένες αρμοδιότητες και στόχο να ξεβαλτώσουν οι επενδύσεις που εκκρεμούν αλλά και να έρθουν πολύ περισσότερες. Θα συνεπικουρείται από δύο ή τρεις υφυπουργούς που θα ξεχωρίζουν για την τεχνοκρατική τους επάρκεια, όπως, ο έμπειρος μάνατζερ Γιάννης Καρακαδάς.

Υψηλό αξίωμα θα έχει επίσης και ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, το όνομα του οποίου παίζει δυνατά για το κρίσιμο, όπως θεωρεί το επιτελείο Μητσοτάκη, υπουργείο Παιδείας, αν και νωρίτερα πληροφορίες ήθελαν να ορίζεται πρόεδρος της Βουλής ή υπουργός Εξωτερικών. Αλλες πηγές εκτιμούν ότι στη Βουλή θα πάει ο Κώστας Τασούλας ή ο Κώστας Τσιάρας, ενώ αποτελεί στόχο και για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η κατεύθυνση της Πειραιώς είναι πάντως να βρεθεί για το αξίωμα στέλεχος με αποδοχή από την αντιπολίτευση. Επικρατέστερος για επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φέρεται ο Νίκος Δένδιας.

Χαρτοφυλάκια αναμένεται να αναλάβουν ο Γιάννης Πλακιωτάκης, πιθανόν σε θέση-έκπληξη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς δεν είναι νομικός, ο Μάκης Βορίδης πιθανότατα στο Εσωτερικών, για το οποίο ακούγεται και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιάννης Βρούτσης στο Εργασίας, η Ολγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού, η Νίκη Κεραμέως πιθανότατα στο Πολιτισμού, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στο Υποδομών, ο Βασίλης Κικίλιας στο Αμυνας ή στο Δημόσιας Τάξης, που σχεδιάζεται να συγχωνευτεί με το Μεταναστευτικής Πολιτικής, και η Φωτεινή Αραμπατζή στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τους εκτός των «γαλάζιων» κομματικών τειχών που είναι πολύ πιθανό να αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να σηματοδοτήσει τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά, αναφέρεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ίσως πάει σε ένα από τα «ένστολα» υπουργεία, καθώς και η Αννα Διαμαντοπούλου, που λέγεται ότι θα ανταποκρινόταν σε πρόταση για παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Στην ίδια κατηγορία, αλλά σε πιο τεχνοκρατικό πόστο -μάλλον υφυπουργού- δεν θα ήταν έκπληξη αν βρισκόταν ο ειδικός σε θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, εξάλλου, που θα αναβαθμιστεί σε χαρτοφυλάκιο Επικρατείας και θα είναι παρά τω πρωθυπουργώ, ενισχυμένο και με αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο βαίνει προς κατάργηση, αναμένεται να τοποθετηθεί ο επίσης προερχόμενος από την Κεντροαριστερά Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ενας από τους πιο καίριους τομείς για την προώθηση του κυβερνητικού έργου θα είναι, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, το αναβαθμισμένο πρωθυπουργικό γραφείο που φιλοδοξία των σχεδιαστών του είναι να λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα του Λευκού Οίκου. Οι πληροφορίες θέλουν να διαχωρίζεται το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού από την ευθύνη συντονισμού της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων.
Στο πρώτο θα προΐσταται, όπως συμβαίνει σχεδόν και τώρα στην Πειραιώς, ο εξ απορρήτων συνεργάτης και ανιψιός του προέδρου της Ν.Δ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ στο δεύτερο φέρεται να το αναλαμβάνει ο προερχόμενος από τον ΣΕΒ Ακης Σκέρτσος, ο οποίος παλαιότερα υπήρξε διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, καθώς και του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.



dhmokratia


Η μάχη του σταυρού σε Α’ και Β’ Αθηνών

Αν και δεν είναι απόλυτο μέτρο, αφού ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία επετηρίδα, εκείνο που αναμφίβολα θα διαδραματίσει ρόλο στην τελική επιλογή των «γαλάζιων» στελεχών για το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι και η σειρά εκλογής, ιδίως στις μεγάλες περιφέρειες του κέντρου.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία των μετρήσεων, πάντως, που έχουν γίνει και θα συνεχιστούν και την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα μοιράζουν πόρτα-πόρτα σταυρωμένα ψηφοδέλτια, δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις ή εντυπωσιακές μεταβολές, καθώς το βασικό κριτήριο φαίνεται να είναι η αναγνωρισιμότητα την οποία διαθέτουν αφενός τα παλαιά στελέχη και αφετέρου οι νέοι υποψήφιοι που έχουν ευρεία παρουσία πρωτίστως στην τηλεόραση και δευτερευόντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η εικόνα της σταυροδοσίας των υποψήφιων της Ν.Δ. στην πάλαι ποτέ ενιαία Β’ Αθήνας, που πλέον έχει διασπαστεί σε τρεις τομείς, διαμορφώνεται ως εξής:

- Στον Βόρειο Τομέα, το πιο πιθανό είναι ότι πρώτος κόβει το νήμα ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, τον οποίο ακολουθεί σε σχετικά κοντινή απόσταση ο έτερος αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης. Στη νέα αυτή περιφέρεια, που εκλέγει 15 βουλευτές, εκτιμάται ότι η Νέα Δημοκρατία θα αποσπάσει σίγουρα έξι έδρες, πιθανόν επτά και, αν έχει άνετη αυτοδυναμία, δεν αποκλείεται να φτάσει και τις οκτώ. Τρίτη στην κατάταξη φέρεται η Νίκη Κεραμέως και έπονται ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, που είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, ενώ στην εξάδα πλασάρεται και η Ζωή Ράπτη. Ακολουθούν τέσσερα πρόσωπα που διεκδικούν σχεδόν επί ίσοις όροις τις δύο επόμενες θέσεις και είναι ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Νίκος Ρωμανός, η Ιωάννα Καλαντζάκου και ο Νίκος Κωστόπουλος.

- Στον Νότιο Τομέα, όπου εκλέγονται 18 βουλευτές, η Ν.Δ. αναμένεται να αποσπάσει οπωσδήποτε έξι, πιθανότατα επτά έδρες. Από τον «γαλάζιο» συνδυασμό προπορεύεται ο Νίκος Δένδιας και ακολουθούν ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου και μέχρι πρότινος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Με πολλές αξιώσεις μάχεται για να πλασαριστεί ψηλά και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ εντός του στόχου της επανεκλογής τους φαίνεται να είναι οι νυν βουλευτές Σοφία Βούλτεψη και Αννα Καραμανλή. Μέσα στο παιχνίδι των εκλόγιμων θέσεων είναι επίσης οι εκ μεταγραφής προερχόμενοι Γιάννης Καλλιάνος και Χάρης Θεοχάρης.

- Στον Δυτικό Τομέα που εκλέγει 11 βουλευτές, η Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα αποσπάσει τρεις-τέσσερις έδρες, μία από τις οποίες πιθανότατα θα καταλάβει και ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε επίσης υποψηφιότητα σε δύο ακόμη περιφέρειες, την Αχαΐα και τη Β’ Πειραιά όπου στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την πρωτιά του.
Οι μετρήσεις δείχνουν ότι κεφάλι στη μάχη του σταυρού έχει πάρει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τον ακολουθεί ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και έπονται ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος και ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος.

- Στην Α΄ Αθήνας που εκλέγει 14 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται ότι θα αποσπάσει έξι έδρες. Τα προγνωστικά δείχνουν ότι τις πρώτες θέσεις θα καταλάβουν οι νυν βουλευτές Βασίλης Κικίλιας, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ καλές πιθανότητες να μπουν στο κλαμπ των εκλόγιμων φαίνεται να έχουν οι πρώην βουλευτές Φωτεινή Πιπιλή και Θάνος Πλεύρης, όπως και ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Στο παιχνίδι είναι και ο πρώην πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης και ο Δημήτρης Τσιόδρας, όπως και οι κυρίες Σοφία Λουκέρη και Σοφία Νικολάου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης